Dieta Montignac

Actualizat: 19 Noiembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Cunoscuta in Europa inca din anii '90, dieta Montignac a fost creata de Michel Montignac si propune utilizarea indicelui glicemic pentru prevenirea si reducerea obezitatii.

Dieta presupune impartirea alimentelor in 4 categorii: carbohidrati, lipide - incluzand grasimile si carnea, carbo-lipide - incluzand alunele si carnea organica si fibrele - incluzand toate tipurile de cereale si vegetale.

Conform dietei, carbohidratii cu un indice glicemic crescut sunt catalogati drept "carbohidrati rai" si se recomanda evitarea consumarii lor in combinatie cu lipidele, acest compus favorizand stocarea excesului de grasimi din alimente si transformarea in grasime corporala in exces.

Dieta urmareste pierderea eficienta in greutate si tinerea sub control a anumitor afectiuni, precum diabetul si problemele cardiovasculare.

Regulile Dietei Montignac

Consumul de carbohidrati si grasimi

- "Carbohidratii buni" (cu un indice glicemic scazut) se consuma individual;

- zaharul, cerealele rafinate, glucoza, cartofii, etc trebuiesc evitate;

- Grasimile si carbohidratii nu se consuma in cadrul aceleiasi mese; dupa servirea unei mese ce contine alimente bogate in grasimi, se recomanda o pauza alimentara de 4 ore inaintea consumarii carbohidratilor si 3 ore pentru situatia inversa (intre consumul de carbohidrati si de grasimi);

Grasimile sunt metabolizate diferit, in functie de natura acizilor grasi:

Grasimile saturate
- carne, unt, lactate - se depoziteaza foarte usor, deoarece ele nu sufera nici o modificare metabolica.

Grasimile monosaturate - ulei de masline, avocado - au avantajul de a reduce glicemia, depozitarea fiind ingreunata de transformarile metabolice pe care trebuie sa le indeplineasca organismul.

Grasimile polisaturate - peste, omega 3 - nu se depoziteaza.

Grasimile nesaturate sunt cele mai indicate in cazul in care se doreste o scadere in greutate, energia necesara metabolizarii lor consumand mai multe calorii decat cele pe care le contin.

Consumul de lichide

- Consumul de alcool trebuie mentinut la un nivel minim; este permis consumul unui pahar mic de vin sau de bere;

- Intre mese se recomanda consumarea unei cantitati mari de apa;

- Se recomanda limitarea consumului de cafeina;


Alimentatia zilnica

- Se recomanda introducerea unei cantitati bogate de fibre in alimentatie;

- Mesele se servesc la intervale regulate de timp;

- Este obligatorie servirea a 3 mese pe zi;

- Gustarile intre mese si mancatul la ore tarzii sunt interzise;

- Fructele proaspete (in afara capsunelor / zmeurei) nu se consuma in timpul meselor; fructele trebuiesc consumate separat, intre mesele principale ale zilei;

- Se recomanda consumul de grasimi sanatoase si inlocuirea uleiului de floarea-soarelui cu ulei de masline;

- Nu se promoveaza dieta calorica scazuta - evitarea meselor "sarace" care cauzeaza dezechilibre metabolice;

- Se recomanda consumarea de alimente cu indice glicemic mic;

- Bucataria franceza reprezinta principala inspiratie a acestui plan alimentar care permite consumarea unor alimente precum ciocolata, branza, etc, in cantitati limitate - alimente interzise in majoritatea dietelor.

Principiile Dietei Montignac

Principiul de baza al Dietei Montignac il reprezinta formularea a 2 planuri de alimentatie; Primul plan are in vedere strategiile de scadere in greutate iar planul 2 urmareste mentinerea greutatii optime - odata ce aceasta a fost obtinuta.

Regulile primei etape depind foarte mult de greutatea in exces ce se doreste a fi indepartata.


In afara consumarii cu intelepciune a grasimilor si proteinelor, aceasta etapa presupune consumarea carbohidratilor cu un indice glicemic scazut (nu mai mare de 35) - alimente care sa nu provoace cresteri ale nivelului de zahar din sange.

Alegerea cu atentie a alimentelor va priva organismul de stocarea de grasimi in exces (lipogeneza) si va activa procese metabolice ce vor incuraja eliminarea depozitelor de grasime (lipoliza) prin procesul de termogeneza.

In aceasta etapa, pancreasul este detoxifiat, crescand astfel toleranta la glucoza si prevenindu-se producerea unei cantitati excesive de insulina; aceasta etapa trebuie urmata cel putin timp de 2 luni.


Etapa a 2-a are in vedere stabilizarea greutatii si prevenirea ingrasarii

Este important ca principiile alimentare de baza impuse de Dieta Montignac sa fie mentinute, deoarece revenirea la vechile obiceiuri alimentare - consumarea de grasimi rele/alimente cu indice glicemic mare - vor reactiva procesul metabolic de stocare a grasimii.

Montignac a dezvoltat si un nou concept de alegere a carbohidratilor, denumit "efectul glicemic", conform caruia, rezultatul dintre inexul glicemic si continutul pur al carbohidratilor ar putea fi utilizat pentru minimalizarea cresterilor de glucoza din organism chiar si in cazul alimentelor cu index glicemic mare

Beneficiile Dietei Montignac

1.Consumarea alimentelor cu indice glicemic scazut are multe efecte benefice asupra sanatatii, in special in cazul persoanelor care sufera de diabet sau alte afectiuni.

2. Dieta reduce riscul dezvoltarii de afectiuni precum diabetul, afectiunile cardiovasculare, etc.

3. Dieta presupune foarte putine restrictii alimentare, excluzand riscul de a supune indivizii care o urmeaza unui regim strict si monoton.


Citeste si despre:

Factori despre care nu stiai ca duc la cresterea glicemiei Din ce cauze apar variatii ale glicemiei Topul alimentelor ce contribuie la reglarea glicemiei Analize biochimice (analiza zaharului din sange - glicemia si din urina - glicozuria) Manifestari ale variatiilor glicemice: hipoglicemia si hiperglicemia. In ce consta tratamentul? Cum afecteaza alcoolul sanatatea ficatului si ce masuri preventive sunt recomandate Ce poate indica nivelul crescut al enzimelor hepatice? Variatiile glicemiei – de ce apar? Monitorizarea glicemiei acasa Cum pastrezi valorile glicemiei normale pe timp de vara Sfaturi pentru mentinerea glicemiei in limite normale