ACICLOVIR, comprimate

Prospect

Publicat: 07 Mai 2009 | Actualizat: 16 Aprilie 2021

Ce este Aciclovir-Richter si pentru ce se utilizeaza

Actiune terapeutica
Aciclovir este un agent antiviral deosebit de activ fata de virusurile herpes simplex de tip I si II si varicella zoster. Odata intrat in celula infectata de virus, aciclovir se transforma in produsul activ aciclovir-trifosfat. Acesta actioneaza ca inhibitor al sintezei ADN-ului viral (impiedicand replicarea virusului), fara sa influenteze procesele celulelor normale.

Indicatii
Tratamentul infectiilor pielii si mucoaselor cu herpes simplex, inclusiv herpesul genital, primar sau avansat si in revenirile ulterioare. Aciclovir nu omoara virusurile latente. Dupa tratament, bolnavul ramane deci expus la aceeasi frecventa de recidivare ca inainte; prevenirea infectiilor cu virusul herpes simplex la subiectii imunodepresivi; tratamentul infectiilor cu virusul herpes zoster.

Doze si mod de administrare

Infectii cu virusul herpes simplex

Adulti
curativ, in herpesul simplu, cate 1 comprimat (200 mg) de 5 ori/zi, la aproximativ 4 ore interval (cu omiterea dozei de noapte), timp de 5 zile sau mai mult; doze mai mari la bolnavii cu imunodepresie marcata sau cu absorbtie intestinala redusa - cate 2 comprimate (400 mg), de 5 ori/zi; pentru supresie, cate 1 comprimat (200 mg), de 4 ori/zi (la 6 ore interval), sau cate 2 comprimate (400 mg), de 2 ori/zi (la 12 oreinterval); pentru profilaxie, la bolnavii imunocompromisi, cate 1 comprimat (200 mg), de 4 ori/zi, eventual cate 2 comprimate (400 mg) de 4 ori/zi, in caz de imunodepresie marcata sau absorbtie intestinala deficitara.

Copii
sub 2 ani, posologia in tratamentul herpesului simplu sau pentru profilaxie la imunocompromisi este redusa la jumatate comparativ cu cea a adultului; peste 2 ani se recomanda aceasi doza ca si la adulti.

Infectii cu virusul herpes zoster

Adulti in scop curativ
cate 4 comprimate (800 mg), de 5 ori/zi, la aproximativ patru ore interval (omitandu-se doza de noapte), timp de 7 zile.
Posologia in afectiuni renale: La bolnavii cu insuficienta renala, administrarea va fi adaptata in functie de clearance-ul creatininei. La pacientii cu insuficienta renala grava, doza este de 200 mg/zi, in doua prize, la 12 ore interval.

Varstnici si pacienti cu probleme la nivelul rinichilor
Daca sunteti in varsta sau aveti probleme cu rinichii, medicul dumneavoastra s-ar putea sa va recomande o doza mai mica de aciclovir.

Daca utilizati mai mult Aciclovir-Richter decat trebuie
Daca ati luat accidental mai mult decat trebuie din Aciclovir-Richter, puteti prezenta: greata, varsaturi, dureri de cap, confuzie. in acest caz, adresati-va imediat medicului sau mergeti la cel mai apropiat spital.

Daca uitati sa utilizati Aciclovir-Richter
Daca ati uitat sa luati o doza, luati imediat dupa ce va aduceti aminte, iar doza urmatoare luati ca de obicei. Nu luati o doza dubla pentru a compensa doza uitata.

Daca aveti orice intrebari suplimentare cu privire la acest medicament, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.

Atentionari si precautii

Nu utilizati Aciclovir-Richter daca sunteti alergic la aciclovir, valaciclovir sau la oricare dintre celelalte componente ale acestui medicament.

Inainte sa utilizati Aciclovir-Richter, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului.
Spuneti medicului dumneavoastra daca:

-aveti probleme cu rinichii;

-sunteti o persoana in varsta.

In aceste cazuri este posibil ca medicul dumneavoastra sa va recomande o doza mai mica de aciclovir decat cea uzuala.

Pentru a evita deshidratarea, este important ca in timpul tratamentului cu Aciclovir-Richter sa consumati cantitati mari de apa, in special daca doza dumneavoastra zilnica este de 4 g sau mai mare, daca sunteti o persoana in varsta sau aveti probleme cu rinichii.

Intrebati medicul dumneavoastra despre masurile de precautie care trebuie luate pentru a impiedica transmiterea virusului.

Aciclovir-Richter impreuna cu alte medicamente
Spuneti medicului dumneavoastra sau farmacistului daca utilizati, ati utilizat recent sau s-ar putea sa utilizati orice alte medicamente.

Spuneti intotdeauna medicului dumneavoastra daca luati unul din urmatoarele medicamente:

-cimetidina (folosita pentru tratarea ulcerului);

-probenecid (utilizat in guta);

-micofenolat mofetil (utilizat la pacientii cu transplant de organe).

Aciclovir-Richter impreuna cu alimente, bauturi si alcool
Prezenta alimentelor nu influenteaza efectul medicamentului.

Sarcina si alaptarea

Daca sunteti gravida sau alaptati, credeti ca ati putea fi gravida sau intentionati sa ramaneti gravida, adresati-va medicului sau farmacistului pentru recomandari inainte de a lua acest medicament.

Utilizati Aciclovir-Richter in timpul sarcinii si alaptarii numai daca medicul dumneavoastra va recomanda acest lucru.

Conducerea vehiculelor si folosirea utilajelor

Unele efecte adverse ale aciclovirului, cum ar fi ameteala sau somnolenta, pot afecta capacitatea de a conduce vehicule si de a folosi utilaje. Daca va simtiti afectat, nu conduceti vehicule si nu folositi utilaje.

Reactii adverse posibile

Ca toate medicamentele, acest medicament poate provoca reactii adverse, cu toate ca nu apar la toate persoanele.

Reactii alergice, cum sunt anafilaxia si edemul angioneurotic (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane): Daca observati aparitia unor reactii alergice, intrerupeti imediat tratamentul cu Aciclovir-Richter si adresati-va medicului dumneavoastra. Semnele reactiei alergice pot fi:

umflarea fetei, gurii, limbii sau ale altor parti ale corpului;

eruptii ale pielii, mancarime;

respiratie suieratoare, dificultati in respiratie;

lesin, pierderea cunostintei.

Alte reactii adverse
Frecvente (pot afecta pana la 1 din 10 persoane): durere de cap, ameteala, greata, varsaturi, diaree si dureri abdominale, mancarimi si eruptii ale pielii, (inclusiv sensibilitate crescuta la lumina soarelui ), febra, oboseala.

Mai putin frecvente (pot afecta pana la 1 din 100 persoane): urticarie, caderea parului (alopecie). Relatia dintre tratamentul cu aciclovir si alopecie nu a fost demonstrata.

Rare (pot afecta pana la 1 din 1000 persoane): respiratie ingreunata, modificari ale rezultatelor unor analize de sange care testeaza cat de bine functioneaza ficatul si rinichii.

Foarte rare (pot afecta pana la 1 din 10000 persoane): inflamatia ficatului (hepatita), ingalbenirea pielii si a albului ochilor (icter), oboseala, respiratie superficiala, paloare (anemie), infectii frecvente (leucopenie), sangerari sau tendinta la invinetire, mult mai usor decat in mod obisnuit (trombocitopenie), dureri in partea de jos a spatelui, la nivelul rinichilor, insuficienta renala acuta.

Agitatie, confuzie, tremuraturi, tulburari ale coordonarii miscarilor, articularea defectuoasa a cuvintelor, convulsii (contractii, spasme), somnolenta, encefalopatie (boli ale creierului), pierderea cunostintei (coma), halucinatii si alte simptome psihotice.

Raportarea reactiilor adverse
Daca manifestati orice reactii adverse, adresati-va medicului dumneavoastra sau farmacistului. Acestea includ orice reactii adverse nementionate in acest prospect.

De asemenea, puteti raporta reactiile adverse direct prin intermediul sistemului national de raportare, ale carui detalii sunt publicate pe web-site-ul Agentiei Nationale a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale www.anm.ro. Raportand reactiile adverse, puteti contribui la furnizarea de informatii suplimentare privind siguranta acestui medicament.

Cum se pastreaza Aciclovir-Richter

Nu lasati acest medicament la vederea si indemana copiilor.
Nu utilizati acest medicament dupa data de expirare inscrisa pe cutie, dupa EXP. Data de expirare se refera la ultima zi a lunii respective. A se pastra in ambalajul original.

Nu aruncati niciun medicament pe calea apei sau a reziduurilor menajere. intrebati farmacistul cum sa aruncati medicamentele pe care nu le mai folositi. Aceste masuri vor ajuta la protejarea mediului.

Informatii suplimentare

Ce contine Aciclovir-Richter
Substanta activa este aciclovirul. Fiecare comprimat contine aciclovir 200 mg.
Celelalte componente sunt: celuloza microcristalina PH 101, amidonglicolat de sodiu tip A, povidona K29/32, stearat de magneziu.

Cum arata Aciclovir-Richter
Aciclovir-Richter se prezinta sub forma de comprimate de culoare alba, de forma rotunda, biconvexe, cu aspect uniform si margini intacte, marcate cu o linie mediana pe una dintre fete, cu diametrul de aproximativ 9 mm. Comprimatul poate fi divizat in doze egale.

Aciclovir-Richter este disponibil in cutii cu 2 blistere din PVC/Al a cate 10 comprimate.

Fabricantul
Gedeon Richter Romania S.A.
Str. Cuza Voda nr. 99-105, 540306 Targu-Mures, Romania

Acest prospect a fost revizuit in Februarie 2014.

Citeste si despre:

Metronidazolul si sarcina Anticonceptionalele si efectele secundare asupra celorlalte viscere Stenoza spinala cervicala Vitamina C in viroza respiratorie Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Toxina Botulinica – mai mult decat estetica: utilizari medicale in migrene, transpiratie excesiva si contracturi musculare Galactoreea – secretia lactata patologica Sciatica Durerea in cancer Pulsul si bataile normale ale inimii