Importanta si rolul enzimelor digestive pentru organism

Actualizat: 11 Martie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Enzimele sunt un tip de proteine care se regasesc in interiorul unei celule si accelereaza viteza unei reactii chimice importante pentru organism, precum distrugerea toxinelor si descompunerea particulelor alimentare in timpul digestiei.

Enzimele digestive sunt produse in principal in pancreas, stomac si intestinul subtire. Chiar si glandele salivare produc enzime digestive pentru a incepe descompunerea moleculelor alimentare in timpul masticatiei.

Tipuri de enzime

Enzimele digestive sunt impartite in trei clase:
• Enzime proteolitice care sunt necesare pentru a digera proteinele
• Lipazele necesare pentru a digera grasimile
• Amilazele necesare pentru a digera carbohidratii.

Exista mai multe tipuri de enzime digestive care se regasesc la oameni, dintre care mentionam:

Amilaza - Se regaseste in saliva si in sucul pancreatic si actioneaza pentru a sparge molecule mari de amidon in maltoza. Este necesar pentru a descompune carbohidratii, amidonul si zaharurile, care se intalnesc in aproape toate alimentele vegetale (cartofi, fructe, legume, cereale etc.).

Pepsina – Este prezenta in sucul gastric din stomac si ajuta la descompunerea proteinelor in unitati mai mici numite polipeptide.

Lipaza – Este produsa de pancreas si secretata in intestinul subtire si ajuta la digerarea grasimilor si a trigliceridelor in acizi grasi. Este necesara pentru digerarea alimentelor care contin grasimi, cum ar fi produsele lactate, nucile, uleiurile, ouale si carnea.

Tripsina si chimotripsina - Aceste endopeptidaze descompun in continuare polipeptidele in bucati si mai mici.

Celulaza - Ajuta la digerarea alimentelor bogate in fibre precum broccoli, sparanghel si fasole, care pot provoca exces de gaze.

Glucoamilaza - Continua actiunea amilazei, formand molecule simple de glucoza.

Hemicelulaza- Ajuta la descompunerea fibrelor insolubile ale fructelor si legumelor.

Exopeptidaza, carboxipeptidaza si aminopeptidaza - Contribuie la eliberarea aminoacizilor individuali.

Lactaza - Descompune lactoza in glucoza si galactoza, ajutand la digestia lactatelor.

Sucraza – Descompune zaharul in glucoza si fructoza.

Maltaza - Transforma maltoza in glucoza, facand-o mai usor asimilabila.

Invertaza- Transforma zaharul in glucoza si fructoza

Alfa Galactozidaza- Proceseaza carbohidratii atasati de molecule de grasime (glicolipide) sau pe cei atasati de proteine (glicoproteine).

Beta glucanaza- Descompune beta-glucanii, compusi care se gasesc in fibrele plantelor si in cereale.

Pectinaza- Descompune pectina, o polizaharida care se gaseste in peretii celulari ai plantelor.

Fitaza- Ajuta la sinteza vitaminelor din complexul B.

Beneficiile enzimelor digestive

Enzimele digestive nu sunt doar benefice, ci esentiale, intrucat fara ele nu am putea digera mancarea.

Astfel, iata mai jos care sunt cele mai importante beneficii ale enzimelor:
• Ajuta organismul sa descompuna proteinele si zaharurile care sunt greu de digerat, precum glutenul si lactoza.
• Imbunatateste simptomele refluxului gastric si ale sindromului intestinului iritabil.
• Asigura absorbtia nutrientilor.
• Contracareaza inhibitorii enzimatici care se regasesc in mod natural in alimente precum arahidele, germenii de grau, albusuri de ou, seminte, fasole si cartofi.

SUPER ENZIME DIGESTIVE

• 10 enzime digestive naturale vegane in concentratii mari/cps care asigura digestia oricarui tip de aliment: Amilaa, Proteaza, Lactaza, Lipaza, Glucoamilaza, Pectinaza, Alfa galactozidaza, Beta-glucanaza, Hemicelulaza, Celulaza.
• 4 extracte fitoterapice de Fenicul, Anghinare, Cicoare si Ghintura galbena. Acestea stimuleaza productia de lichide digestive si bila, reduc balonarea si spasmele abdominale si accelereaza digestia.
• Fibrulina, prebiotic care hraneste bacteriile benefice din intestinul gros, asigurand o buna digestie si absobtia nutrientilor.
• Capsula gastro-rezistenta ce realizeaza eliberarea integrala a enzimelor digestive in intestin, asigurand astfel un proces digestiv complet si asimilarea benefica a nutrientilor obinuti prin procesul de digestive.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Zincul si rolul sau in organismul uman Dieta pentru sanatatea ficatului Beneficiile pentru sanatate ale consumului de castraveti Calciul, suplimentele de calciu si importanta lor De ce sa aveti grija de sistemul dvs. digestiv Beneficiile pentru sanatate ale spanacului Cum poti sa ai grija de sanatatea ta si a celor dragi? Ce inseamna, de fapt, un produs cosmetic NATURAL? Fasolea alba. Beneficii pentru sanatate Cauze de hemoragii digestive superioare - varicele esofagiene Enzimele si organismul uman Analize biochimice - analiza enzimelor sanguine (fosfataza alcalina, fosfataza acida, aldolaza, transaminazele, colinesteraza, amilaza, LDH, creatin kinaza) Wobenzym - Rolurile esentiale ale enzimelor sau enzimoterapia de sistem Deficitul de enzime produce boli
Cere sfatul medicului ×