Durerea este un simptom comun si de cele mai multe ori semnalizeaza o problema de sanatate.
In functie de intensitate, durerea poate varia de la usoara la severa si constanta. Totodata, durerea poate fi caracterizata ca durere acuta - cauzata de anumite evenimente si circumstante si cu debut brusc, sau durere cronica - care persista si dupa tratarea injuriei, saptamani, luni sau chiar ani.
Durerea poate fi resimtita la nivelul anumitor organe sau parti anatomice - spate, abdomen, piept - sau la nivelul intregului organism si poate fi de mare ajutor in diagnosticarea unei probleme de sanatate.
In momentul in care apare o injurie sau o problema la nivelul organismului, celulele nervoase transmit milioane de mesaje creierului, care declanseaza senzatia de durere. In lipsa durerii, oamenii ar putea sa se raneasca sau sa sufere de anumite boli, fara sa constientizeze aceste aspecte.
Va prezentam 10 tipuri de dureri care pot semnaliza probleme de sanatate severe.
Partea inferioara a spatelui este una din cele mai frecvent ignorate tipuri de durere. Durerea de spate este principala cauza a handicapului de la locul de munca. Aceasta zona este una complexa, sprijinind infrastructura majoritatii organelor corpului: muschi, tesuturi, fascule nervoase, vertebre si coloana vertebrala. Fara aceste structuri trupul uman ar fi un morman de carne nestructurat, ca al meduzelor. Dar uneori, durerile de spate, pot fi un simptom al bolilor de rinichi: poate fi implicata o piatra la rinichi, care o data eliminata va duce la incetarea durerii. Institul national de boli neurologice a facut un studiu conform caruia 80% dintre adulti vor experimenta o forma de durere de spate in timpul vietii, dar in cazuri rare, poate fi ceva mai rau.
Daca exista o infectie la nivelul rinichilor, acestia se vor inflama si va apare disconfortul de la nivelul spatelui. O alta cauza poate fi o tumora (de mari dimensiuni) localizata in zona rinichilor. Ar trebui consultat medicul daca apar dureri de spate, intrucat ignorate, acestea pot deveni cronice si se pot agrava. Vigilenta ar putea salva nu doar rinichii ci si viata unei persoane.
Intr-o zi caniculara de vara, daca in timpul treburilor gospodaresti se resimte o durere brusca de maxilar, ar trebui sa acorde importanta acestui simptom. Din pacate, aceasta manifestare ar putea fi un indiciu ca inima este suprasolicitata. Durerea de maxilar poate fi un semn de avertizare al unui atac iminent de cord sau al faptului ca tocmai a avut loc unul. De obicei, manifestarile unui atac de cord sunt localizate in alte locuri decat in zona toracica: umar, brat, abdomen, maxilar inferior sau gat.
De asemenea, poate avea loc inclestarea maxilarului atat in timpul zilei cat si in timpul somnului, semn al stresului excesiv. Ignorarea durerii misterioase a maxilarului, la care s-ar putea asocia si durerea de umar (mai ales in cazul persoanelor care au factori de risc pentru afectiunile cardiovasculare) ar putea pune in pericol viata unei persoane. Interventia medicala rapida este vitala in astfel de situatii.
Cand apar dureri severe insotite de scaderea apetitului, cu siguranta ca anumite lucruri nu sunt in regula. Pot fi implicate diverse tipuri de probleme ale organelor invecinate: rinichi, plamani sau uter. Durerea din partea dreapta, jos a abdomenului poate fi cauzata de inflamatia apendicelui, ceea ce inseamna ca ar trebui sa se intervina chirurgical pentru scoaterea acestuia. Durerile din partea dreapta, sus pot fi un semn de pancreatita (inflamatie a pancreasului).
Odihna, fluidele administrate intravenos si antibioticele pot trata aceasta afectiune. Durerile abdominale pot sa indice inclusiv un blocaj intestinal. Daca nu este tratat imediat, acest lucru poate duce la necrozarea tesutului intestinal si la complicatii grave. In sfarsit, un ficat inflamat ca urmare a unei hepatite cronice ar putea provoca disconfort chinuitor in zona abdominala. Exista diferite forme ale acestei boli virale, dintre care unele (hepatita C) pot provoca insuficienta hepatica. Nu exista vreun aspect pozitiv al durerilor abdominale, dar anumite conditii pot fi mai grave decat altele. Ca atare, orice durere inexplicabila, recurenta sau brusc instalata, necesita consult medical.
Daca nu sunt legate de o cauza anume, durerile nu trebuie ignorate, ceva poate fi in neregula cu sanatatea unei persoane. Piciorul dispune de o retea de artere si vene prin care sangele circula catre muschi si inima. Venele care pot fi vazute pe sub piele sunt vene superficiale si prin intermediul acestora sangele va iriga muschii. Supapele din interiorul venelor previn curgerea in sens gresit a sangelui. Cu toate acestea se pot forma cheaguri ca urmare a ruperii unor vene, lezarea unei valve sau a traumatismelor la nivelul piciorului. Aceasta este tromboza venoasa profunda. Durerea provine ca urmare a prezentei cheagurilor de sange care obstructioneaza fluxul de sange, ceea ce duce la inflamatia membrului inferior. In cazul in care cheagurile de sange se formeaza brusc si blocheaza circulatia sangelui (proces numit embolie) poate bloca o artera din creier sau plamani, pot sa rezulte inclusiv leziuni pulmonare sau accidente vasculare cerebrale.
Consecintele acestui fenomen (care nu este foarte des intalnit) pot fi foarte grave si chiar mortale. Medicii vor prescrie medicamente anticoagulante si alte medicamente care sa impiedice formarea cheagurilor de sange. Persoanele care sufera de tromboza venoasa si sunt supraponderale sau fumeaza, ar trebui sa inlature toate aceste obiceiuri nocive si sa-si imbunatateasca stilul de viata pentru ca ambii factori (si nu doar acestia) accentueaza gravitatea bolii. Alte simptome tacute ale trombozei venoase includ cresterea temperaturii locale si decolorarea pielii gambei.
Majoritatea persoanelor care tin picioarele incrucisate prea mult timp, cu siguranta au experimentat senzatii de furnicaturi si amorteala dureroase in zona membrelor inferioare cauzate de circulatia sanguina deficitara in regiunea acestora. Senzatia de furnicaturi dispare rapid o data cu miscarea picioarelor. Daca acest simptom (amorteala, arsura, furnicaturi) se manifesta deseori, acesta poate fi un semal de alarma, de leziune a nervilor sau neuropatie periferica.
Aceasta afectiune are mai multe cauze: diabet zaharat, abuz de alcool, deficit de vitamina B12, zona zoster, prezenta unor leziuni, infectii si toxine si alte tulburari. Tratarea cauzei subiacente duce la eliminarea senzatiilor dureroase si neplacute. Aspirina si alte analgezice care pot fi eliberate fara prescriptie medicala pot fi utile in ameliorarea simptomelor, dar antidepresivele, medicamentele anticonvulsive, fizioterapia sau chiar interventia chirurgicala pot avea efect mai benefic.
Este important sa se instituie un tratament pentru afectiunea declansatoare, pentru a nu aparea alte efecte negative. Leziunile netratate se pot infecta si pot da nastere la noi probleme. Cei care sufera de diabet zaharat trebuie sa isi mentina sub control nivelul de zahar din sange pentru a preveni deteriorarea nervilor si ameliorarea simptomelor.
Orice durere intamplatoare intr-o anumita parte a corpului, trebuie semnalata medicului de familie, intrucat aceasta poate fi declansata inclusiv de cauze grave, printre care se numara si fibromialgia. Aceasta boala determina dureri, sensibilitate crescuta la presiune fizica si implica dificultati de somn. In prezent, nu exista teste exacte pentru stabilirea afectiunii, dar medicii vor pune diagnosticul prin excludere. Tratamentul implica fizioterapie si analgezice. De asemenea, chiar si depresia poate provoca dureri aleatorii si inexplicabile in diverse parti ale corpului: spate, cap si chiar sensibilitate crescuta la durere.
Acest lucru poate fi explicabil prin faptul ca durerea si emotiile intense utilizeaza aceleasi cai neuronale din creier. Pentru unii oameni, se pare ca neurotransmitatorii care transporta informatiile specifice starii de depresie pot duce la dureri fizice reale. De obicei, antidepresivele si psihoterapia sau combinatia celor doua ajuta la tratarea depresiei.
Ignorarea prea mult timp a durerii testiculare va duce la agravarea ei. Orice, de la hernie la cancer poate cauza acest disconfort. Cordonul spermatic ar putea fi rasucit, cauzand torsiune testiculara insotita de dureri chinuitoare. Prin amanarea tratamentului, irigarea cu sange a testiculelor va fi imposibil de realizat si pot sa apara complicatii multiple. O lovitura in zona testiculelor care este urmata de durere inclusiv in zilele urmatoare, poate fi un semn al unui hematocel.
Inflamatia epididimului (conducte tubulare spiralate situate in partea posterioara a fiecarui testicul cu rol in colectarea si furnizarea spermei) poate provoca dureri testiculare. In cazul in care la palparea unui testicul se simt multiple vase de sange si apare si disconfort la atingere, poate fi vorba despre varicocel. Ignorarea durerii nu va conduce la ameliorarea cauzei.
Unele dureri de cap, apar incredibil de repede. Daca durerea de cap este aproape orbitoare ar putea fi un semn de accident vascular cerebral ischemic tranzitor. Acesta are loc atunci cand un cheag de sange sau o portiune din placa de aterom care se desprinde de pe peretii venelor circula prin acestea, poate bloca temporar sau partial o artera, rezultand un accident vascular ischemic tranzitor. In urma acestui fenomen fluxul de sange poate fi obstructionat complet, rezultand inclusiv un potential accident cerebral vascular.
Alaturi de durerea brusca de cap, apar si alte simptome: dificultati neurologice si cognitive (cum ar fi cele motrice sau cele de vorbire). De fapt, oamenii pot sa cada brusc in timp ce se ridica in picioare sau incearca sa mearga pe jos. In cazul accdentului ischemic tranzitor (sau miniaccidentul vascular cerebral) pot fi implicate: ameteala, probleme vizuale temporare sau de coordonare. Este indicat sa se primeasca imediat asistenta medicala si medicamente anticoagulante pentru restabilirea fluxului de sange de la nivelul tesutului cerebral pentru a se impiedica aparitia unui accident vascular cerebral real care ar putea sa se declanseze oricand. Durerea este modul prin care organismul incearca sa transmita unei persoane ca ceva este in neregula, iar consultul medical trebuie sa aibe loc inainte de a fi prea tarziu.
Posibil ca multe dintre femei stie ca utilizarea indelungata a unui tampon poate declansa boala inflamatorie pelvina. Un simptom al acestei boli este disconfortul din regiunea pelvina din timpul actului sexual. BIP este o infectie bacteriana a uterului sau a trompelor care are ca rezultat inrosirea, inflamatia tesutului dar si durerile locale. Inflamatia poate duce la formarea de cicatrici si chiar la infertilitate, formarea de abcese sau dureri pelvine cronice.
Bolile cu transmitere sexuala, cel mai adesea chlamydia sau gonoreea,dar nu numai acestea (sau orice alta sursa de bacterii care ajunge pana la organele reproductive), ar putea fi suspecte pentru declansarea bolilor pelvine inflamatorii. Daca nu are loc investigarea in timp util, infectia se poate raspandi pana la sange sau la alte tesuturi ale corpului (mai ales in cazul in care este infectata o trompa uterina si nu este tratata).
Boala pelvina inflamatorie afecteaza trei sferturi de milion de femei in fiecare an si una din zece devin infertile. Durerea din timpul actului sexual dar si alte simptome ale acestei afectiuni pot fi severe si ar putea fi insotite si de alte manifestri: urinare frecventa, dureri abdominale, febra, scurgeri vaginale, etc. Depistarea precoce este importanta pentru inceperea tratamentului cu antibiotice, in timp util. Cu toate acestea, poate fi necesara, inclusiv interventia chirurgicala. Formatiunile chistice ovariene pot fi o alta cauza a durerilor pelvine in cazul carora ar putea fi necesara operatia, mai ales daca dimensiunea acestora este una destul de mare.
Odata cu inaintarea in varsta, uzura cartilajelor determina frecarea oaselor si aparitia durerilor articulare. Rigiditatea si inflamatia articulatiilor pot fi cauzate inclusiv de lupus, o boala care trece prin perioade de remisie si manifestare acuta a bolii, care include oboseala, pierderea parului si febra. Inclusiv hepatita presupune aparitia de dureri articulare, ca simptom. Multe boli infectioase (inclusiv rujeola si varicela pot provoca dureri articulare, dar si artrita reumatoida.
Poliartrita reumatoida este o boala autoimuna (ce inseamna ca sistemul imunitar ataca propriile tesuturi). Astfel are loc inflamatia articulatiilor si a tesuturilor din jurul articulatiilor, si inclusiv a altor organe. Rezultatul este durerea si umflarea articulatiilor. Este important sa se intervina cat mai repede, medical pentru ca efectele negative ale bolii sa fie cat mai reduse. Desi unele tipuri de medicamente pot atenua disconfortul si inflamatia, leziunile tisulare vor fi permanente.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.