Ihtioza

Dermatoza cu caracter familial, care incepe in copilarie si persista toata viata, constand din acoperirea permanenta a pielii cu scuame uscate ce amintesc solzii pestilor. Acoperirea cu scuame este generalizata si dispusa simetric respectand marile plici si portiunile invecinate. Este considerata ca o malformatie a pielii, constand dintr-o diminuarea a secretiei sebacee si sudoripare. Dupa intensitatea uscaciunii si aspectul scuamelor exista urmatoarele forme: i.furfuracee, i.neagra, i.neteda.
tratamentul este cel al simptomelor. El consta in aplicarea de produse keratolitice (care reduc stratul de keratina) pe baza de uree sau de acid salicilic si, mai ales in formele severe, in administrarea de retinoide pe cale generala.

Citeste si despre:

Cum se trateaza ihtioza vulgara sau boala solzilor de peste Pielea uscata Xerodermia sau tegumentele uscate, in anotimpul rece Semnale de avertizare ale unor deficiente din organismul uman Eczemele endogene Uscarea pielii fetei in cazul nou-nascutilor si al sugarilor: prevenire si tratament Informatii esentiale despre bolile metabolice la copii