Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog
Clinica: Spitalul Municipal Campina
Rolul vitaminelor Vitaminele au un rol esential in sustinerea dezvoltarii organismului si functionarii corecte a acestuia. Desi energia este furnizata de carbohidrati, proteine si grasimi, fara un aport optim de vitamine, orice persoana se simte letargica. Rolul vitaminelor este cu atat...
Rolul si importanta fiecarei vitamine Este deja cunoscut faptul ca oricate creme sau produse cosmetice am utiliza, pentru a ne bucura cu adevarat de un aspect sanatos si puternic al pielii, trebuie sa actionam, in primul rand, din interior. Explicatia este cat se poate de simpla: sanatatea...
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis
Generalitati Un stil de viata echilibrat este reprezentat de o alimentatie sanatoasa, cel putin 30 de minute de exercitii fizice pe zi, renuntarea la fumat si un consum moderat de alcool, de sare si de zahar; toate cele mentionate au rolul de a creste colesterolul bun si, implicit, sunt...
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati Cuprul este un mineral esential in functionarea optima a organismului. Acest mineral promoveaza functionarea corespunzatoare a sistemului nervos, a oaselor si a metabolismului. Marea majoritate a mineralelor sunt obtinute prin alimentatie, iar deficitul de cupru este destul de...
Dr. Corello Mirela
Medic Specialist in nutritie si siguranta alimentatiei
Clinica: Nutrisistem
Ce sunt acizii grasi? Acizii grasi sunt componente ale lipidelor, formati din lanturi de atomi de carbon legate intre ele prin legaturi chimice, care pot fi legaturi simple sau duble. Aceste legaturi chimice determina daca un acid gras este saturat sau nesaturat. Acizii grasi, au de...
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis
Generalitati Colesterolul face parte dintr-o anumita categorie de lipide insolubile in apa, necesar functionarii optime a organismului. Datorita caracterului insolubil, acesta nu se dizolva si are nevoie de proteine transportoare catre celulele organismului. In functie de densitatea...
Prof. Dr. Gheorghe Mencinicopschi
Specialist in Nutritie
Genetalitati Alimentul este un principal purtator de informatie preluata din mediul inconjurator. Aceasta informatie a alimentului interactioneaza cu propria noastra informatie genetica - conditie absolut necesara bunei functionari a entitatii biologice "om". Omul este un sistem deschis...
Dr. SUATEAN DIANA-MARIA
Medic specialist Medicina Interna
Colesterolul reprezinta o substanta necesara organismului fiind produs chiar de catre acesta din acizi grasi, in special din grasimile saturate din alimentatie. Colesterolul este absorbit de asemenea si din produsele alimentare provenite in special de la animale. Valorile serice crescute ale...
Dr. Leipnik Adriana Maria
Medic specialist cardiolog
Clinica: Cabinet Cardiologie Rocordis
Generalitati In istoria omenirii, mortalitatea a fost determinata de cauze diverse; in timpuri mai indepartate erau provocate de bolile infectioase, mai recent de tuberculoza sau sifilis. Este binecunoscut faptul ca tara noastra ocupa primul loc la nivel european in ceea ce priveste decesul...
Pentru cei care sufera de diabet alegerea unor alimente pe care sa le consume ca gustari poate fi o adevarata provocare. Trebuie sa faca alegeri intelepte, bazate pe mancaruri sanatoase. Optiunile sanatoase pot reduce foamea si pot sa ofere un plus de energie pe tot parcursul intregii...
Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei, deoarece iti da energia necesara desfasurarii activitatilor obisnuite, pana spre jumatatea zilei. Micul dejun trebuie sa contina un aport echilibrat de proteine, grasimi sanatoase si glucide. Saritul peste micul dejun iti incetineste...
Generalitati Multe persoane observa ca masa le poate afecta energia. Astfel, de multe ori o masa bogata si copioasa poate face ca o persoana sa se simta obosita. Acest lucru se datoreaza faptului ca organismul isi foloseste mare parte din energie pentru a digera acea masa, in loc sa o...
Atunci cand intri intr-o incapere cu aer conditionat, in timp ce afara este o vreme caniculara, poti suferi un soc termic, care iti poate pune viata in pericol. Schimbarile bruste de temperatura produc dezechilibre ale sistemului imunitar, favorizeaza instalarea unor afectiuni cronice si pot...
Generalitati Refluxul gastric reprezinta intoarcea acidului de la nivelul stomacului in esofag. Una dintre cauzele refluxului gastric este slabirea sau deterioarea sfincterului esofagian inferior (SEI). In mod normal, acesta se inchide pentru a preveni intoarcerea mancarii din stomac in...
Colesterolul este un compus natural, avand la baza steroli sau lipide simple. El se sintetizeaza in organismul animal, concentrandu-se la nivelul ficatului, maduvei spinarii, creierului si vaselor sangvine. In concentratii normale, colesterolul are efecte benefice, find necesar la...
Gripa, raceala, alergii, infectii care recidiveaza, oboseala, senzatie de astenie fizica si psihica? Pe toate le punem pe seama primaverii, care vine imediat dupa un lung sezon rece, in care imunitatea ne-a fost pusa la incercare. Si nu de temperaturile scazute ale iernii, ci mai cu seama de...
In tara noastra, aproape 80.000 de persoane sunt diagnosticate an de an cu cancer, spun cele mai recente statistici. Unul dintre factorii care duc la aparitia acestei maladii de temut este alimentatia nesanatoasa. De aceea, este important sa invatam sa ne hranim corect sa avem trei mese...
Generalitati Multe persoane se confrunta cu fluctuatii ale greutatii cauzate de poftele alimentare pe care nu si le pot controla. In cazul in care poftele sunt trecatoare, nu trebuie sa va faceti probleme, dar daca sunt persistente, atunci este bine sa luati masuri. Aceste pofte pot indica...
Generalitati Pentru ca o persoana sa fie sanatoasa trebuie sa aiba un stil de viata echilibrat, sa practice sport, sa se hidrateze corespunzator si sa-si asigure necesarul de Omega-3. Cele mai bune surse de Omega-3 se gasesc in peste - macrou, somon, ton, cod, hamsie, scrumbie, hering,...
Generalitati Uleiurile trebuie alese cu grija in functie de continutul de grasimi si de temperaturile la care incepe deteriorarea substantelor nutritive. Grasimile din uleiuri, necesare intr-o alimentatie sanatoasa si echilibrata, ajuta absorbtia vitaminelor A, D, E si K, iar acizii...
Generalitati 4 milioane de glande sudoripare pompeaza in corpurile umane litri de transpiratie in fiecare zi. Acest fapt explica de ce pentru multi dintre oameni transpiratia reprezinta o problema. Transpiratia abundenta poate afecta in mod negativ increderea in sine, cariera si viata...
Generalitati Gustosi, usor de preparat, satiosi, se gasesc pe toate drumurile, in toate fast-food-urile si in toate meniurile. Un studiu realizat in Statele Unite a aratat ca 25% din totalul legumelor consumate de americani este reprezentat de cartofii prajiti, facand din acestia cel mai...
Generalitati Metodele naturiste reprezinta o tendinta de intoarcere la conceptele de baza in ingrijirea pielii, pe fondul faptului ca tot mai multe femei se conving de efectele nocive pe care substantele chimice din produsele cosmetice le pot avea asupra pielii. Majoritatea produselor...
Generalitati Cunoscuta in Europa inca din anii '90, dieta Montignac a fost creata de Michel Montignac si propune utilizarea indicelui glicemic pentru prevenirea si reducerea obezitatii. Dieta presupune impartirea alimentelor in 4 categorii: carbohidrati, lipide - incluzand grasimile si...
Generalitati Daca sunteti unul din pacienti diagnosticati cu hipertensiune arteriala, medicul specialist v-a explicat, desigur, ca exista o importanta legatura intre dieta si evolutia bolii precum si in riscul de aparitie a complicatiilor. Dar stiati ca ce alegeti sa mancati sau sa nu mancati...
Generalitati Majoritatea oamenilor stiu ca laptele contine calciu, care contribuie la consolidarea oaselor, dar oare toate tipurile de lapte au aceleasi efecte asupra organismului? Exista mai multe opinii si toate sunt diferite. Ce este laptele de soia? Are aceleasi beneficii pentru...
Buna ziua ! De ceva vreme buna am mancarimi temporare la baza anusului. Dupa aceste mancarimi, dupa efectuarea scaunului foarte greu (constipatie) incep usturimea, intepaturile si durerile care dureaza ceva timp. Ce se poate face in acest caz ? Presupun ca sunt hemoroizi sau fisura anala. Ce imi...