Care sunt efectele secundare ale excesului de vitamina C?

Actualizat: 23 Septembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Spitalul Municipal Campina

Prezentare generala


De obicei, vitamina C este sigura pentru organismul uman chiar si atunci cand este luata in doze mari. Cu toate acestea, oamenii pot suferi unele reactii adverse usoare, precum disconfortul digestiv, dar si reactii adverse mai grave.

Vitamina C este o vitamina esentiala pentru organismul uman, avand un rol antioxidant important. De asemenea, aceasta vitamina este implicata intr-o serie de procese importante, inclusiv scaderea tensiunii arteriale, combaterea inflamatiei si producerea de colagen.

Simptome asociate excesului de vitamina C

Consumul frecvent de alimente bogate in vitamina C nu ar trebui sa conduca la probleme de sanatate. Totusi, administrarea excesiva de vitamina C sub forma de suplimente poate produce diferite reactii adverse.

In cazul adultilor, doza zilnica recomandata a acestei vitamine este de 90 de miligrame pentru barbati si de 75 de miligrame pentru femei. Astfel, efectele secundare vor fi resimtite la adultii care consuma chiar si mai mult de 2000 de miligrame pe zi.

Atunci cand o persoana primeste o doza mai mare de vitamina C decat in mod optim pot sa apara anumite tulburari digestive usoare. Acestea sunt cauzate de absorbtia deficitara a vitaminei de catre organism, urmand ca tractul gastro-intestinal sa fie iritat. Reactiile adverse usoare si frecvente ale excesului vitaminic sunt reprezentate de:
• Diaree;
• Greata;
• Crampe abdominale;
• Balonare;
• Disconfort abdominal general.

Toate aceste lucruri au la baza incapacitatea organismului de a absorbi toata cantitatea de vitamina C pe care o primeste din suplimente. De exemplu, daca o persoana primeste doze cuprinse intre 30 si 180 de miligrame pe zi, corpul sau va absorbi aproximativ 80-90% din acestea. De asemenea, daca o persoana primeste mai mult de 1 gram de vitamina C pe zi, organismul va absorbi mai putin de 50% din vitamina, ceea ce duce la un risc crescut de reactii adverse. Ulterior, excesul ramas in organism va fi eliminat prin urina.

Ce cantitate de vitamina C este prea mare?

Deoarece vitamina C poate produce simptome neplacute daca este administrata in doze prea mari, specialistii din domeniul sanatatii au stabilit anumite niveluri maxime de care ar trebui sa se tina cont. Astfel, limita superioara a aportului de vitamina C la persoanele de peste 19 ani este de 2000 de miligrame, indiferent de sexul persoanei. Limita ramane aceeasi pentru femeile insarcinate sau care alapteaza.

Nivelurile maximale zilnice de vitamina C difera la copii si sugari in functie de varsta. Aceste valori sunt urmatoarele:
• 400 de miligrame pentru copiii cu varste intre 1 si 3 ani;
• 650 de miligrame pentru copiii cu varste intre 4 si 8 ani;
• 1200 de miligrame pentru copiii cu varste cuprinse intre 9 si 13 ani;
• 1800 de miligrame pentru adolescentii cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani;
• 1800 de miligrame pentru adolescentele insarcinate sau care alapteaza si care au varste cuprinse intre 14 si 18 ani.

Trebuie stiut ca exista si exceptii de la aceste limite, dar acestea se aplica doar daca medicul recomanda un aport diferit. Este posibil ca unii oameni sa fie nevoiti sa urmeze tratamente cu doze mai mari de vitamina C, dar medicul este singura persoana care poate stabili acest lucru.

Efecte secundare severe

Mai putin frecvent, oamenii pot suferi anumite efecte secundare grave in urma unui aport exagerat de vitamina C. Administrarea acestei vitamine pe termen lung si peste valorile maxime admise sunt doi factori ce cresc semnificativ riscul de a dezvolta urmatoarele efecte secundare:

Litiaza renala

Litiaza renala, cunoscuta popular ca existenta de pietre la rinichi, este o afectiune ce ar putea fi provocata de un aport prea mare de vitamina C. Un consum ridicat al acestei vitamine poate duce la o crestere a cantitatii de oxalati si acid uric din urina, ridicand astfel riscul de producere a pietrelor la rinichi.

Autorii unui studiu de caz au raportat ca o femeie a dezvoltat litiaza renala dupa ce a consumat zilnic si timp de 4 luni cate cel putin 4 grame de vitamina C. Cu toate acestea, cercetatorii nu au efectuat studii de dimensiuni mai ample, astfel incat nu pot oferi detalii mai exacte. Totusi, se considera ca persoanele cu un istoric de litiaza renala sunt mai susceptibile de a dezvolta boala daca iau cantitati crescute de vitamina C.

Dezechilibre nutritionale

O alta preocupare in ceea ce priveste un exces de vitamina C in organism este aceea ca poate afecta capacitatea acestuia de a procesa si alti nutrienti. De exemplu, vitamina C poate reduce nivelurile de vitamina B12 si de cupru din corp.

De asemenea, prezenta vitaminei C in cantitati mari poate duce la cresterea absorbtiei de fier, ceea ce ar putea duce la niveluri excesiv de mari in organism.

Osteofite

Conform specialistilor, prezenta unor niveluri foarte mari de vitamina C in organism poate duce la cresterea probabilitatii ca o persoana sa dezvolte osteofite dureroase (pinteni ososi). Cu toate acestea, specialistii considera ca nivelurile prea reduse de vitamina C ar putea duce la un risc mai mare de a dezvolta artrita reumatoida, o afectiune inflamatorie dureroasa a articulatiilor.

Aceste descoperiri subliniaza necesitatea unui aport adecvat de vitamina C, deoarece deficitul si excesul acestei vitamine pot afecta sistemul osos.

Care sunt dozele normale?

Organismul uman nu poate sa produca pe cont propriu vitamina C, astfel incat oamenii trebuie sa o obtina prin intermediul alimentatiei. Totusi, persoanele care nu pot satisface necesarul normal de vitamina C pot apela si la suplimente.

Specialistii au adaptat dozele normale in functie de varsta, astfel incat se recomanda urmatoarele:
• 15 miligrame in cazul copiilor de 1-3 ani;
• 25 de miligrame in cazul copiilor de 4-8 ani;
• 45 de miligrame in cazul copiilor de 9-13 ani;
• 75 de miligrame in cazul baietilor si 65 de miligrame in cazul fetelor cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani;
• 90 de miligrame pentru persoanele de sex masculin si 75 de miligrame pentru persoanele de sex feminin cu varste de peste 19 ani.

Persoanele care fumeaza ar trebui sa aiba un aport suplimentar de 35 de miligrame de vitamina C.

Trebuie stiut ca nu exista suficiente cercetari in legatura cu doza optima de vitamina C pentru copiii cu varste mai mici de 1 an.

Concluzii

Vitamina C este o vitamina cu multiple roluri in organism, astfel incat este absolut necesara. Totusi, cresterea nivelului de vitamina C poate fi insotita de anumite efecte adverse. De obicei, efectele secundare nu se instaleaza in urma unui aport crescut de vitamine din cauza alimentatiei, motivul principal fiind reprezentat de excesul de suplimente.

Persoanele care considera ca aportul de vitamina C le produce anumite efecte adverse ar trebui sa discute imediat cu medicul. Acesta poate evalua situatia in mod corespunzator si poate indica cele mai bune solutii.

Bibliografie:
Nasr, S. H., et al. (2006). Secondary oxalosis due to excess vitamin C intake. https://www.kidneyinternational-online.org/article/S0085-2538(15)51777-8/fulltext
Rumbold, A., et al. (2015). Vitamin C supplementation in pregnancy. https://www.cochranelibrary.com/cdsr/doi/10.1002/14651858.CD004072.pub3/full
The right amount of vitamin C. (n.d.). https://www.arthritis.org/living-with-arthritis/treatments/natural/vitamins-minerals/vitamin-c-amount.php
Vitamin C. (2018). https://lpi.oregonstate.edu/mic/vitamins/vitamin-C
Vitamin C: Fact sheet for health professionals. (2018). https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/


Citeste si despre:

Antiretroviralele HIV – aderenta la tratament si efectele secundare Afectiuni comune ale picioarelor Medicamentele si efectele lor secundare asupra sistemului digestiv Factorii care reduc eficienta anticonceptionalelor Beneficiile pentru sanatate ale papadiei Cum sa-ti intaresti sistemul imunitar in primavara cu produse bio Adevaratele motive ale calvitiei la barbati 15 cauze surprinzatoare ale caderii parului Beneficiile complexului de vitamine B Tot ce trebuie sa stiti despre vitamina C Deficitul de vitamina D
Cere sfatul medicului ×