Despre importanta auzului. Un interviu cu Oana Raduta, Specialist Audio-protezist

Actualizat: 05 Februarie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce inseamna hipoacuzia si cum o putem depista?

Oana Raduta, Specialist Audio-protezist Clarfon: Pierderea auzului ce are diferite grade se numeste hipoacuzie si ne poate afecta viata sociala, starea pshihica, poate induce izolare fata de semenii nostri, poate declansa depresie si ne poate ingreuna efectuarea activitatilor zilnice. O persoana care aude este mai fericita, mai adaptata la mediul social, mai activa. Depistarea hipoacuziei se face prin audiograma- testarea auzului cu un audiometru. In ultimii ani, Clarfon s-a implicat activ in campanii sociale de constientizare a importantei auzului oferind tuturor posibilitatea de EVALUARE sau TESTARE GRATUITA a auzului.

La Clarfon poti sa-ti evaluezi functia urechii medii si a timpanului prin Timpanograma, in care observam daca pacientii au otite, disfunctie tubara sau alte patologii de ureche medie.

Care este media de varsta a pacientilor care prezinta hipoacuzie si care sunt factorii care duc la scaderea auzului?

Oana Raduta, Specialist Audio-protezist Clarfon: Din pacate, in decursul anilor s-a constatat o scadere a mediei de varsta a pacientilor care sunt depistati cu pierdere auditiva ireversibila. Daca in trecut hipoacuzia era privita ca o afectiune a batranetii, din ce in ce mai multe persoane tinere incep sa aiba probleme de auz. Factori precum stresul, unele antibiotice luate fara indicatia medicului, purtarea castilor pentru muzica si pentru conversatiile la telefon fac ca hipoacuzia sa apara la populatia din ce in ce mai tanara. Iar atunci cand vorbim despre o hipoacuzie permanenta, reabilitarea acesteia implica purtarea de aparate auditive.


Cum ne putem proteja auzul?

Oana Raduta, Specialist Audio-protezist Clarfon: Cand e vorba de zgomot, trei lucruri sunt importante: cat de tare, cat de mult si cat de aproape. Pastrati volumul muzicii la un nivel rezonabil, mai ales in cazul in care folositi casti. Fa o pauza de cate cinci minute la fiecare ora de ascultat muzica, pentru a permite urechilor sa se refaca. Daca remarcati ca simtul auditiv va este slabit, mergeti cat mai repede la un cabinet Clarfon pentru testarea auzului Orice intarziere poate agrava situatia si poate duce chiar la pierderea totala a auzului. Trebuie, de asemenea, sa consultati medicul ORL/audiologul daca sunteti supus zilnic poluarii fonice, ca de exemplu in cazul in care lucrati intr-o fabrica sau intr-un aeroport.

La persoanele hipoacuzice purtarea aparatelor auditive au si rol de mentinere in functiune a urechii, aparatele auditive avand si rol de a proteja urechea prin compresia intensitatii sonore.

Daca pacientul doreste sa achizioneze un aparat auditiv ce facilitati acorda Clarfon?

Oana Raduta, Specialist Audio-protezist Clarfon: Am gandit solutii de inlesnire pentru achizitia de aparate auditive de la Clarfon – reduceri, sistem de rate si compensare prin CAS

In primul rand, mentionez ca aparatele autive din portofoliul Clarfon sunt aparate auditive performante, produse in Germania, Canada si Elvetia. Aparatul auditiv este un dispozitiv medical destinat reabilitarii functiei auditive. Noile tehnologii incorporate in acete aparate auditive imbunatatesc considerabil experienta auditiva a purtatorului.

Facilitatea pe care o acordam pacientilor nostri este faptul ca pot proba aparatul auditiv pe care doresc sa il achizitioneze acasa, intr-un mediu familiar, timp de 2 saptamani, iar totul este GRATUIT. In cazul achizitionarii oricarui aparat auditiv, Clarfon ofera cel mai avantajos sistem de rate de pe piata, fara dobanda si fara girant, promotii lunare si contract cu CAS.

Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.


Citeste si despre:

Importanta protezarii auditive bilaterale Aparate auditive vivante Aparatele auditive pot reduce riscul de dementa si depresie? Ai tinitus? Acum poti realiza managementul tinitusului cu ajutorul aparatelor auditive De ce apare surditatea si cum o putem trata Teste auditive (audiometria) Importanta screeningului auditiv la nou-nascuti Aparate auditive vivante Importanta protezarii auditive bilaterale Depresia postpartum - de ce apare si cum poate fi invinsa? Halucinatiile auditive Neuromul acustic si mentinerea functiei auditive Tratamentul afectiunilor auditive Hiperacuzia - sensibilitatea excesiva la sunete si impactul asupra vietii cotidiene Otita externa sau urechea inotatorului Complicatiile dopului de ceara
Cere sfatul medicului ×