Efectele vitaminei C asupra organismului

Actualizat: 13 Martie 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Livia Claudia Todireasa
Consultant medical:

Dr. Livia Claudia Todireasa
Medic specialist medicina de familie

Despre vitamina C


Vitamina C sau acidul ascorbic este una dintre cele mai cunoscute si consumate vitamine sub diverse forme, iar principalul sau beneficiu il reprezinta apararea sistemului imunitar.

In anul 1937 cercetatorul Albert Szent impreuna cu echipa sa a primit Premiul Nobel pentru descoperirea acidului ascorbic.In trecut aceasta descoperire a ajutat la vindecarea scorbutului, iar astazi este utilizata pe scara larga la imbunatatirea sistemului imunitar atat in cazul copiilor cat si in cazul varstnicilor chiar daca au sau nu o afectiune.

Rolul vitaminei C in organism

Datorita faptului ca organismul uman nu poate sintetiza vitamina C,este necesar un aport suplimentar al acesteia pe care il putem lua fie din fructe si legume, fie din suplimente alimentare.

Principalul efect il are cresterea si regenerarea celulara, ajutand la producerea colagenului si in acelasi timp la intretinerea sanatatii pielii, a articulatiilor, ligamentelor si vaselor de sange.

Mai este considerat antioxidantul numarul unu deoarece impiedica actiunea radicalilor liberi implicati in procesul de imbatranire si de aceea vitamina C este utilizata intr-o gama variata de produse cosmetice si de infrumusetare, iar saloanele apeleaza cu incredere la preparatele bazate pe acidul ascorbit care in combintie cu acidul hialuronic imbunatateste aspectul tenului si imbiedica aparitia ridurilor.

Un alt efect important pe care il detine vitamina C este cel de sintetizare al neurotransmitatorilor si anume: adrenalina, noradrenalina, dopamina cu rol important in buna functionare a sistemului nervos.

Eventualele dezechilibre hormonale pot fi si din cauza unui deficit de vitamina C, ceea ce ne indica faptul ca trebuie suplimentat aportul pentru o buna functionare a hormonilor responsabili de crestere, dezvoltare, psihic sau sexualitate.

In cazul in care se instaleaza un deficit in organism primele organe, glande si celule care sufera sunt: hematiile, glandele salivare, iar cele ce au concentratii marite de acid ascorbic sunt: leucocitele, glandele suprarenale, ficatul, tiroida, creierul, mucoasa intestinului subtire si splina, incercand pe cat posibil sa echilibreze deficitul din restul organelor.

Beneficiile vitaminei C

Numeroasele beneficii ale vitaminei C sunt:

1.protejeaza si intareste sistemul imunitar;
2.reduce simptomele de gripa si raceala;
3.efect antioxitant si anti-anging;
4.efect vasodilatator si reglator al tensiunii arteriale;
5.adjuvant in curele de detoxifiere si slabire;
6.regleaza si reduce nivelul de stres oxidativ;
7.reduce instalarea cataractei;
8.reduce riscul aparitiei cancerului;
9.mentine nivelul energetic optim pentru o buna functinare;
10.protejeaza organismul impotriva aparitiei bolilor cardio-vasculare;
11.regleaza nivelul glicemic la persoanele diabetice;
12.previne instalarea astmului la copii;
13.protejeaza impotriva alergiilor de orice natura;
14.rol esential in cicatrizarea ranilor sau cicatricilor;
15. imbunatateste aspectul pielii si stimuleaza cresterea firelor de par;
16.intervine in absorbtia fierului de aceea se recomanda in asociere cu preparatele de fier in cazul unei anemii feribrive;
17.previne instalarea gutei;
18.este implicata in porocesul spermatogenezei si creste mobilitatea spermatozoizilor,avand un rol important in reproducere;
19.creste rezistenta vasculara si capilara;
20.inhiba formarea nitrozaminelor cu rol cancerigen.

Datorita faptului ca vitamina C nu se sintetizeaza in mod natural in organism, deficitul se instaleaza imediar din urmatoarele cauze:
- un aport ineficient;
- un consum redus de fructe si legume;
- diverse afectiuni inflamatorii ce scad sistemul imunitar si organismul consuma din rezerve.

Pentru a sti cu exactitate cand organismul nostru are un deficit de acid ascorbic, este indicat sa cunoastem si simptomele principale ce includ: astenie marcata, incapacitatea de concentrare, inapetenta, vertij, tremur redus, agitatie, iar in cazuri mai grave cand se instaleaza afectiunea numita scorbut simptomele includ aparitia petelor hemoragice la nivelul coapselor si la nivel abdominal, instalarea gingivoragiilor, caderea dintilor, colorarea limbii in albastru numita si “limba scorbutica”,aparitia osteoporozei la varste fragede, dureri articulare, alopecie, scaderea secretiei lacrimare si hiposalivatie.

Stabilirea deficitului de vitamina C il face medicul specialist in urma simptomelor descrise de fiecare pacient, iar confirmarea se determina in urma analizelor de laborator prin metoda cromatografica.

Administrarea vitaminei C

La ora actuala se gasesc mii de preparate ce contin acid ascorbic, pornind de la picaturi pentru nou-nascuti si pana la comprimate si dropsuri sub diverse forme. Important de specificat este faptul ca indiferent de preparat trebuie sa nu depasim doza zilnica recomandata conform varstei.

Astfel ca necesarul zilnic recomandat de vitamina C este:

- nou-nascutii se considera ca isi iau doza de vitamina C din lapte, insa mamelor care nu alapteaza li se recomanda sa suplimenteze cu picaturi de vitamina C pana la 10-15mg;
- copii intre 1-10 ani: doza recomandata este intre 15-25mg;
- adolescenti: 75mg;
- adulti: 75-90mg in functie de sex;
- femei insarcinate: 70-85mg;
- femei care alapteaza: 90-120mg.

Mai putem mentiona faptul ca persoanele care fumeaza pot creste doza cu 35mg/zi fata de aportul recomandat, insa nu este recomandat sa se consume mai mult de 2000mg pe zi pentru a nu aparea efecte adverse date de supradozare si instalarea hipervitaminozei ce poate da urmatoarele simptome: diaree, insomnii,deficit de vitamina B12, litiaza renala, avort spontan, erodarea smaltului dentar, inducerea unor mutatii genetice la fat si instalarea stersului oxidativ cu efecte repercursive asupra intregului organism.

Un alt aspect important ce trebuie luat in considerare atunci cand luam suplimente ce contin vitamina C este acela ca poate interactiona si cu alte medicamente ca de exemplu:
- aspirina;
- anticonceptionalele orale;
- anticoagulantele orale;
- saruri de aluminiu ce le regasim in preparatele antiacide.

Cu alte meticamente si suplimente interactiunea este benefica si aici mentionam interactiunea cu seleniu, fier si cu bioflavonoide.

Un alt aspect important de mentionat este faptul ca acidul ascorbic poate modifica si unele analize de laborator, valori ce pot pune medicul in neclaritate mai ales daca ne raportam la valorile glicemice, dozarea bilirubinei si a creatininei. De aceea recomandat este ca inainte de efectuarea analizelor de laborator sa se faca o mica pauza de la vitamine si sa se specifice laborantei daca se consuma in mod frecvent vitamina C.


Citeste si despre:

Aliatii organismului in sezonul rece: antioxidantii Efectul uimitor al vitaminei D Ce efecte au de fapt ingredientele produselor de ingrijire a pielii 14 fructe si legume cu efecte antiimbatranire Patrunjelul: beneficii asupra sanatatii Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Pericolele lipsei de magneziu din organism 7 suplimente nutritive periculoase pentru barbati De ce e recomandat sa mergi la mare? Vitaminele care sporesc fertilitatea Deficitul de vitamina D