Anemia prin deficit de vitamina B12 (Anemia pernicioasa)

Actualizat: 09 Martie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala

Cabinet Medical Individual Dr. Alexe Raluca Maria

Ce este anemia pernicioasa


Termenul de “anemie pernicioasa” este un termen folosit in trecut pe la mijlocul anilor 1800, in era cand tratamentul nu fusese inca descoperit si boala era fatala. Acest termen mai este, inca, folosit pentru a denumi acea anemie prin lipsa de vitamina B12 care are un mecanism de producere autoimun. In acest caz, organismul dezvolta reactii de auto-imunitate, adica incepe sa secrete anticorpi impotriva propriilor celule.(autoAc).

Vitamina B12

Mecanismul pe scurt este urmatorul: stomacul normal contine la nivelul peretilor niste celule care secreta o proteina numita Factor Intrinsec. Vitamina B12 pe care omul o obtine din alimente nu se poate absorbi in organism ca atare, ci necesita cuplarea cu acest factor intrinsec secretat la nivelul stomacului. In anemia pernicioasa acest Factor intrinsec nu este secretat sau nu este activ ca urmare a doua mecanisme autoimune:

1. secretia de auto-anticorpi anti Factor Intrinsec (care il neutralizeaza si il fac inactiv)

2. secretia de auto anticorpi anti- celula parietala gastrica – locul unde se produce factorul intrinsec

Indiferent de mecanismul care are loc, factorul intrinsec nu se mai regaseste in stomac, vitamina B12 din alimente sau din suplimentele alimentare nu are cu cine sa se combine, si nu se mai absoarbe eficient; in concluzie, apare deficit de vitamina B12.

Cauze de anemie prin deficit de vitamina B12

• persoanele cu dieta vegetariana stricta. In natura, vitamina B12 este produsa doar de microorganism; sursele principale de vitamina B12 din alimentatie sunt carnea, ouale si lactatele.
• sugarii alaptati la san de catre mame ce au tinut o dieta vegetariana stricta – pot dezvolta forme severe, cu afectare neurologica si retard mental.
• pacientii care au suferit operatii de taiere a stomacului, de exemplu in cazul opratiilor pentru tratamentul obezitatii sau in unele tumori, operatii de tip by-pass gastric
• gastrita atrofica severa.
• persoanele cu pancreatita cronica
• prezenta unui parazit intestinal ce are drept sursa consumul de peste de lac insuficient preparat termic: Botryocefallus latum – un parazit ce va “manca” vit B12 din alimente si aceasta devine deficienta pt organism.
• Interventii chirurgicale pe intestine
• Colita ulcerativa
• Administrare pe termen foarte lung (multi ani) a anumitor medicamente: Metformin, Colchicina
• diverticuli intestinali mari

Cum se manifesta anemia pernicioasa?

Varsta de debut la adult este de obicei 40-70 de ani; la copii, in formele congenitale, varsta de debut este de obicei sub 2 ani. Uneori exista un istoric familial, cu anemia pernicioasa prezenta si la alti membri ai familiei.

• Debutul este de obicei foarte lent si vag, in mai multi ani – de exemplu persoanele cu dieta vegetariana au o perioada de 5 ani in care depozitele organismului se vor epuiza si vor incepe sa apara simptome
Oboseala marcata, slabiciune, scadere involuntara in greutate
• Glosita: modificari la nivelul limbii: amorteli, limba rosie, neteda, cu disparita papilelor, arsuri, in special in treimea anterioara a limbii, modificari ale gustului si scadere a apetitului
• Tulburari digestive: constipatie, sau scaune semisolide; Foarte rar: greata, varsaturi, arsuri gastrice, flatulenta, senzatie de plin gastric, dureri abdominale severe.
• Tulburari neurologice: amorteli, slabiciune in picioare, neindemanare, mers instabil – accentuate in special in intuneric, datorita pierderii orientarii vizuale.
• Tulburari psihice: simptome de dementa senila sau boala Alzheimer cu debut brusc, pierdere de memorie, iritabilitate

Tulburarile neuro-psihice apar mai frecvent la varstnici, si mult mai rar la persoanele tinere.
- alte modificari: simptome de tromboza venoasa profunda, simptome urinare
- pielea pacientului are o culoare galbena-palida ca lamaia cu aspect “de ceara”, albirea prematura a parului.

Modificari de laborator

• Modificari la nivelul hemoleucogramei: Scaderea Hb serice cu cresterea VEM sau MCV (volumul eritrocitar mediu) – de obicei acestea sunt primele modificari care vor atrage atentia medicului
• Dozare de vitamina B12 serica, dozarea acidului folic, alte analize (acid Metil-malonic, haptoglobina serica, bilirubina indirecta, LDH- vor fi facute la indicatia medicului)
• Ac anti factor-intrinsec si Ac anti-celula parietala-gastrica- sunt prezenti la 90% dintre pacientii cu anemie pernicioasa dar pot fi prezenti si la 5% dintre persoanele sanatoase.

Asocierea cu alte boli autoimune: cu DZ tip 1, cu titoidita auto-imuna, cu colita ulcerativa, alte boli auto-imune endocrine etc.

Tratament

• Vitamina B12, de obicei injectabila; pacientul trebuie sa stie ca, daca va respecta recomandarile si va face injectia de vitamina B12 toata viata, prognosticul bolii este unul foarte bun.; acest lucru se intampla pentru ca organismul nu isi poate face depozite pe termen lung si necesita suplimentarea permanenta din exterior
• Uneori este necesara asocierea de acid folic si fier la tratament
• Persoanele cu anemie pernicioasa au un risc de 2-3 ori mai mare de a dezvolta carcinom gastric, de aceea uneori se indica endoscopie gastrica periodica.

Preventie

• Persoanele cu dieta vegetariana completa ar trebui, fie sa isi modifice stilul de alimentatie in sensul ingestiei periodice de alimente de origine animala, fie sa isi administreze periodic suplimente de vitamina B12 toata viata; de obicei o doza de 100- 200 microg pe saptamana de vitamina B12 ar putea fi suficienta.

• Tratament profilactic cu vitamina B12 ar trebui sa ia toti pacientii care au avut gastrectomie totala, proceduri de bypass pentru reducerea greutatii pancreatectomie, care au gastrita atrofica sau boala inflamatorie intestinala

• Femeile vegetariene stricte ar trebui sa continue cu cobalamina in special in timpul sarcinii si atunci cand alapteaza un nou nascut

• Persoanele in varsta sunt la risc de dezvoltare a anemiei pernicioase datorita aclorhidriei gastrice (uneori agravata de administrarea pe termen lung a medicmentelor de tip Omeprazol, Pantoprazol, Esomeprazol), astfel ar trebui sa si dozeze periodic (la 6-12 luni) nivelele de vitamina B12 serice si, daca trebuie, sa isi administreze suplimente de vitamina B12.

Bibliografie:
https://emedicine.medscape.com/article/204066-overview


Citeste si despre:

Vitamine si minerale esentiale Complexul vitaminic B - rol si alimentatie Vitaminele esentiale femeilor, indiferent de varsta Degenerescenta combinata subacuta Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Ce trebuie sa stim despre gastrita! Manifestul emotiilor reale - 6 vedete din Romania provocate sa arate #EmotiiReale Beneficiile si perspectivele chirurgiei robotice Tratamentul tumorilor carcinoide gastrointestinale: Informatii pentru pacient Deficienta de fier si consecintele asupra organismului Difilobotriaza sau botriocefaloza Afectiuni ale cavitatii bucale Gastrita cronica Anemia si sanatatea cardiovasculara
Cere sfatul medicului ×