Diabetul si pierderea auzului

Actualizat: 21 August 2020
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Pierderea auzului reprezinta una dintre multiplele probleme cu care se confrunta persoanele care sufera de diabet. De foarte mult timp, diabetul zaharat de tip 2 si pierderea auzului au fost corelate medical. De aceea, persoanele diagnosticate cu diabet trebuie sa isi testeze auzul periodic.

Pierderea auzului la diabetici are cauze si caracteristici diferite de pierderea auzului asociata cu varsta. Cu toate acestea, diabeticii ar trebui sa consulte medicul specialist pentru problema deteriorarii auzului, fara sa mentioneze ca au diabet zaharat. Astfel, medicul va face investigatii amanuntite, iar diabetul nu va fi factorul principal de diagnosticare (chiar daca in anumite cazuri poate sta la baza problemelor de auz).

Cercetatorii cred ca, in timp, nivelurile ridicate de zahar din sange, care caracterizeaza diabetul, pot afecta vasele mici de sange ale urechii interne, ceea ce ingreuneaza auzul.

Cum cauzeaza diabetul pierderea auzului?

Exista cateva moduri prin care urechea poate fi afectata de diabetul zharat. Printre acestea se numara si pierderea auzului. Diabeticii sunt predispusi la deficit de cheratina. Aceasta este o proteina care formeaza un strat protector al canalului urechii. Totodata, cheratina permite ca ceara din ureche sa se deplaseze spre exterior, pentru a se preveni suprastimularea tesutului din canalul urechii. Absenta sau nivelurile anormale de cheratina pot duce la probleme de auz.

Diabetul poate determina pierderea auzului si din cauza faptului ca provoaca deteriorarea tesutului epitelial din canalul urechii. Acest lucru poate face canalul urechii prea sensibil la tipurile de materiale plastice utilizate in mod obisnuit la construirea aparatelor auditive si poate provoca ciuperci, iritatii si infectii in cadrul urechii, in special atunci cand circulatia aerului in ureche este limitata de un aparat auditiv.

Ce se poate face pentru a se preveni pierderea auzului?

Uneori, cauza pierderii auzului este doar o acumulare de ceara, iar pacientul trebuie sa consulte un specialist care sa elimine ceara. Tratamentul va depinde de tipul de pierdere a auzului. Cel mai comun tip de pierdere de auz este numit hipoacuzie neurosenzoriala. Acest tip este cel mai frecvent intalnit in randul diabeticilor. Conditia nu poate fi, de obicei, vindecata. Cu toate acestea, cele mai multe cazuri de hipoacuzie neurosenzoriala pot fi tratate cu aparate auditive.

Protejati-va auzul prin utilizarea de dopuri pentru urechi ori de cate ori va aflati intr-un mediu cu zgomot puternic. Nu conteaza daca zgomotul este provocat de muzica, masini sau avioane.

Ce trebuie sa faceti

Ce nu trebuie sa faceti

Amintiti-va ca pierderea auzului poate fi treptata, astfel incat persoana afectata ar putea sa fie ultima care o observa.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

IMAMED Constanta
Tel: 0319913
Constanta, Dimitrie Bolintineanu 41B (intrare De Pe I.G. Duca)
IMAMED Bucuresti
Tel: 0319913
Bucuresti, Calea Giulesti Nr 41B, Sector 6, Bucuresti , 050855

Medici

Dr. Ibadula Seila
Endocrinologie - IMAMED Constanta
Constanta, 0319913

Servicii si oferte medicale

Citeste si despre:

Surditatea - Pierderea auzului Tulburarile de auz Complicatiile asociate diabetului zaharat de tip 2 Simptome surprinzatoare ale diabetului Obiceiuri care te pot surzi, fara sa iti dai seama Cauzele amortelii faciale Reguli pentru mese sanatoase Cum protejam intestinul de agresiuni, in timpul tratamentului cu antibiotice Cum evitam infectiile urinare vara? Disfunctia erectila Alzheimer 7 lucruri surprinzatoare despre colesterol Efectele adverse ale terapiei cu insulina Sindromul Turner Malformatiile congenitale Pierderea auzului: mit si adevar