Cand e necesara o timpanotomie? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL

Actualizat: 08 Octombrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Postelnicu Vlad
Consultant medical:

Dr. Postelnicu Vlad
Medic Specialist ORL

Clinica Medicum

Interventia chirurgicala prin care un tub fabricat din material plastic este montat in membrana timpanica a pacientului in scopul facilitarii aerarii urechii medii se cheama timpanotomie cu aplicare de aerator transtimpanal.

Acest aerator transtimpanal poate fi drept sau in forma de “T” si are poate avea mai multe roluri: facilitarea circulatiei aerului dintr-o parte in alta a timpanului, permiterea scurgerii secretiilor din urechea medie in conductul auditiv, administrarea unor substante medicamentoase in urechea medie.

Cand este recomandata aceasta procedura?

Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL:

Montarea tuburilor aeratoare este indicata in cazul in care pacientul sufera de infectii frecvente ale urechii (otite medii acute recidivante), este prezent pentru mai mult timp lichid in urechea medie (otita seroasa sau sero-mucoasa, cronicizari), sau cand se produce retractia membranei timpanice.

La copii, odata cu montarea acestor tuburi, trebuie efectuata adesea si o adenoidectomie. Procedura este realizata de catre medicul specialist in sala de operatie, sub anestezie generala (la adulti doar locala). Cu ajutorul microscopului optic, aeratorul va fi montat la nivelul timpanului dupa incizia acestuia.

Copiii care fac otita la o varsta frageda (sub un an) sunt mai predispusi la a repeta aceste episoade pe durata copilariei. Frecventa otitelor poate creste la intrarea in colectivitate (gradinita, cresa).

Ce se intampla imediat dupa efectuarea operatiei?

Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL:

Cei mai multi pacienti nu simt nicio durere dupa operatie si aproape toti declara ca auzul lor este semnificativ mai clar. Mai rar, pacientii declara ca simt o usoara stare de ameteala sau o durere locala.

Externarea va avea loc in aceeasi zi. La scurt timp dupa, este posibil sa existe anumite scurgere la nivelul urechii, ce pot fi clare sau cu sange.

Care va fi evolutia tratamentului postoperator?

Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL:

Tuburile de ventilatie trebuie sa ramana montate in jur de 6 luni (durata poate varia insa de la doua luni pana la doi ani). Dupa, ele vor fi impinse de catre timpan in conductul auditiv, iar perforatia timpanului se va inchide spontan. Pe durata prezentei aeratorului functional, auzul va fi aproape sau chiar normal.

In unele cazuri, medicul poate observa la control:

a) revenirea bolii, caz in care este necesara montarea unor aeratoare noi

b) o cicatrice restanta

c) o perforatie restanta a timpanului, ce poate necesita o noua interventie chirurgicala pentru rezolvare

Cum se ingrijeste corect urechea cu tubul de ventilatie montat?

Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL:

Pe durata prezentei aeratorului este contraindicata patrunderea in ureche a apei sau a altor medicamente (in afara celor recomandate de medic). Medicul va evalua periodic starea urechii.

Copiii pot frecventa inotul, dar este recomandata folosirea dopurilor de protectie a urechii; scufundarile nu sunt permise.

Este contraindicata toaletarea urechii cu bete de curatat urechea. Un avantaj este faptul ca in timpul oricarei calatorii cu avionul, nu va mai exista riscul durerilor de ureche.


Citeste si despre:

Cum se trateaza amigdalita la copii? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL De ce apar frisoanele si cand e necesar sa mergem la medic? Cand este necesara operatia de indepartare a implantului mamar? Cand este necesar consultul ginecologic? Grefa osoasa - cand este necesara? Tiroidectomia, ce presupune si cand este necesara Rinofima: cand este necesara interventia chirugicala De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Ce presupune chirurgia oro-dentara? Sfaturi pentru sanatatea rinichilor Tulburari ereditare ale metabolismului Primul ajutor in leziunile oculare Cand este nevoie de ochelari de citit? Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Analize si investigatii de rutina. Medicii MedLife explica ce trebuie sa faci ca sa stii ca esti bine