Acest subiect informeaza parintii si baby-sitterii in legatura cu modurile de a preveni aparitia bolilor si traumatismelor accidentale la sugari si copiii mici.
Aceasta expunere nu are scopul de a acoperi fiecare risc la care este expus un copil.
Totusi, subiectul trateaza majoritatea riscurilor frecvent intalnite, in scopul minimizarii probabilitatii aparitiei infectiilor si traumatismelor si identificarii zonelor si situatiilor care pot fi periculoase pentru un copil in varsta de pana la 2 ani.
De ce sunt sanatatea si siguranta importante pentru sugari si copiii mici?
Copiii in varsta de pana la 2 ani nu sunt inca in masura sa inteleaga si sa recunoasca multe pericole care ameninta sanatatea lor fizica. Parintii trebuie sa ia masuri in vederea ocrotirii sugarilor si copiilor mici de riscurile de zi cu zi, intalnite atat in cadrul cat si in afara caminului.
De asemenea, sugarii si copiii mici sunt expusi continuu unei varietati de germeni. Copiii in varsta de pana la 2 ani au un sistem imun imatur, ceea ce ii face vulnerabili la infectii bacteriene si virale. Ei au, de asemenea, un risc mai mare de a dezvolta complicatii in urma acestor infectii. Expunerea copilului la germeni poate fi limitata prin practicarea unei igiene sanatoase.
Care sunt cele mai frecvente riscuri?
Accidentele rutiere reprezinta cauza principala de traumatisme si deces in cazul copiilor in varsta de pana la 2 ani, fiind urmate de inec.
Alte traumatisme frecvente sunt:
-arsurile
-inecarea cu alimente sau strangularea
-caderile, ca de exemplu cele de la joaca, de pe scari sau de pe diverse articole de mobila
-otravirea
-ranile provocate de arme de foc
-muscaturile de animale.
Cum poate fi copilul protejat de aparitia bolii?
Multe boli pot fi prevenite prin evitarea contactului strans cu persoanele care sunt bolnave, spalarea frecventa a mainilor copilului, imbaierea efectuata in mod regulat, dezinfectarea jucariilor si suprafetelor si vaccinarea la termen a copilului, in scopul imunizarii impotriva diverselor boli ale copilariei.
Copilul poate fi protejat de bolile transmise prin alimente (cu transmisie fecal-orala) prin prepararea, servirea si depozitarea mancarii in conditii de siguranta. De exemplu, carnea trebuie depozitata intr-un loc separat de alte mancaruri si gatita la temperatura interna recomandata, resturile de mancare trebuie congelate corespunzator si parintii trebuie sa aiba o oarecare selectivitate in alegerea restaurantelor unde mananca
Ce tipuri de echipament sunt asociate cu un risc crescut de dezvoltare a traumatismelor?
Orice tip de echipament pe care parintele il achizitioneaza pentru copilul sau, ar trebui sa intruneasca toate standardele de siguranta si sa fie intr-o buna conditie de functionare.
Scaunele de la masina, patuturile, carucioarele, tarcurile si scaunele inalte, sunt utilizate in mod frecvent de nou-nascuti si copiii mici cu varsta de pana la 2 ani, care abia au invatat sa mearga.
In cazul in care parintele cumpara sau imprumuta echipament folosit, el trebuie sa se asigure ca acesta intruneste standardele curente de siguranta si nu a fost supus returnarilor din cauza nerespectarii acestor standarde. De asemenea, echipamentele trebuie cercetate atent in vederea descoperirii eventualelor componente uzate sau stricate.
Copilul trebuie supravegheat cu atentie de catre parinte, in timpul utilizarii echipamentului aflat la dispozitia tuturor si folosit in comun, cum ar fi carucioarele pentru cumparaturi sau scaunele inalte de la restaurante, care pot uneori intruni doar standardele minime de siguranta. De asemenea, curatarea suprafetelor echipamentelor utilizate frecvent de catre toata lumea cu ajutorul unor carpe de unica folosinta, poate preveni expunerea copilului la virusi si bacterii.
In ce masura nivelul de stres al parintelui afecteaza siguranta copilului?
Majoritatea traumatismelor la copii apar cand parintii sunt obositi, infometati, epuizati din punct de vedere emotional sau cand intampina dificultati in relatiile lor.
Alte cauze frecvente de stres familial sunt modificarile rutinei zilnice, schimbarea domiciliului sau venirea pe lume a urmatorului copil.
A avea si a proteja un copil reprezinta o responsabilitate imensa, care poate fi extrem de stresanta pentru unii parinti. Este important ca parintii sa se autoingrijeasca si sa isi recunoasca limitele.
Sistemul imun al sugarului si copilului in varsta de pana la 24 de luni, se afla inca intr-un proces de dezvoltare si maturizare. Din cauza aceasta copiii mici sunt predispusi la imbolnaviri dupa expunerea la virusi si bacterii. Expunerea la agentii patogeni frecventi poate avea loc prin intermediul contactului strans intre 2 persoane sau prepararea mancarii in conditii insalubre. Practicarea unei igiene sanatoase de catre parinte, poate proteja copilul de expunerea la acesti germeni.
Prepararea mancarii in conditii de siguranta
Copilul poate fi protejat de imbolnavire de catre parinte, prin utilizarea cu atentie a unor practici de preparare a mancarii in conditii de siguranta. Parintele are datoria de a prepara mancarea in conditii de siguranta. El poate reduce probabilitatea de imbolnavire a copilului prin spalarea pe maini, pastrarea curateniei in bucatarie si prepararea corespunzatoare a mancarii in conditii salubre.
Parintele trebuie sa fie precaut atunci cand merge la cumparaturi. Alimentele proaspete trebuie depozitate separat, pentru a evita contaminarea lor. El trebuie sa cerceteze atent toate produsele si sa nu le cumpere pe acelea care prezinta semne de stricaciune sau deteriorare.
Mancarea trebuie pregatita in conditii de siguranta. Carnea si alimentele care au venit in contact cu carnea cruda, trebuie sa fie gatite la temperaturi mari pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor. Temperatura specifica variaza in functie de tipul mancarii.
Depozitarea alimentelor in conditii de siguranta
Temperatura alimentelor trebuie mentinuta la un nivel de siguranta care sa previna cresterea bacteriilor care produc imbolnavirea. De asemenea, o atentie speciala trebuie acordata in cazul depozitarii laptelui de mama sau utilizarii formulelor lactate in scopul hranirii cu biberonul. Bacteriile se dezvolta rapid in laptele de mama caldut sau in formulele lactate lasate la temperatura camerei. Dupa hranirea sugarului cu biberonul, laptele de mama sau formula lactata ramasa in sticla, trebuie indepartata. Laptele proaspat de mama sau formulele lactate trebuie depozitate prompt in frigider, daca nu sunt folosite imediat. De asemenea, toate recipientele trebuie curatate si dezinfectate inainte de fiecare utilizare.
Citirea etichetelor de pe ambalajele alimentare
Parintele trebuie sa se informeze in legatura cu datele de expirare ale alimentelor perisabile inainte de a le cumpara sau consuma. De asemenea, eventualele instructiuni de preparare a alimentelor trebuie urmate, cum ar fi de exemplu temperatura si timpul de preparare.
Parintele trebuie sa se asigure ca restaurantele unde mananca, pregatesc mancarea in conditii de siguranta.
Protectia impotriva raspandirii bolilor si germenilor
Germenii se raspandesc rapid de la o persoana la alta. Virusii gripali si cei care produc raceala comuna, afecteaza de obicei majoritatea persoanelor in timpul anotimpurilor reci, desi ei pot actiona practic in orice perioada a anului. Sugarii si copiii mici au risc crescut de dezvoltare a infectiilor bacteriene secundare in urma acestor boli (suprainfectare). Parintele are datoria de a lua masuri de precautie suplimentare, pentru a-si proteja copilul impotriva infectiilor.
Copilul trebuie imunizat. Imunizarile, care se mai numesc si vaccinari, ajuta la protejarea copilului de aparitia bolii. Imunizarile se fac incepand cu momentul nasterii si sunt programate pe parcursul intregii copilarii.
Folosirea masurilor igienice de baza in locurile publice. Parintele trebuie sa evite expunerea copilului in multimile mari de oameni, daca acesta a fost bolnav recent sau are sistemul imunitar slabit, in special in cazul in care exista o epidemie a unei boli contagioase. De asemenea, poate fi util ca parintele sa aiba la indemana carpe de unica folosinta si o solutie dezinfectanta, pentru a-si putea curata mainile si sterge carucioarele pentru cumparaturi sau alte obiecte utilizate in comun in locurile publice.
Evitarea contactului strans cu persoanele bolnave in mod evident. De asemenea, in cazul in care copilul este bolnav, contactul cu alti copii in timpul perioadei contagioase trebuie evitat. Parintele trebuie sa se adreseze medicului daca nu cunoaste exact perioada in care copilul sau este contagios.
Spalarea frecventa pe maini, in special dupa fiecare schimbare a scutecelor. Pastrarea mainilor curate reprezinta o cale evidenta, insa adesea omisa, de prevenire a raspandirii germenilor. De asemenea mainile bebelusului trebuie spalate dupa fiecare defecatie, deoarece el isi poate atinge funduletul murdar fara ca parintele sa observe.
Spalarea si dezinfectarea suprafetelor si jucariilor. Zonele unde se gasesc multi germeni, cum ar fi in bucataria sau baia, ar trebui pastrate curate si dezinfectate in mod frecvent.
Parintele ar trebui sa-si invete din timp copilul, sa practice obiceiuri sanatoase de igiena, in special in cazul in care acesta petrece mult timp in jurul altor copii, cum ar fi, de exemplu, la cresa. De exemplu, parintele trebuie sa-si invete copilul sa-si acopere gura cand tuseste sau stranuta, de preferat folosind un servetel, astfel incat germenii sa nu ajunga pe maini. Copilul trebuie invatat sa-si sufle nasul cu ajutorul servetelelor. Este posibil ca sugarii si copiii mici sa nu inteleaga instructiunile parintelui, dar repetarea lor ii va ajuta sa-si aminteasca aceste concepte pe masura ce ei cresc.
Vaccinarea antigripala a copilului. Vaccinarea cu virusul gripal inactivat este recomandata la:
-toti copiii sanatosi cu varsta cuprinsa intre 6 si 23 de luni
-toti copiii in varsta de cel putin 6 luni si care au anumite afectiuni medicale (cum ar fi astmul, boli cronice cardiace sau pulmonare sau un sistem imun deficitar) ce cresc riscul aparitiei complicatiilor gripei
-fratii, surorile si contactele stranse ale copiilor cu varsta de pana in 23 de luni sau a copiilor de orice varsta, care au risc crescut de dezvoltare a complicatiilor gripei.
Persoanele sanatoase cu varsta cuprinsa intre 5 si 49 de ani pot fi imunizate cu ajutorul spray-ului nazal in loc de administrarea injectabila a vaccinului.
Vizitele regulate la medic
Parintele trebuie sa se asigure ca programeaza corespunzator vizitele la medic, in cadrul carora acesta efectueaza examenul fizic al copilului. Medicul va interoga parintele in legatura cu modul de crestere al copilului sau si cu existenta unor eventuale motive de ingrijorare.
Imunizarile protejeaza puternic copilul impotriva bolilor agresive. Programul standard de imunizari prezinta vaccinurile recomandate si varsta la care ele ar trebui efectuate.
Din momentul nasterii pana la varsta de 2 ani, siguranta copilului este dependenta de parinti si de baby-sitteri. Masurile de siguranta se modifica si cresc rapid ca numar pe masura ce nou-nascutul incepe sa mearga.
In evaluarea riscurilor curente si viitoare este importanta luarea in considerare a dezvoltarii psihomotorii a copilului.
Desi supravegherea atenta este foarte importanta, nu este realist ca parintele sa creada ca poate urmarii fiecare miscare a copilului.
De asemenea, urmarirea excesiva a copilului poate duce la limitarea experientelor si increderii sale. Pastrarea unui echilibru intre supraveghere si masurile de precautie, va preveni accidentele si traumatismele si va permite copilului sa exploreze si sa descopere. Alocarea timpului in scopul cercetarii si adoptarii obiceiurilor sanatoase, poate ajuta la prevenirea accidentelor frecvente si traumatismelor care pot aparea in casa.
Folosirea produselor sigure pentru copii
Parintele trebuie sa foloseasca produse pentru copii care functioneaza in conditii de siguranta.
In Statele Unite, standardele de siguranta pentru echipamentul copilului, mobila, imbracaminte precum si alte obiecte sunt stabilite de catre Comisia pentru Siguranta Produselor Consumatorului.
Desi majoritatea produselor achizitionate intrunesc probabil aceste standarde, se poate ca produsele mai vechi si utilizate anterior sa nu faca acest lucru. Este posibil ca echipamentul care a mai fost folosit inainte, cum ar fi de exemplu caruciorul, sa nu fie sigur. Astfel de produse pot fi deteriorate si uzate, ceea ce afecteaza modul lor de functionare.
Comisia pentru Siguranta Produselor Consumatorului a returnat unele produse datorita accidentelor neplacute intamplate.
Parintele trebuie sa verifice daca produsele utilizate de copil intrunesc standardele curente. Urmatoarea lista furnizeaza informatii in legatura cu articolele frecvent folosite de copiii in varsta de pana la 2 ani:
-patuturile ar trebui sa intruneasca toate standardele de siguranta, cum ar fi o distanta mai mica de 2.4 inch (6.1 cm) intre stinghii; coborarea nivelului saltelei si indepartarea jucariilor mobile, voluminoase, precum si a barelor de protectie, pe masura ce copilul creste
-premergatoarele nu ar trebui folosite, in conformitate cu recomandarile Academiei Americane de Pediatrie; daca se decide totusi sa se utilizeze un premergator, Academia Americana de Pediatrie recomanda numai utilizarea celor din seria "ASTM F977-96", care intrunesc standardele internationale de siguranta
-tarcurile ar trebui sa aiba plase ale caror spatii sa nu depaseasca 0.25 inch (0.6 cm); distanta intre stinghiile de lemn ar trebui sa nu depaseasca 2.4 inch (6.1 cm); parintele trebuie sa fie atent in alegerea jucariilor pe care le pune in tarc; pe masura ce copilul creste, exista riscul ca el sa se incurce in jucariile mobile sau sa foloseasca jucarii mai mari pe care sa se catere ca sa iasa din tarc
-scaunele inalte ar trebui sa aiba o baza larga si stabila; utilizarea scaunelor care se ataseaza la masa trebuie evitata; parintele trebuie intotdeauna sa se asigure ca scaunul este fixat in pozitie verticala inainte de utilizare; centurile de siguranta trebuie folosite si copilul trebuie supravegheat tot timpul cat sta in scaunul inalt
-mesele pentru schimbat scutecele ar trebui sa aiba bare de protectie pe toate partile si care sa aiba 2 inch (5.1 cm) inaltime; o suprafata a mesei de schimbat scutecele usor scobita, este de asemenea recomandata; centura de siguranta trebuie intotdeauna folosita si copilul trebuie tinut cu o mana; scutecele si celelalte obiecte necesare trebuie sa se afle la indemana parintelui, insa astfel incat copilul sa nu poata ajunge la ele.
Pentru a putea tine evidenta tuturor masurilor importante de siguranta, parintele trebuie sa consulte lista de verificare a sigurantei echipamentului de la gradinita.
Dormitul in conditii de siguranta si sindromul de moarte subita a sugarului
Sindromul de moarte subita a sugarului, reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze de deces ale sugarului cu varsta cuprinsa intre 1 si 12 luni. Majoritatea sugarilor care decedeaza in urma sindromului de moarte subita au varsta cuprinsa intre 2 si 4 luni. Desi aparitia sindromului nu poate fi prevazuta sau complet prevenita, pozitionarea copilului intr-o pozitie de dormit pe spate, poate preveni aceasta tragedie.
Prevenirea caderilor
Multe accidente prin cadere pot fi prevenite prin acordarea unei atentii deosebite si utilizarea echipamentelor care sa intruneasca toate standardele de siguranta.
Parintele trebuie sa identifice toate riscurile la care copilul sau va fi expus, odata ce va invata sa se tarasca si sa mearga:
-odata ce copilul a invatat sa mearga, toate usile catre zone potential periculoase trebuie inchise
-utilizarea usilor glisante la ambele capete ale scarilor; folosirea usilor care se pliaza trebuie evitata deoarece capul copilului poate fi prins intre ele; trebuie cautata o usa a carei deschidere sa nu fie mai mare de 2.4 inch (6.1cm)
-instalarea plaselor protectoare la ferestre
-copiii nu trebuie lasati sa se catere pe mobila inalta
-evitarea utilizarii premergatoarelor
-parintele trebuie sa fie vigilent cand foloseste echipamente de tipul scaunelor inalte sau meselor de schimbat scutecele; centurile de siguranta trebuie intotdeauna folosite si copilul trebuie supravegheat cu atentie.
Inecarea cu alimente
Inecarea cu alimente a copilului poate fi prevenita prin hranirea cu alimente adecvate si acordarea unei atentii deosebite din partea parintelui, pentru a preintampina eventualele accidente:
-parintele trebuie sa invete sa recunoasca semnele de inecare cu alimente si sa actioneze prompt; de exemplu, un copil care se sufoca nu poate vorbi, plange, respira sau tusii
-parintele trebuie sa cunoasca modul de selectare si preparare a alimentelor; de exemplu, se recomanda alegerea alimentelor moi, care pot fi taiate in bucati mici, cum ar fi morcovii fierti
-trebuie stabilite anumite zone in care copilul sa manance, cum ar fi de exemplu masa din bucatarie sau sufrageria; copilul trebuie invatat sa stea jos in timpul mesei si sa mestece cu grija; el nu trebuie fortat sa manance daca nu ii este foame; aceste masuri vor ajuta copilul sa-si dezvolte si sa practice obiceiuri sanatoase de mancat, pe parcursul intregii vieti
-trebuie avut in vedere faptul ca sugarul sau copilul mic se poate ineca cu obiecte mici; in general, obiectele cu diametrul mai mic de 1.3 inch (3.3 cm) reprezinta un risc de inecare accidentala; copiii nu ar trebui sa aiba acces la aceste obiecte; benzile de cauciuc sau baloanele dezumflate nu ar trebui lasate in casa, in locuri unde copilul la poate gasi
-de asemenea, copiii mici nu trebuie lasati sa manance acadele, bomboane tari sau guma de mestecat.
Strangularea si sufocarea
Copilul mic se poate strangula cu o varietate de obiecte de uz casnic.
El trebuie protejat prin minimizarea probabilitatii aparitiei umatoarelor accidente:
-copiii nu trebuie sa aiba acces la cordoanele perdelelor si draperiilor; cordoanele trebuie fixate strans si infasurate in jurul suporturilor de pe perete; parintele trebuie sa verifice daca exista noduri de siguranta la nivelul cordoanelor si sa taie eventualele bucle
-utilizarea usilor care se pliaza trebuie evitata; sugarul sau copilul mic isi poate prinde capul in usa si se poate strangula
-parintele trebuie sa se asigure ca articolele de mobila la care poate avea acces copilul, nu prezinta gauri sau zone in care copilul isi poate prinde capul.
Sufocarea reprezinta un alt pericol pentru copiii mici. Copilul trebuie instruit in legatura cu sufocarea si cu importanta necesitatii jocului intr-o zona sigura si lipsita de riscuri.
Trebuie acordata o deosebita atentie prevenirii eventualelor accidente prin sufocare, cum ar fi:
-limitarea accesului la portbagajul masinilor; dispozitivele de coborare a banchetei din spate a masinii trebuie tinute inchise, astfel incat copiii sa nu poata urca in portbagaj din interiorul masinii; de asemenea, usile de la masina trebuie intotdeauna incuiate si cheile nu trebuie tinute la vedere, astfel incat copilul sa poata avea acces la ele
-frigiderele si congelatoarele, chiar cele care nu sunt date in folosinta; in cazul pastrarii unui frigider sau congelator vechi, usa trebuie indepartata
-sacii de plastic: copilul nu trebuie lasat sa se joace cu saci de plastic si acestia trebuie depozitati astfel incat el sa nu poata avea acces la ei; multor copii le place sa se joace cu sacii si sa si-i puna in cap.
Otravirea
Prevenirea otravirii se poate face prin:
-identificarea produselor pentru curatat si a altor substante chimice, plante, medicamente si alte produse care pot face rau copilului in momentul in care le mananca sau le inhaleaza
-depozitarea corespunzatoare a acestor produse, astfel incat copilul sa nu poata avea acces la ele.
In cazul unei urgente medicale provocata de o otravire trebuie contactate serviciile de urgenta.
Intoxicatia cu plumb reprezinta o alta cauza de ingrijorare in cazul copiilor mici, care pot mesteca bucatele de vopsea uscata sau diferite obiecte pictate. In prezent vopselele nu mai contin plumb, insa cele de pe pereti precum si de pe alte suprafete ale caselor mai vechi, inca mai sunt pe baza de plumb. Trebuie facute teste pentru determinarea componentelor vopselei, in cazul in care parintele nu este sigur daca aceasta este pe baza de plumb sau nu.
Prevenirea intoxicatiei cu monoxid de carbon se face prin monitorizarea frecventa a nivelelor de monoxid de carbon din incinta casei si adoptarea masurilor de precautie, cum ar fi de exemplu, verificarea anuala a sistemului de incalzire a casei. Monoxidul de carbon este un gaz incolor, inodor si insipid, care rezulta prin arderea combustibililor cum ar fi benzina, gazolina, uleiul utilizat ca si combustibil sau lemnul (de exemplu, in sistemele interioare de incalzire, motoarele autoturismelor, dispozitivele pentru gatit sau arderile). Nivelurile crescute de monoxid de carbon afecteaza rapid starea de sanatate a copiilor mici, datorita imaturitatii sistemelor lor de aparare.
Accidentele produse prin incendii
Incendiile la domiciliu pot fi prevenite prin pastrarea si mentinerea in stare buna de functionare a detectoarelor de fum si prin construirea si utilizarea cailor de iesire in caz de izbucnire a unui incendiu.
Arsurile
Arsurile sunt provocate de caldura, electricitate, substante chimice, radiatii sau prin forta de frecare. Protejarea copilului de traumatismele prin ardere, se poate face de catre parinte prin identificarea eventualelor pericole din incinta casei si luarea masurilor pentru blocarea accesului copilului la ele.
Arsurile provocate de caldura pot fi prevenite prin evitarea contactului copilului cu focul, aburul, apa fierbinte sau alte lichide si obiecte fierbinti. Formulele lactate imbuteliate sau laptele de mama, nu trebuie incalzite in cuptorul cu microunde, deoarece picaturile fierbinti de lichid pot arde gura si gatul unui copil. Parintele trebuie sa aiba in vedere cumpararea unor pijamale rezistente la flacara pentru copilul sau.
Arsurile electrice pot fi prevenite prin limitarea accesului copilului la cablurile electrice si utilizarea unor izolatoare sigure, pentru toate dispozitivele electrice. In timpul furtunilor cu descarcari electrice, copilul trebuie tinut in interiorul casei si la distanta de ferestre.
Arsurile chimice pot fi prevenite prin limitarea accesului copilului la toate susbtantele chimice existente in casa. Acizii, cum ar de exemplu cei proveniti de la bateriile de masina si produsele alcaline, cum ar fi substantele pentru curatat, sunt extrem de periculoase.
Arsurile produse prin expunerea la soare (de catre radiatii) pot crea leziuni permanente la nivelul pielii copilului. Sugarii in varsta de pana la 6 luni, ar trebui sa nu fie deloc expusi la soare. De asemenea, copiii mici nu trebuie expusi la soare sau trebuie sa foloseasca creme de protectie atunci cand ies din casa.
Arsurile produse prin frecare reprezinta de obicei traumatisme minore. Jocurile dure sau caderile pot provoca astfel de arsuri la sugari si copiii mici
Armele de foc
Masurile de siguranta in legatura cu utilizarea armelor de foc, ar trebui stabilite pentru toate domiciliile, in special pentru cele unde locuiesc sau vin in vizita copiii. Toate armele ar trebui tinute incuiate intr-un dulap, descarcate si astfel incat copiii sa nu poata avea acces la ele.
Animalele de casa
Animale de casa se intalnesc in multe gospodarii. Copiii care locuiesc in case fara animale vor intra in contact cu acestea in alte medii. Multe accidente pot fi prevenite prin invatarea copilului sa interactioneze corespunzator cu animalele. In mod similar, este mai putin probabil ca proprietarii care isi antreneaza animalele de casa si se ocupa de sanatatea lor, sa aiba probleme atunci cand copiii sunt prin preajma.
Copilul trebuie invatat cum sa interactioneze cu animalele. Parintele trebuie sa explice copilului ca animalele il pot rani cand acestea sunt speriate, ranite, cand mananca sau cand isi apara puii.
Animalul de casa trebuie antrenat si pregatit sa se comporte corespunzator cand se afla in preajma copiilor. Este putin probabil ca un animal de casa bine antrenat si ascultator sa raneasca un copil.
Inecul
Inecul reprezinta a doua cauza de deces dupa accidentele rutiere, in randul copiilor cu varsta de pana in 5 ani. Copilul nu trebuie lasat nesupravegheat langa o apa. De asemenea, trebuie respectate recomandarile de preventie a inecului, stabilite de Consiliul American pentru Siguranta, Comisia de Siguranta a Produselor Consumatorului si Academia Americana de Pediatrie.
Supravegherea totala a tuturor imbaierilor. Parintele trebuie intotdeauna sa stea la o distanta de un brat de copilul sau si sa nu-si lase niciodata copilul singur in cada, chiar daca un frate mai mare este prezent in baie sau in cada.
Controlul accesului la apa in locuinta. Rezervoarele mari de apa, cum ar fi un iaz sau o piscina, trebuie imprejmuite cu gard. Toate galetile si gentile frigorifice ar trebui golite cand nu sunt folosite. Capacele de la toaleta trebuie tinute jos si asigurate cu incuietori de siguranta.
Asigurarea sigurantei copilului in zonele cu piscine. Cand se viziteaza piscinele publice sau private, parintele nu ar trebui sa stea la o distanta mai mare de un brat de copilul sau. In cazul piscinei proprii, parintele trebuie sa se asigure ca aceasta intruneste toate codurile locale de siguranta. Acestea se pot, de obicei, gasi la departamentul de planificare a orasului.
Accesul copiilor la canalele de irigatie trebuie limitat. Copilul nu trebuie lasat sa se joace in sau langa canalele de irigatie.
In completare la aceste masuri de precautie, parintele trebuie sa-si insuseasca masurile de prim ajutor si resuscitare cardio-pulmonara. Aceste masuri pot face diferenta dintre viata si moarte.
Copilul nu poate fi protejat de fiecare pericol pe care il poate intalni in afara caminului. Cu toate acestea, pot fi luate niste masuri de precautie rezonabile si copilul poate fi instruit in legatura cu regulile de baza pentru promovarea sigurantei. Aceste antrenament general poate ajuta la pregatirea copilului pentru o varietate de situatii cu care el sau ea se poate confrunta. Accidentele pot fi prevenite prin utilizarea echipamentului sigur, promovarea constientei sigurantei si supravegherea atenta a copilului.
Parintele trebuie sa utilizeze intotdeauna scaune de masina speciale pentru copii. Accidentele rutiere reprezinta cauza principala de deces in randul copiilor mici. Multe traumatisme si decese pot fi evitate prin folosirea corespunzatoare a centurilor de siguranta. La fiecare calatorie cu automobilul, parintele trebuie sa se asigure ca sugarul sau copilul mic este fixat in conditii de siguranta in scaunul special de masina, corect instalat si care intruneste toate standardele curente de siguranta. Din cauza faptului ca regulamentele variaza de la stat la stat si pot sa nu includa factori importanti care sa protejeze copilul cat mai mult posibil, parintele trebuie sa se asigure ca respecta ghidurile de baza, stabilite de Academia Americana de Pediatrie. Pana ce copilul implineste varsta de un an si atinge greutatea de 20 de libre (9.1 kg), trebuie utilizat un scaun de masina special pentru sugari, care sa se sprijine si sa fie pozitionat cu fata spre bancheta din spate. Dupa aceea, trebuie folosit un scaun pozitionat cu spatele la bancheta, pana ce copilul atinge o greutate de 40 de libre (18.1 kg). Unele scaune speciale pentru sugari pot fi convertite in scaune pentru copiii mici care au invatat sa mearga.
Copilul trebuie invatat sa se descurce pe strazi. Parintele trebuie sa-si instruiasca copilul in legatura cu pericolele reprezentate de masini si de strazi.
Copilul trebuie invatat sa se comporte corespunzator cand se afla in preajma animalelor. Parintele trebuie sa invete copilul cum sa reactioneze la contactul cu diferite tipuri de animale de casa si cu alte animale, cu care el sau ea, poate veni in contact in afara caminului.
Copilul mic trebuie invatat sa inoate corect. Cunoasterea comportamentului adecvat in apa sau in preajma apei, poate ajuta la prevenirea unui accident prin inecare. In cazul detinerii unei piscine proprii, trebuie luate toate masurile de siguranta; daca domiciliul se afla in preajma unor canale de irigatie, copilul trebuie instruit sa nu se joace in ele sau in apropierea lor.
Plimbarea in carucior a copilului in conditii de siguranta. Copilul trebuie fixat cu centurile de siguranta si supravegheat indeaproape.
Inainte de vizita copilului intr-un camin care nu ii este familiar, proprietarul casei trebuie intrebat in legatura cu zonele periculoase, animalele de casa sau alte elemente care pot ameninta siguranta copilului. De asemenea, poate fi util ca parintele sa viziteze mai intai caminul respectiv, pentru a se convinge in legatura cu eventualele pericole. Parintele nu trebuie sa aiba nici o retinere in legatura cu ridicarea oricaror suspiciuni legate de siguranta copilului. In fond, parintele este cel mai responsabil de protejarea copilului sau.
Inainte de inscrierea copilului la gradinita, parintele trebuie sa evaluaze mediul respectiv si sa discute cu personalul. El trebuie sa interogheze personalul in legatura cu instructiunile de siguranta. Orice eventuale riscuri trebuie identificate si personalul respectiv trebuie interogat asupra modului de rezolvare a unor astfel de probleme. Trebuie inspectata zona unde se prepara mancarea si intrebat cat de des este curatata, precum si ce produse de curatat sunt utilizate.
Implicarea copilului in diferite activitati
In momentul in care parintele isi include copilul in activitatile sale, el trebuie sa fie constient de riscurile legate de activitatile respective. Atentia ar trebui indreptata numai asupra confortului si sigurantei copilului.
Asigurarea sigurantei copilului in timpul transportului sau in diferite carucioare. Trebuie utilizate centurile de siguranta si respectate instructiunile tiparite. De exemplu, instructiunile de pe carucioarele pentru cumparaturi recomanda evitarea plasarii copilului intr-o zona rezervata pentru articolele de cumparat.
Parintele trebuie sa judece bine inainte de transportarea copilului sau pe bicicleta, intr-un scaunel sau intr-un atas. Locurile suplimentare de pe bicicleta si atasele prezinta riscuri pentru copii. Este de preferat ca parintele sa astepte o perioada pana ce copilul sau creste si poate merge singur pe bicicleta. Cu toate acestea, anumite situatii sunt asociate cu riscuri mai mici de aparitie a traumatismelor, cum ar fi de exemplu mersul cu bicicleta pe piste speciale, care nu permit circularea vehiculelor motorizate. In cazul in care parintele decide sa-si ia copilul cu el, acesta trebuie sa se asigure ca s-au dezvoltat abilitatile fizice ale copilului sau, necesare pentru mersul pe bicicleta in conditii de siguranta. De asemenea, trebuie utilizat cel mai sigur echipament disponibil si trebuie evitat traficul.
Prevenirea arsurilor provocate de expunerea la soare prin imbracarea adecvata a copilului si folosirea cremelor de protectie. De asemenea, trebuie avuta in vedere eventuala dezvoltare a unui sindrom provocat de caldura datorita expunerii copilului la temperaturi caldute. Copiii pot dezvolta aceste probleme mult mai rapid decat adultii. Copilul nu trebuie tinut in apa calduta pe perioade lungi de timp. Monitorizarea poluarii aerului cand parintele planuieste o excursie cu copilul sau. Parintele se poate documenta din ziar sau ascultand postul local de vreme, pentru aflarea detaliilor in legatura cu nivelul de poluare a aerului.
Castigarea increderii
Multi parinti se intreaba daca sunt pregatiti corespunzator pentru a face fata responsabilitatii de a-si creste copilul in siguranta. Parintele se va simti mai increzator daca se va afla continuu intr-o stare alerta, luand toate masurile de precautie posibile si invatand cum sa faca fata situatiilor de urgenta.
Invatarea metodelor de prim ajutor si resuscitarea cardio-pulmonara. Predarea cursurilor se face de obicei la spitalul local sau departamentul de pompieri.
Documentarea in legatura cu cresterea si dezvoltarea copilului. Faptul ca parintele stie la ce sa se astepte poate scadea teama de necunoscut.
Inscrierea intr-un grup de sprijin. Organizatiile parentale pot fi utile in dezvoltarea abilitatilor noi si usurarea stresului emotional de a avea un copil. Grupurile de sprijin difera in functie de lucrurile pe care pun accent. Unele se concentreaza pe subiecte specifice, cum ar fi alaptarea, in timp ce altele ofera parintilor o sansa de a petrece timp impreuna cu copiii lor si de a efectua diverse activitati cum ar fi jocul si vizitatul. Spitalul local sau organizatia religioasa trebuie contactate sau medicul trebuie intrebat in legatura cu grupurile din zona respectiva.
Conexiunea ce exista intre starea generala buna a parintelui si siguranta copilului
Auto-ingrijirea parintelui reprezinta o parte vitala a mentinerii sigurantei copilului. In ciuda faptului ca accidentele se pot intampla oricand, majoritatea au loc in timpul perioadelor guvernate de stres in exces, ca de exemplu atunci cand:
-parintii sunt infometati si obositi, in special dupa terminarea serviciului si inainte de masa
-mama este insarcinata cu urmatorul copil
-prezenta unui caz de boala sau a unui deces in familie
-apar probleme conjugale
-apar schimbari majore in rutina de zi cu zi sau in mediu; astfel de lucruri se pot intampla la shimbarea baby-sitter-ului, la mutarea intr-o casa noua sau chiar inainte de plecarea in vacanta.
Este importanta recunoasterea semnelor de stres si a situatiilor care il provoaca. Parintele trebuie sa fie extrem de grijuliu in aceste perioade si sa ceara ajutor daca este nevoie. De asemenea, parintele trebuie sa se ocupe de relatiile sale personale.
Cautarea ajutorului
Toti parintii au momente cand se simt extenuati, frustrati, suparati, tristi sau depasiti de situatie. Trebuie acceptat faptul ca aceste momente fac parte din a fi om si a fi parinte. Totusi, daca aceste sentimente devin prea puternice pentru ca parintele sa le faca fata singur, el trebuie sa solicite ajutor pentru a putea fi astfel capabil sa aiba grija de copilul sau.
De exemplu, cand emotiile sunt prea puternice pentru a fi suportate de parinte, el poate sa nu detina energia sau vointa necesara pentru ca sa-si supravegheze copilul la intensitatea pe care si-ar dori-o.
Unii parinti isi ranesc copiii atunci cand emotiile lor ii fac sa-i scuture, loveasca sau impinga pe copii. Acest lucru poate duce la aparitia sindromului copilului batut, care poate produce leziuni cerebrale permanente sau chiar deces.
Serviciile de urgenta trebuie apelate imediat, in momentul in care parintele simte ca este pe cale sa se raneasca pe el sau pe copilul sau.
Personalul medical sau locurile unde se poate solicita ajutorul sunt:
-medicul de familie
-medicul pediatru
-asistentele medicale
-un consilier licentiat pe probleme de sanatate mentala
-spitalul local
-organizatiile parentale.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.