Cum se trateaza amigdalita la copii? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL

Actualizat: 30 Septembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Postelnicu Vlad
Medic Specialist ORL

Clinica Medicum

Ce sunt amigdalele?


Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL:

Amigdalele palatine sunt organe pereche, vizibile atunci cand deschidem gura, pe peretii laterali ai faringelui, de-o parte si de cealalta a “omuletului”.Aspectul lor este unul ca de burete. Au un rol vital in apararea organismuluiimpotriva infectiilor, fiind prima linie de aparare (reactioneaza la antigenele din aer sau alimente atunci cand acestea intra in organism).

Marirea exagerata a amigdalelor este intalnita frecvent la copiii cu obstructie nazala prelungita sau vegetatii adenoide.

Cand este indicata interventia chirurgicala de scoatere a amigalelor?

Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL:

Interventia chirurgicala prin care se inlatureaza amigdalele palatine se cheama amigdalectomie. Este indicata mai ales in cazul infectiilor amigdaliene repetitive (focar de infectie amigdalian).

La copii, este des efectuata amigdalectomia in acelasi timp cu adenoidectomia (scoaterea polipilor).

Copiii care respira predominant pe gura sunt mai predispusi la infectii ale amigdalelor, faringelui si urechilor. Acelasi lucru este valabil si pentru cei din colectivitati (cresa sau gradinita).

Ce ne puteti spune despre reducerea in volum a amigdalelor palatine ?

Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL:

Reducerea in volum a amigdalelor palatine reprezinta interventia chirurgicala prin care acestea sunt micsorate cu ajutorul radiofrecventei sau a unui laser.

Este o procedura mai conservatoare, prin care se indeparteaza doar o parte din amigdale (care vor putea in continuare sa ajute la apararea organismului impotriva infectiilor).

Este preferata aceasta varianta in maririle amigdalelor care dau mai ales fenomene de obstructie, sforait, apnee in somn, si mai putin in cazul unor episoade infectioase.

Ce presupune aceasta procedura si cand se recomanda?

Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL:

Procedura prezinta mai putine riscuri de sangerare decat amigdalectomia clasica si genereaza un disconfort postoperator mult mai mic pentru pacient.

Amigdalectomia sau reducerea volumului amigdalelor palatine poate fi recomandata de specialistul ORL in urmatoarele situatii:

•infectii amigdaliene repetate (cel putin 5 episoade de amigdalita acuta pe an sau mai multe episoade timp de minim doi ani consecutivi)

•infectii streptococice repetate, cu cresterea valorii ASLO (si care nu prezinta tendinta la scadere si normalizare in urma tratamentui)

•complicatii la distanta dupa angine (reumatism articular acut, pusee reumatismale, nefropatii sau valvulopatii)

•un istoric de supuratii sau infectii periamigdaliene

•volum exagerat al amigdalelor, ce cauzeaza obstructia cailor respiratorii superioare (apnee in somn, somn neodihnitor, sforait, dificultati respiratorii)

•dificultati de inghitire, uneori cu imposibilitatea totala a inghitirii alimentelor solide (ganglioni cervicali mariti, nevoia de a administra frecvent antibiotice)

In cazul stabilirii necesitatii acestei interventii chirugicale, medicul specialist ORL va explica parintilor care tip de procedura este varianta optima pentru copilul lor, pe baza istoricului medical.

Colaborarea stransa dintre medicul specialist ORL si medicul pediatru ofera rezultate superioare privind tratamentul, reducerea complicatiilor si calitatea vietii pacientui pe durata episodelor acute sau pre/post-operator.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Sante Vera-Med SRL
Tel: 0723263950
Bucuresti, Str Smaranda Braescu 47A, Bl T1, Ap 4, Interfon 4ok, Sector 1

Medici

Medic specialist Cirstea Anca Ionela
ORL - Sante Vera-Med SRL
Bucuresti, 0723263950

Citeste si despre:

Cand e necesara o timpanotomie? Un interviu cu Dr. Vlad Postelnicu, medic specialist ORL Eliberarea scutirilor medicale de la orele de educatie fizica si sport pentru elevi si studenti Analize si investigatii de rutina. Medicii MedLife explica ce trebuie sa faci ca sa stii ca esti bine Afectiuni din sfera ORL si tratamentul lor prin acupunctura Analize medicale recomandate femeilor peste 40 de ani Despre importanta auzului. Un interviu cu Oana Raduta, Specialist Audio-protezist Catalogul national de programe de studii complementare Excelenta in medicina prin sistemul medical privat Cum alegi un medic bun - sfaturi si recomandari Sindromul Down si monitorizarea prenatala De ce apar tulburarile de echilibru? Ce boli pot ascunde sangerarile nazale? Hiposmia - pierderea partiala a mirosului Disfonia – ce faci cand ramai fara voce? Cum putem preveni disfonia si care sunt cauzele aparitiei? IPS e.max Doua cazuri clinice