Xerodermia sau tegumentele uscate, in anotimpul rece

Actualizat: 16 August 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Tegumentul uscat este o manifestare cutanata foarte frecventa, care de obicei se inrautateste in anotimpul rece, atunci cand nivelul umiditatii atmosferice este scazut. Poate aparea la toate varstele si la persoane cu sau fara alte probleme dermatologice.

Toata lumea cunoaste intr-un anumit grad aspectul tegumentelor uscate. Pliurile cutanate devin mai evidente, pielea capata un caracter rugos si are un aspect tocit si solzos.

In stadii mai avansate poate aparea un aspect de plasa de peste asemanator liniilor de spartura ale unui vas de portelan. Pielea uscata apare mai ales la nivelul bratelor si picioarelor, dar poate afecta si trunchiul. In limbaj dermatologic, piele uscata poarta numele de xerodermie.

Afectiuni asociate

Tegumentele uscate determina foarte adesea aparitia pruritului (senzatia de mancarime), ce poate fi foarte sever, interferind cu somnul si alte activitati zilnice. Scarpinarea repetata poate duce la aparitia de zone ingrosate (aspect de licheni).

Pielea uscata, ingrosata se poate crapa in special in zonele supuse unor presiuni cronice (maini si picioare), ducand la aparitia unor leziuni dureroase (fisuri). Pielea uscata si pruritul duc la aparitia unei dermatite in care pielea, pe langa aspectul uscat si solzos, devine rosie (inflamata).

De asemenea, pot aparea zone circumscrise, rosii, pruriginoase si solzoase la nivelul picioarelor, bratelor si trunchiului: eczema numulara. Aparitia la acest nivel a unei cruste galbene sau a puroiului indica dezvoltarea unei infectii bacteriene. Aceasta necesita tratament antibiotic prescris de medicul dermatolog sau medicul de familie.

Daca tegumentul este foarte uscat sau daca se asociaza si o dermatita, un consult dermatologic este absolut necesar.

Anumite afectiuni genetice precum dermatita atopica si ihtioza se asociaza cu tegumente foarte uscate. In plus, si in cazul unor dezechilibre hormonale precum hipofunctia tiroidiana pot aparea tegumente foarte uscate (alaturi de alte manifestari).

Uneori, rash-ul ce apare la nivelul tegumentelor uscate poate fi confundat cu alte afectiuni dermatologice precum herpes si dermatita alergica de contact (de exemplu iedera otravitoare). Aceste afectiuni necesita un alt tip de tratament.

Cauze

Tegumentul sanatos poate fi privit ca o prajitura formata din mai multe straturi, acoperita de un strat de folie transparenta, ce are rolul de a o mentine proaspata. Acest strat impiedica inghetul straturilor inferioare si, de asemenea, previne piederea prin evaporare a apei din prajitura.

Aceasta umezeala asigura prospetimea prajiturii. Stratul superficial al tegumentului, care functioneaza precum invelisul de plastic al prajiturii, poarta denumirea de stratum corneum (acesta este stratul care se desprinde dupa o insolatie). Acest strat este constituit din celule moarte incastrate intr-o masa lipidica secretata de celule vii, dispuse in straturile inferioare.

Aceste uleiuri naturale previn pierderea apei din organism prin evaporare, precum si patrunderea in organism a substantelor iritante si a germenilor. Atat uleiurile cutanate, cat si celulele moarte mentin o anumita cantitate de apa la nivelul stratum corneum si tocmai aceasta apa din stratum corneum mentine pielea fina, neteda si pliabila.

Tegumentele uscate apar atunci cand cantitatea de apa din stratum corneum este insuficienta pentru a asigura functiile acestuia. Un mod de producere a acestei tulburari consta in pierderea uleiurilor protective din stratum corneum, astfel incat nu mai poate fi mentinuta la acest nivel o cantitate suficienta de apa.

Printre cauzele ce duc la aceasta scadere a cantitatii de uleiuri protective enumeram prea multa apa cu sapun, expunerea la diverse substante chimice, procesul normal de imbatranire al organismului si anumite tipuri de afectiuni dermatologice. Pe masura ce apa se pierde de la nivelul stratum-ului corneum, acesta se subtiaza si apar mici fisuri. Acestea expun straturile inferioare la actiunea substantelor iritante si a germenilor din mediu.

Tratament

Un aspect important al tratamentului consta in identificarea si contracararea oricarui factor ce ar putea contribui la aparitia acestor afectiuni.

In mod normal, se considera ca umidifierea tegumentelor ar trebui sa rezolve problema. Totusi, apa singura (in special apa calda) poate chiar agrava problema prin indepartarea uleiurilor naturale protective. Apa calda, cu sapun indeparteaza foarte mult uleiurile naturale.

Insa, umidifierea tegumentelor urmata de aplicarea unei creme emoliente aduce mari avantaje acestora. Uleiurile din creme ajuta la mentinerea apei in stratum corneum, facand astfel pielea mai moale, fina si mai putin predispusa riscului de deshidratare, fisurare si pruriginizare.

Este recomandata cresterea gradului de umiditate in casa sau la locul de munca. Adaugarea unui umidificator in sistemul de incalzire al locuintei se poate dovedi foarte utila.

Igiena pielii

Baza managementului acestei tulburari consta in stabilirea unui program corect de imbaiere, alaturi de utilizarea unei creme hidratante foarte eficiente.

Nu ar trebui sa faceti mai mult de o baie sau un dus (maxim 10 minute) intr-o zi. In cazul adultilor, dusurile sunt de recomandat in locul bailor. Desi dusurile si imbaierile prelungite, in special in apa calda, sunt foarte relaxante, in cele din urma vor duce la o pierdere insemnata de uleiuri naturale de la nivelul tegumentului si vor accentua gradul de deshidratare al acestora.

Apa utilizata pentru spalare ar trebui sa fie calduta, nu foarte calda. Sapunul ar trebui utilizat doar la nevoie si doar in anumite zone: axila, la nivelul organelor genitale, picioarelor si fetei. Este de recomandat utilizarea sapunurilor ce contin crema hidratanta.

Dupa dus, aplicati pe piele un prosop uscat, dar fara a freca tegumentele cu el. Dupa 3 minute de la iesirea din apa, aplicati o crema hidratanta pe piele pentru a fixa apa in stratum corneum.

Uleiurile de baie pot fi aplicate direct pe piele, imediat dupa iesirea din apa. Nu este recomandata adaugarea lor in apa de baie deoarece pot face cada foarte alunecoasa.

Cremele pot fi reaplicate pe parcursul zilei si seara ori de cate ori este posibil, in special la nivelul acelor zone cu un risc crescut de deshidratare (maini, brate, picioare) si la nivelul zonelor pruriginoase.

Tratament simptomatic

Zonele cu dermatita rosie pot fi tratate utilizand un unguent cortizonic timp de 5-15 zile. Pot fi utilizate si unguente tip OTC (medicamente eliberate fara prescriptie medicala), dar de cele mai multe ori sunt necesare produse prescrise de medicul dermatolog.

Aveti grija sa aplicati crema doar in zonele specificate de medic si doar la intervalele orare pe care le recomanda (nu mai mult de doua ori pe zi). Atunci cand folositi atat unguent cortizonic, cat si crema hidratatanta, aveti grija sa aplicati mai intai unguentul cortizonic si apoi crema hidratanta.

Aveti grija la aplicarea unguentelor de tip OTC cu proprietati antiinflamatorii si antipruriginoase. Multe dintre acestea contin substante chimice ce pot avea un efect iritativ asupra tegumentului sau pot produce chiar reactii alergice pe tegumentele uscate.

Ca regula de baza, daca simptomatologia nu se amelioreaza dupa aplicarea unguentului sau chiar se agraveaza, aplicarea acestuia trebuie oprita imediat si este necesar consultul medicului.

Aceste unguente contin mentol sau camfor, substante ce calmeaza pielea iritata. Totusi, aceste produse nu se adreseaza cauzei ce a dus la uscarea tegumentelor, ci doar simptomatologiei pruriginoase ce acompaniaza aceasta afectiune.

Profilaxie

Tegumentele uscate sunt o problema pe termen lung cu un grad crescut de recurenta, in special in anotimpul rece. Cand observi ca pielea incepe sa devina din nou uscata, reincepe utilizarea cremei hidratante si evita utilizarea sapunurilor obisnuite. Daca reapare rash-ul pruriginos, pe langa crema hidratanta trebui sa utilizezi din nou si unguentul prescris de medic.

Exista doua tipuri de creme hidratante: faciale si pentru intregul corp. Cremele faciale au mai mult un scop estetic si sunt de cele mai multe ori foarte scumpe. Difera de cele ce pot fi utilizate pe corp prin aceea ca sunt special concepute pentru a nu produce reactii alergice (hipoalergenice) si aparitia acneei (non-comedogenice).

Deshidratarea la nivelul tegumentelor faciale nu reprezinta o problema majora in timpul anotimpului rece, dar anumite produse antiacnee pot provoca acest fenomen in timpul iernii sau a verii.

Produse hidratante

Exista patru clase de produse hidratante pentru corp: unguente, uleiuri, creme si lotiuni (au fost enumerate in ordinea descrescatoare a puterii hidratante).

Unguentele hidratante au cea mai mare capacitate de a mentine apa in tegument, dar au o consistenta grasoasa, asemanatoare vaselinei. Aceasta indeparteaza multa lume de la utilizarea acestui tip de unguente, dar inconvenientul poate fi depasit daca se utilizeaza o cantitate mica de unguent care ulterior este intinsa pe o suprafata mare de piele.

Uleiurile hidratante sunt mai putin grasoase, dar suficient de eficiente. Exemple de asemenea uleiuri: uleiurile pentru copii, uleiurile minerale si uleiurile de baie. Uleiurile de baie fac cada prea alunecoasa si de aceea nu este recomandata utilizarea lor. Uleiurile trebuie aplicate pe piele imediat dupa baie sau dus, dupa ce in prealabil pielea a fost usor tamponata cu un prosop uscat.

Cremele hidratante sunt de obicei de culoare alba si sunt complet absorbite in piele, astfel incat nu lasa un aspect grasos dupa aplicare. De aceea, sunt utilizate pe scara mai larga decat unguentele.

Lotiunile hidratante sunt suspensii de uleiuri sintetice in alcool sau apa. Sunt cele mai putin grasoase si cele mai placute la aplicare si de aceea sunt frecvent utilizate. Totusi, datorita continutului de alcool pot determina o uscare a pielii daca sunt utilizate in mod repetat.

De retinut!

Ideea de baza este ca gradul de hidratare al unui produs este direct proportional cu consistenta grasoasa a acestuia. Anumite produse hidratante contin substante chimice ce pot provoca iritatii la nivelul pielii sau reactii alergice la anumiti indivizi (de exemplu: parfumuri, conservanti, uree). Astfel, daca ai probleme cu un anumit produs, incearca un altul din aceeasi clasa dar care contine alte ingrediente.

Alegerea este strict personala. Asa cum am precizat anterior, cu cat are o consistenta mai grasoasa, cu atat va avea un efect mai hidratant. Pentru a fi eficient, produsul trebuie aplicat de cel putin trei ori pe zi. Este esential ca aceste produse sa fie folosite imediat dupa baie sau dus.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Episculpt Beauty Sibiu
Tel: 0757758837
Selimbar, Doamna Stanca 5F

Citeste si despre:

Pregatiti-va pentru bolile din sezonul rece Trucuri de ingrijire pentru piele si par in sezonul rece Pregateste-ti organismul pentru anotimpul racoros Cum sa va protejati pielea si parul in sezonul rece Frigul afecteaza grav inima. Iata la ce riscuri ne expunem in sezonul rece Cele mai eficiente produse pentru pielea sensibila si iritata Ingrijirea pielii in sezonul rece Protectia tenului in anotimpul umed si friguros Problemele sezonului rece Nu renunta la sport in sezonul rece! Veziculele - leziuni tegumentare cu continut lichid (basica cu lichid)