Varsatura

Expulzie pe gura a continutului stomacului.
Voma, provocata de contractia diafragmului si a muschilor abdominali, este, de asemenea, un act reflex: orice excitatie a tractului digestiv poate determina o incitatie vomitiva transmisa centrilor nervosi bulbari prin intermediul nervilor glosofaringian si pneumogastric.

Cauze - Acestea sunt multiple: rau de mare, afectiuni acute ale abdomenului (ocluzie a intestinului subtire, colecistita, peritonita); boli digestive cronice (stenoza de pilor sau de intestin gros); afectiuni neurologice sau otorinolaringologice (meningita, tumora cerebrala, boala lui Meniere); tulburari metabolice sau endocrine (acidoza diabetica, hipercalcemie); sarcina; luarea unor medicamente (antibiotice, digitalice, chimioterapie anticanceroasa); glaucom (crestere a presiunii intraoculare); tulburari psihiatrice (anorexie, nevroza).

Tratament - Un episod izolat de voma nu necesita, de cele mai multe ori, nici un tratament. In caz de vome repetate, tratamentul depinde de cauza: chirurgie, suprimare a medicamentelor responsabile etc. Tratamentul simptomelor merge de la administrarea de sedative, de antispasmodice si/sau de antiemetice, pana la rehidratarea prin perfuzie venoasa.
Sinonim: voma.

Citeste si despre:

Hiperemeza de sarcina - greturi si varsaturi severe Managementul greturilor si varsaturilor la pacientii oncologici Starea de voma (varsaturile) Hematemeza (varsatura cu sange) Cauze si tratament pentru starile de greata si varsaturi la pacientii cu cancer Autoinducerea varsaturilor: pericole pentru sanatate Greata si varsaturile in sarcina Inflamatiile si nodulii din zona testiculelor Pofta scazuta de mancare