Pierderea auzului: mit si adevar

Actualizat: 26 Februarie 2010
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pierderea auzului se caracterizeaza prin scaderea brusca sau progresiva a perceptiei sunetelor. Pierderea progresiva a auzului, afecteaza toate grupele de varsta si este ca frecventa pe locul trei dintre cele mai frecvente afectiuni pe termen lung (cronice) la varstnici. Aceasta afectiune se intalneste pana la 40% la persoanele peste varsta de 65 de ani si pana la 80% la persoanele peste 85 de ani.

Potrivit studiilor, intre 2,5 si 10 milioane de persoane risca sa isi piarda auzul in urmatorii 5 ani deoarece asculta muzica la casti mai mult de o ora pe zi, la volum ridicat. Raportul Comisiei Europeane avertizeaza ca utilizatorii de playere asculta saptamanal peste cinci ore de muzica la volum ridicat, mai mare de 89 de decibeli, adica mult mai mult decat nivelul de zgomot permis la locul de munca. Cei mai expusi la risc sunt tinerii si copiii.

Poluarea fonica este principalul factor de risc, din mediu, care conduce la pierderea auzului. Sunetele puternice din discoteca, club sau generate de casti pot conduce la pierderea auzului... este mit sau adevar?

Mit sau adevar

1. Dupa cateva interventii chirurgicale minore auzul imi va reveni complet!
Majoritatea persoanelor au cunoscuti al caror auz s-a imbunatatit dupa ce au urmat anumite tratamente medicale sau dupa o interventie chirurgicala. Este adevarat ca unele tipuri de probleme auditive pot fi tratate cu succes, dar in cazul adultilor, din pacate, rata de vindecare este de numai 5-10% din cazuri.

2. Problema a aparut la o singura ureche, cealalta functioneaza perfect.
Totul este relativ. Aproape toti pacientii care cred ca prezinta o afectiune doar la o ureche, de fapt, ambele urechi le sunt afectate. Atunci cand observam ca o ureche functioneaza mai bine decat cealalta, ne invatam sa folosim numai urechea respectiva pentru conversatiile telefonice, in grupurile de conversatii si asa mai departe. Acest lucru ne da impresia ca urechea pe care o folosim functioneaza in limite normale, dar in realitate nu este asa. Majoritatea cauzelor care conduc la pierderea auzului afecteaza in mod egal ambele urechi, iar aproximatvi 90% dintre pacienti au nevoie de aparate auditive pentru ambele urechi.

3. Pierderea auzului apare numai la varstnici, fiind, de fapt, un semn al imbatranirii.
Numai 35% dintre persoanele care isi pierd auzul au mai mult de 64 de ani. De exemplu, in SUA aproximativ 6 milioane de oameni cu varsta cuprinsa intre 18 si 44 ani sunt surde, si mai mult de un milion sunt de varsta scolara. Surditatea afecteaza persoanele din toate categoriile de varsta!

4. Daca prezentam probleme auditive, medicul de familie cu siguranta ar fi observat.
Nu este adevarat! Numai 14% dintre medici de familie recomanda, dupa un examen de rutina, si o consultatie la ORL. Atata timp cat doctorii lucreaza intr-un mediu linistit, auzul lor va fi foarte fin si perfect functionabil, motiv pentru care este apropape imposibil sa sesizeze prezenta problemelor auditive ale pacientului. Fara o pregatire speciala sau o buna cunoastere a cauzelor care duc la piederea auzului, ii va fi foarte dificil doctorului sa isi dea seama ca pacientul are probleme auditive.

5. Pierderea auzului este normala pentru varsta mea!
Este un mod ciudat de a privi lucrurile, dar, pana si medicii spun acest lucru pacientilor in fiecare zi! Este "normal" ca in cazul persoanelor care sufera de obezitate sa apara hipertensiunea arteriala; acest lucru nu inseamna ca afectiunea nu trebuie sa fie tratata.

6. Surditatea poate fi ameliorata, daca nu tratata!
In trecut persoanele care isi pierdeau auzul unei urechi, carora le scadea frecventa auzului sau care prezentau afectiuni la nivelul nervului auditiv (VIII) nu puteau fi ajutate, nici de medici de specialitate. Insa, aceasta se intampla cu mult timp in urma, intre timp, datorita progreselor tehnologiei moderne aproximativ 95% dintre pacientii cu surditate senzorineurala sunt ajutate sa auda prin intermediul aparatelor auditive.

Sectiune sustinuta de:

Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

CABINET ORL DR.CONDREA NINA (Fagaras)
Tel: 0761334525
Fagaras, Str. Ghioceilor Nr1, Policlinica Parter

Medici

medic primar CONDREA NINA
ORL - CABINET ORL DR.CONDREA NINA (Fagaras)
Fagaras, 0761334525

Citeste si despre:

Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice 11 mituri despre dementa si deteriorarea cognitiva De ce apare surditatea si cum o putem trata Surditatea - Pierderea auzului Sindromul BOR, cauza rara de surditate Implantul cohlear - electrozi la nivelul urechii interne Tinitusul Aparate auditive vivante Importanta protezarii auditive bilaterale Sindromul Alport Obiceiuri care te pot surzi, fara sa iti dai seama Importanta screeningului auditiv la nou-nascuti Ce trebuie sa stie orice parinte despre corpii straini auriculari 9 lucruri pe care trebuie sa le stiti inainte sa luati antibiotice Neurofibromatoza Evaluarea auzului la copil
Cere sfatul medicului ×