Vaccinul antigripal injectabil vs vaccinul antigripal nazal

Actualizat: 05 Septembrie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Gripa este o boala infectioasa care afecteaza caile respiratorii.

Anual, milioane de persoane din intreaga lume cad prada bolii, atat din cauza sistemului imunitar vulnerabil, cat si din cauza lipsei de vaccin. In prezent, pe piata exista mai multe tipuri de vaccinuri antigripale, de la cele injectabile cu 3 sau 4 tulpini, pana la cele nazale. Dar care este diferenta dintre ele? Sa fie unele mai eficiente decat altele?

Vaccinul antigripal injectabil

Vaccinul antigripal injectabil contine virus inactivat sau omorat. Desi tocmai prin acest fapt nu poate provoca imbolnavirea de gripa, multe persoane evita sa il faca, de teama ca imunizarea sa nu fie inutila. Usoarele simptome de raceala sunt normale dupa administrarea acestui vaccin.

Traditionalul vaccin antigripal facut in muschiul bratului poate fi administrat copiilor de peste 6 luni si adultilor de orice varsta.

Un vaccin obisnuit ofera in jur de 6 luni de protectie impotriva gripei si studiile arata ca orice persoana, cu precadere femeile gravide, copiii si batranii, ar trebui sa beneficieze de aceasta imunizare.

Vaccinul antigripal nazal

Vaccinul antigripal nazal a aparut dupa jumatatea anilor 2000, ca alternativa la vaccinul injectabil. El contine virusul influenza viu, dar atenuat (slabit) si este pulverizat direct in nari. Deoarece contine virus slabit, acest tip de vaccin nu poate provoca imbolnavirea de gripa, insa este posibil ca persoanele care primesc vaccin antrigripal nazal sa manifeste usoare simptome specifice bolii.

Este bine de stiut ca vaccinul antigripal nazal poate fi administrat tuturor persoanelor cu varste intre 2 si 49 de ani, care sunt in general sanatoase. Acest tip de vaccin nu este recomandat:

- femeilor insarcinate
- copiilor mai mici de 2 ani
- adultilor peste 50 de ani
- copiilor si adultilor care sufera de astm, diabet, boli cardiace, boli renale etc

Vaccinul antigripal nazal este mai usor de administrat decat vaccinul injectabil si exista studii care demonstreaza ca este mai eficient decat acesta la copii.

Mai multe informatii gasiti pe Stop Gripa


Citeste si despre:

Riscurile si beneficiile vaccinului antigripal Vaccinarea antigripala: importanta si eficacitatea inainte de sezonul gripelor Cum sa preveniti crizele de astm cauzate de gripa si raceala Asigurarea sanatatii si sigurantei de la nastere pana la varsta de 2 ani Gripa - cum separam mitul de adevar Ce vaccinuri sunt necesare adultilor Sindroame gripale Probiotice, prebiotice si enzime digestive: de ce sunt atat de importante pentru sanatatea organismului? De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Gripa la copii Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Astmul bronsic la adolescenti si adulti Astmul bronsic la copii Sfaturi pentru o toamna sanatoasa: imunitate, alimentatie, dieta Tot ce trebuie sa stiti despre gripa Cand trebuie facut vaccinul antigripal?