Alimente bogate in vitamine

Actualizat: 31 Ianuarie 2025
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Ileana Nasui
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati


Pentru ca o persoana sa fie sanatoasa are nevoie de un regim alimentar echilibrat, care sa includa toate substantele nutritive esentiale, inclusiv vitamine.

Pentru ca organismul sa functioneze corect, vitaminele sunt esentiale, iar cel mai bun mod de a le obtine este sa consume produse alimentare cat mai naturale posibil.

Consumul, inca de la o varsta frageda, de alimente nutritive, care contin toate vitaminele necesare, ajuta la formarea unor bune obiceiuri alimentare pe parcursul intregii vieti.

Alimentele bogate in vitamina A si beta-caroten

Alimente bogate in vitamina B

Alimente bogate in vitamina C

Vitamina C este un nutrient esential, necesar organismului pentru dezvoltarea si intretinerea tesutului cicatricial, vaselor de sange si cartilajelor. Vitamina C este necesara pentru crearea de dopamina, hormoni peptidici si tirozina. Este un antioxidant puternic ce ajuta la diminuarea stresului oxidativ si scade riscul aparitiei cancerului.

Doza zilnica recomandata de vitamina D este de 60 mg. Vitamina C este necesara pentru functia sistemului imunitar, vindecarea ranilor, protectie impotriva cancerului, este esentiala pentru sanatatea inimii si ajuta la diminuarea alergiilor si simptomelor racelii.

Surse excelente de vitamina C sunt citricele, sucul de acai, ardeiul gras, capsunile, papaya, broccoli, varza de bruxelles, spanacul, ardeiul iute rosu si verde, guava, cimbru si patrunjel proaspete, legumele cu frunze de culoare verde inchis, broccoli, conopida, kiwi, coacazele.

Alimente bogate in vitamina D

Vitamina D este o vitamina impotanta necesara organismului pentru absorbtia corecta a calciului, dezvoltarea oaselor, controlul cresterii celulelor, functionarea neuromusculara normala, functionarea optima a sistemului imunitar si diminuarea inflamatiei.

Un deficit de vitamina D poate duce la rahitism, o boala in care oasele nu se dezvolta in mod corespunzator. In plus, nivelurile inadecvate de vitamina D pot slabi sistemul imunitar, cresc riscul aparitie cancerului, determina caderea parului si dezvoltarea osteomalaciei.

Excesul de vitamina D declanseaza o absorbtie exagerata a organismului de calciu, situatie care duce la risc crescut de atac de cord si pietre la rinichi. Doza zilnica recomandata de vitamina D este de 600 Ui, iar pragul de toxicitate este considerat a fi intre 10000-40000 UI pe zi.

Vitamina D este solubila in grasimi, ceea ce inseamna ca dupa administrare trebuie sa ingerati grasimi sanatoase pentru a se absorbi mai bine. Aceasta se gaseste in special in uleiurile de peste, peste gras, ficat de vita, branza, galbenusi de ou si anumite specii de ciuperci.

Vitamina D este fabricata in mod natural de catre organism prin expunerea pielii la soare. In plus, vitamina D este adaugata in compozitia a mai multor alimente, cum ar fi lapte, suc de portocale, ulei de ficat de cod, cereale, stridii, produse de soia, mezeluri, oua, ciuperci.

Alimente bogate in vitamina E

Vitamina E include un grup de 8 vitamine solubile in grasimi, cu efect benefic asupra sistemului imunitar, care ajuta la prevenirea efectelor stresului oxidativ asupra organismului.

Cantitatile adecvate de vitamina E ajuta la protejarea impotriva bolilor cardiovasculare, cancerului si tulburarilor oculare legate de varsta (degenerescenta maculara).

In schimb, excesul de vitamina E poate determina sangerare excesiva sau hemoragie. Surse recomandate de vitamina E sunt: carnea de pui, peste, curcan, soia, migdale, nuci, legume cu frunze verzi si germeni de grau, seminte de floarea soarelui, ardei, migdale, alune, busuic si oregano, caise uscate, masline murate verzi, spanac fiert etc.

Concluzie

Alimentele bogate in vitamine sunt esentiale pentru mentinerea sanatatii si functionarea optima a organismului. Acestea contribuie la intarirea sistemului imunitar, imbunatatirea metabolismului si prevenirea diverselor afectiuni. Fructele, legumele, nucile si produsele lactate sunt surse naturale excelente de vitamine esentiale precum A, C, D si complexul B. O alimentatie echilibrata, bogata in astfel de alimente, ajuta la mentinerea unui nivel ridicat de energie si la prevenirea carentelor nutritionale.


Citeste si despre:

Deficitul de vitamina D 5 vitamine pentru o dezvoltare sanatoasa a copilului Legatura dintre artrita si vitamina D Vitamine necesare Semnele deficientei de vitamina D Tu esti atent la retractiile gingivale? Vitamina E poate sa fie benefica pentru sanatatea parului? Deficitul de vitamina D - simptome, cauze si prevenire Cele mai bune surse vitamina D Vitamine de ajutor in functie de varsta Cele mai bune surse de vitamina A