Deficitul de enzime produce boli

Actualizat: 12 Noiembrie 2018
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Enzimele sunt implicate in toate procesele din organism. In fiecare celula sunt enzime diferite care se pot combina cu anumite coenzime formand variatii chimice care intretin viata.

O parte din enzime provin din alimente, mai exact din fructe si din legume crude, altele sunt secretate de organism pentru a facilita digestia.

In interiorul celulelor se afla o alta categorie de enzime, numite enzime metabolice care creeaza energie si contribuie la generarea impulsurilor nervoase.

Sintetizam mai putine enzime odata cu varsta

Fara enzimele digestive, digestia nu ar fi posibila. Pe parcursul intregului tract digestiv, organismul secreta aceste elemente cheie pentru realizarea digestiei, asigurand astfel extragerea substantelor nutritive din alimentele pe care le consumam si ulterior, eliminarea reziduurilor.

Desi enzimele digestive se secreta in mod natural in organism, odata cu varsta, capacitatea organismului de a le sintetiza scade. La aceasta diminuare fireasca a secretiei de enzime se adauga si deficitul enzimatic produs de alimentatia incorecta, de consumul de alcool sau de anumite boli. In aceste conditii se ajunge usor la carente enzimatice semnificative care ingreuneaza digestia.

Apar intolerante alimentare

Daca enzimele secretate de tractul digestiv nu-si fac treaba si alimentele nu sunt complet descompuse in substante pe care corpul le poate asimila, apar intolerantele alimentare.

Desi de multe ori exista tendinta de a fi confundate cu alergiile alimentare, intolerantele alimentare sunt patologii care nu implica o reactie aberanta a sistemului imun fata de componente alimentare, ci sunt cel mai adesea expresia unui deficit enzimatic.

Simptomele sunt mai variate si mai inconstante decat in cazul alergiilor alimentare. In plus, se instaleaza treptat si, de multe ori, la distanta de consumul alimentelor vinovate.

Simptomele comune includ greata, gastralgiile, scaunele diareice, voma. In plus, in cazul intolerantelor alimentare se pot intalni si alte manifestari, variate si unele dintre ele nespecifice, precum migrenele, iritabilitatea, arsurile stomacale si balonarea.

Cel mai important aspect este identificarea factorului declansator, evitarea sau limitarea consumului, dar si utilizarea suplimentelor enzimatice pentru suplinirea productiei insuficiente de enzime digestive a propriului organism si optimizarea digestiei.

Favorizeaza tumorile

Literatura de specialitate consemneaza actiunea antitumorala a enzimelor digestive, in special pe cea a proteazelor. Exista o serie de studii preclinice care evidentiaza efectul anti-metastatic al terapiei cu suplimente enzimatice.

S-a constatat ca terapia orala cu suplimente enzimatice contribuie la cresterea timpului de supravietuire, reducerea metastazarii si a recidivelor. De asemenea, literatura de specialitate confirma si un efect de reducere a simptomatologiei, precum si a efectelor adverse ale terapiei specifice.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

DigestMed
Tel: 0743344378
Bucuresti, Str. Veteranilor, Nr. 11A, Etaj 1, Sector 6

Medici

DR. STROESCU SIMONA
Anestezie si terapie intensiva - WEST EYE HOSPITAL - Spital de oftalmologie
Bucuresti, 0219757

Citeste si despre:

Enzimele digestive Bolile sistemice determinate de infectiile orale Bolile sistemului imunitar Ce boli pot ascunde poftele alimentare? Nu ignora hipertensiunea arteriala, chiar daca ai 30 de ani Solutii naturale pentru hipotiroidism Solutia perfecta pentru principalele efecte ale stresului! Bolile pancreasului Implicatiile deficitului de testosteron asupra starii de sanatate Boli ale plamanilor si respiratorii Tipuri de boli metabolice Anemia prin deficit de cupru