Analize biochimice - analiza enzimelor sanguine (fosfataza alcalina, fosfataza acida, aldolaza, transaminazele, colinesteraza, amilaza, LDH, creatin kinaza)

Actualizat: 28 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Enzimele (fermentii) sunt substante foarte complicate care se gasesc numai in natura vie vegetala si animala, avand un rol important in desfacerea substantelor alimentare brute (grasimi, proteine, zaharuri) in substante mai simple, pe care organismul sa le foloseasca mai rapid si mai usor pentru producerea de energie. De asemenea, enzimele pot sintetiza substante complexe necesare vietii din substante mai simple.

Din arderea combustibilului alimentar in organism rezulta pe langa energie si o serie de deseuri care nu mai pot fi utilizate de catre organism sau care sunt toxice. Enzimele descompun aceste deseuri pana la componentele simple din care au fost sintetizate alimentele: apa, bioxid de carbon, azot, sulf etc.

De aceea, in unele boli, cand activitatea unor enzime este mare sau prea scazuta, se produc perturbari in utilizarea normala a alimentelor si in degradarea lor. Enzimele se gasesc in toate celulele si lichidele organismului (sange, bila, sucuri digestive, urina etc.).

Modificarea enzimelor sanguine se produce in numeroase boli ale organelor interne. Exista boli care pun in circulatia sanguina o cantitate mai mare de enzime, depasind valorile normale dupa cum exista boli care duc la scaderea cantitatii de enzime din sange sau din glandele aparatului digestiv.

Bolile care produc mai des modificari ale enzimelor sunt: bolile de ficat, de inima, de pancreas, de oase, de rinichi, prostata etc. De obicei, enzimele se noteaza cu denumirea substratului chimic asupra caruia actioneaza, urmat de sufixul "aza", de exemplu: fosfataza, amilaza etc. Iata cateva enzime care se analizeaza mai frecvent.

Fosfataza alcalina

Fosfataza alcalina este o enzima care se gaseste in ficat si oase si care se elimina prin bila. Valorile enzimei din sange se exprima in unitati Bodanski (UB), unitati King (UK) sau unitati internationale.

Valorile normale ale fosfatazei alcaline:

- 1,5-5 UB;
- 3-13 UK;
- 13-45 UI.

Cand, din diferite cauze, bila nu se mai scurge in intestin (calcul al vezicii biliare, hepatita cu icter etc.), atunci aceasta impreuna cu enzima trece in sange, ducand la cresterea valorilor enzimei. De asemenea, fosfataza alcalina creste in unele boli ale oaselor, in care se fabrica o cantitate mai mare din aceasta enzima.

Fosfataza acida

Fosfataza acida, totala prezinta valori crescute in bolile oaselor si ale prostatei.
Valorile normale ale fosfatazei acide:

- 1 UB;
- 4 UK;
- 4-14 UI.

Aldolaza

Aldolaza este o enzima care se analizeaza in hepatita virala, cu sau fara icter, unde creste foarte mult.

Valorile normale ale aldolazei:
- 2-10 U/ml;
- 4-6 U.S./ml (unitati Sibley) pe ml ser la adulti;
- 0,9-2,5 Mui/ML SER;
- 9 UI/ml ser (la copii).

Transaminaze

Se analizeaza doua transaminaze: TGP-piruvat glutamat transaminazasi TGO-oxalat glutamat transaminaza.

Valori normale ale transaminazelor:
- 10-40 UK
- 2-16 UI

Valoarea acestor enzime poate creste de cinci-zece ori in bolile de ficat (hepatita acuta si cronica, cu sau fara icter, ciroza), in bolile de inima (infarct) sau in bolile muschilor scheletici.

Colinesteraza

Colinesteraza este produsa de catre ficat si eliberata in sange. La persoanele care lucreaza cu insecticide ce contin fosfor, scaderea enzimei din sange este atat de puternica, incat poate pune viata in pericol.

Valori normale:
- 3000 - 8000 U/l;
- 2000 - 3000 UI;
- 0,700 unitati pH.

Amilaza

Amilaza este fabricata de pancreas si secretata in intestin pentru a ajuta la digestia alimentelor provenite din cereale si cartofi (amidon). O cantitate foarte mica trece in sange, iar din sange se elimina prin urina.

In bolile pancreasului (pancreatita acuta sau cronica, in calculi ai pancreasului) si in alte boli care obstrueaza canalul pe care se scurge enzima in intestin, se produce trecerea enzimei in sange, crescand cu mult peste valorile normale. Enzima se masoara in unitati Wohlgemuth (UW) sau in unitati internationale (UI).

Valori normale ale amilazei:
- Sange = 8-32UW/1 ml ser;
= 230-2700 UI/l ser;
- Urina = 16-64 UW/ml urina;
= 8000-30000 UW/24 ore;
=Sub 5500 UI/l.

Lactat dehidrogenaza (LDH)

Lactat dehidrogenaza (LDH) sanguina s-a constatat ca este crescuta in bolile de inima (infarct miocardic), in unele boli musculare si chiar dupa eforturi fizice mari.

Valori normale ale LDH:
- 150-450 unitati Wrobleski;
- 120-240 U/l.

Creatinfosfokinaza (CPK)

Creatinfosfokinaza (CPK) creste de asemenea in aceleasi boli ca si LDH.

Valori normale:
- 10-70 U/l.


Citeste si despre:

Analize de laborator si metode de explorare folosite in patologia digestiva Ce trebuie sa stim despre insuficienta hepatica si cum se manifesta? Cancerul de prostata: screening si determinarea PSA Exprimarea rezultatelor si valori normale ale analizelor medicale Reactie alergica la muscatura de insecte – cum acordam primul ajutor? Sanatatea femeii dupa 40 de ani Prescurtari si termeni folositi de catre laboratorul de analize medicale Diabet si Sanatate Generala: Puterea Vindecatoare a Sucului de Soc Aparitia polipilor endometriali – Implicatii clinice si tratamente inovatoare Anatomia si functiile ficatului Dermatita periorala Alzheimer Tulburarile mieloproliferative cronice Analize biochimice ale sangelui – modificari ale transaminazelor hepatice Icterul Zincul si rolul sau in organismul uman