Atunci cand intri intr-o incapere cu aer conditionat, in timp ce afara este o vreme caniculara, poti suferi un soc termic, care iti poate pune viata in pericol.
Schimbarile bruste de temperatura produc dezechilibre ale sistemului imunitar, favorizeaza instalarea unor afectiuni cronice si pot mari riscul de accident vascular cerebral.
Modificarea brusca a temperaturii poate fi fatala pentru varstnici si cardiaci
Pentru a se adapta la o diferenta de temperatura de 4 grade, organismul are nevoie de doua saptamani. La o diferenta de 10 grade, corpul resimte un stres foarte puternic.
Cand afara se face prea cald, batranii cu probleme cronice de sanatate trebuie sa stie ca este foarte important sa poarte imbracaminte lejera, care sa acopere intregul corp. Oscilatiile de temperatura de tipul cald-rece sunt nocive pentru sistemul imunitar si dau peste cap functionarea organismului.
Copiii, persoanele in varsta si cardiacii sunt cei mai afectati de trecerea de la cald la rece sau invers. Variatiile bruste de temperatura cresc semnificativ riscul de accident vascular cerebral si de deces.
Conform studiilor, modificarile temperaturii cu 1-2 grade intr-un oras pun in pericol vietile celor care sufera de diabet zaharat, afectiuni pulmonare sau cardiace.
Atunci cand temperatura in atmosfera se mareste cu un singur grad, rata de deces creste cu 4% in cazul diabeticilor, respectiv cu 3,7% in cazul celor care au avut in trecut un atac de cord, si cu 2.8% in cazul bolnavilor cronici cu afectiuni pulmonare.
Fluctuatiile de temperatura dau depresie
Cresterea sau scaderea brusca a temperaturii afecteaza metabolismul uman, marind riscul de aparatie a unor boli precum astmul, afectiunile pulmonare, alergiile, afectiunile respiratorii, depresia si tulburarile de nutritie.
Expertii sustin totodata ca schimbarile meteorologice bruste duc la cresterea nivelului de stres, deficiente mentale, tulburari de comportament si boli hidrice (transmise prin apa potabila).
Fluctuatiile de temperatura pot declansa fobii, depresii, nevoia de izolare si, uneori, ganduri de suicid. Ele sunt responsabile si de agravarea unor afectiuni cardiace.
Hipertensivii risca un atac de cord, atunci cand temperaturile o iau razna. Una dintre explicatii ar fi ca schimbarile climatice interactioneaza cu medicamentia hipertensivilor.
Fumatorii, afectati direct
Fumatorii fac parte din categoriile cele mai afectate de modificarile bruste de temperatura.
Avand deja sistemul respirator afectat, ei sunt mai predispusi la viroze respiratorii, de la mici senzatii de inflamatie in gat pana la apartitia gripei.
In plus, fumatorii au un sistem imunitar mult mai slabit, comparativ cu persoanele care nu fumeaza. Acest lucru poate duce la complicatii in cazul unor viroze respiratorii.
Daca ai sistemul imunitar slabit, trebuie sa consumi cat mai multe vitamine si minerale. Le poti lua din legume, fructe, lactate si produse care contin grasimi vegetale, cum ar fi semintele crude de floarea soarelui sau dovleac.
Spatiile verzi te protejeaza de efectele negative ale oscilatiilor de temperatura
Cercetatorii au descoperit ca spatiile verzi pot reduce riscurile schimbarilor de temperatura.
Atunci cand parcurile si vegetatia stradala din interiorul unui oras sunt largite cu 15%, riscul mortii premature in cazul celor care au suferit de un atac de cord in trecut scade cu aproximativ 2%.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.