Ce este sindromul de tunel carpian? Interviu cu Dr. Iulian-Daniel Vilcioiu, medic specialist ortopedie si traumatologie

Actualizat: 31 August 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Iulian-Daniel Vilcioiu
Medic specialist ortopedie si traumatologie

Clinica Zetta

Ce este "sindromul" de tunel carpian?


Dr. Iulian-Daniel Vilcioiu, medic specialist ortopedie si traumatologie:

Sindromul de tunel carpian este o afectiune cauzata de compresia nervului median. Deoarece in acest tunel exista si 9 tendoane care in urma folosirii indelungate sau odata cu inaintarea in varsta se ingroasa si ocupa mai mult loc, nervul median este presat si provoaca furnicaturi, durere sau senzatie de amorteala.

Cand ar sugera medicul meu o interventie chirurgicala?

Dr. Iulian-Daniel Vilcioiu, medic specialist ortopedie si traumatologie:


Interventia chirurgicala se efectueaza atunci cand afectiunea nu a putut fi tratata prin tratamentele clasice, si anume imobilizari cu orteze, fizioterapie, exercitii de stretching si medicamente precum antiinflamatorii sau vitamine. Aceasta afectiune se diagnosticheaza atat prin ecografie de parti moi, cat si prin electromiografie, amandoua oferind indicatia tratamentului.

Care sunt optiunile mele chirurgicale?

Dr. Iulian-Daniel Vilcioiu, medic specialist ortopedie si traumatologie:


Chirurgical exista 2 optiuni. Prima este operatia clasica cu o taietura mare ce nu se mai foloseste datorita avansarii tehnologiei, aceasta din urma conducandu-ne catre cea de-a doua optiune: operatia minim invaziva care se face cu anestezie locala, dureaza 10-15 minute, taietura este de doar 1.5 cm, iar recuperarea incepe imediat. In acest caz grija mare este la nivelul plagii operatorii ce trebuie pansata si dezinfectata timp de 10 zile.

Rezultate si riscuri

Dr. Iulian-Daniel Vilcioiu, medic specialist ortopedie si traumatologie:

Rezultatele sunt bune in cazul tinerilor atunci cand se folosesc tratamentele clasice, iar afectiunea nu are mai mult de 1-2 luni vechime. Chirurgical, 90% din simptomatologie, si anume durerea, senzatia de arsura, de curent electric, dar mai ales durerea nocturna dispar de a doua zi. Restul de 10% dispar in urmatoarele 2 luni, cateodata chiar 3, in functie de antecedentele personale ale pacientului.

Cum este chirurgia?

Dr. Iulian-Daniel Vilcioiu, medic specialist ortopedie si traumatologie:


Chirurgia este minim invaziva, cu anestezie locala, cu o taietura de doar 1.5 cm, iar pacientul pleaca acasa imediat postoperator.

Cat dureaza sa te vindeci?

Dr. Iulian-Daniel Vilcioiu, medic specialist ortopedie si traumatologie:


Vindecarea plagii operatorii dureaza 10 zile, 90% dintre simptome dispar de a doua zi, iar restul de 10% in urmatoarele saptamani, maxim 2-3 luni.

Voi avea nevoie de terapie?

Dr. Iulian-Daniel Vilcioiu, medic specialist ortopedie si traumatologie:

In 99% din cazuri nu este nevoie de terapia mainii.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

MEDINST DIAGNOSTIC
Tel: 0319902
Bucuresti, Strada Sfânta Vineri Nr. 29, Sector 3, București.

Medici

specialist Ioachim Marilena
Ortopedie si traumatologie - MEDINST DIAGNOSTIC
Bucuresti, 0319902

Citeste si despre:

Sindromul de tunel carpian Cauzele paresteziilor - Sindromul de tunel carpian Sindromul de tunel tarsian Cand e necesara o timpanotomie? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL Cum se trateaza amigdalita la copii? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL Ce este persistența de canal arterial? ne spune Dr. Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculară Bolile si leziunile pe care le-ar putea provoca utilizarea intensiva a computerului Tu esti atent la retractiile gingivale? Siguranta pe primul loc: cand seringa, branula si perfuzorul definesc siguranta clinica 5 tipuri de dureri asociate cu munca la birou si remediile lor De vorba cu Dr. Bulescu Cristian, despre pregatirea pentru o interventie chirurgicala cardiovasculara pediatrica Beneficiile infiltratiilor in terapia afectiunilor articulare Iti amortesc mainile? Ce afectiuni ar putea fi de vina? Sanatatea dentara a copiilor! Un interviu cu Dr. Iulia Mihaila, medic stomatolog Ce trebuie sa stim despre polipii uterini cu Dr. Laura Mustata, medic specialist obstetrica-ginecologie Chirurgia mainii