Ce este persistența de canal arterial? ne spune Dr. Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculară

Actualizat: 28 Septembrie 2021
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Consultant medical:

Dr. Bulescu Cristian
Medic specialist chirurgie cardiovasculara

Clinica Medicum

Ce este canalul arterial?


Dr. Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculara:

Canalul arterial este o comunicare intre cele 2 mari vase care ies din inima – aorta si artera pulmonara. Prezenta lui este foarte importanta in timpul vietii intrauterine; dupa nastere, el se inchide in mod normal in 7-10 zile.

Ce se intampla daca canalul arterial nu se inchide?

Dr. Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculara:

Absenta inchiderii lui inseamna ca dinspre aorta spre artera pulmonara va circula o cantitate suplimentara de sange, care va duce la “inundarea” plamanilor.

In functie de dimensiunea canalului si de volumul de sange care circula prin el, simptomele acestei malformatii pot sa apara din primele saptamani de viata (la nou-nascuti), la sugari sau chiar la copii mai mari.

Care sunt semnele?

Dr. Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculara:

Principalele semne si simptome ale acestei malformatii sunt:

•Un suflu cardiac

•Ritm cardiac accelerat (tahicardie)

•Respiratie rapida, superficiala, cu efort inspirator vizibil la nivelul spatiilor intercostale

•Dificultati in alimentarea corespunzatoare (transpiratii, plansete) ceea ce duce la o incetinire a castigului in greutate

•Infectii respiratorii repetate

•O infectie bacteriana sau fungica cu punct de plecare la nivelul canalului permeabil (endarterita), care poate fi greu de tratat

La ce complicatii se poate ajunge?

Dr. Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculara:

Complicatiile acestei malformatii pot sa apara la diferite varste ale copilului:

•Supraincarcarea de volum a inimii, care se dilata si, cu timpul, isi scade activitatea de a pompa eficient sangele spre restul organismului (insuficienta cardiaca)

•Cresterea presiunii in arterele pulmonare, care poate deveni ireversibila si greu de tratat

•Infectia localizata la nivelul canalului arterial

•Dilatarea progresiva a canalului, care isi subtiaza peretele si poate duce (in cazuri foarte rare) la ruptura acestuia

Persistenta de canal arterial se asociaza destul de frecvent cu alte malformatii cardiace.

Ce putem face?

Dr. Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculara:

Din acest motiv, o ecografie cardiaca efectuata de un specialist in cardiologie pediatrica va evalua intreaga anatomie si fiziologie cardiaca, punand accent in special pe dimensiunea canalului si pe calcularea volumului de sange care circula prin el.

Indicatia de interventie chirurgicala se pune la varsta de sugar in prezenta unui canal arterial semnificativ sau a simptomelor pe care le-am descris mai sus.

Pentru copiii mai mari, prezenta unui canal arterial permeabil de orice dimensiune necesita o reevaluare cardiologica periodica si inchiderea lui atunci cand apar simptome sau cand inima si plamanii dau semne de “oboseala”.

Ce presupune o interventie chirurgicala?

Dr. Cristian Bulescu, medic specialist chirurgie cardiovasculara:

Rezolvarea chirurgicala a acestei malformatii nu necesita utilizarea circulatiei extracorporeale sau oprirea inimii.

Printr-o mica incizie pe peretele lateral al toracelui se ajunge la canalul arterial, care este inchis printr-o ligatura sau cu ajutorul unui clip metalic.

De notat ca, la copiii nascuti prematur si cu greutate la nastere mica (sub 2 kg), aceasta malformatie este mult mai frecventa si cu efecte mult mai grave decat la nou-nascutii cu varsta gestationala normala.

In acest caz, se poate incerca un tratament medicamentos pentru inchiderea canalului; in cazul unui esec al tratamentului medicamentos, se recurge la tratamentul chirurgical, fiind o interventie care poate salva viata nou-nascutului prematur.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Spitalul de Cardiologie ARES Cluj Napoca
Tel: 0040219987
Cluj-Napoca, Strada Republicii 8
Centrele ARES
Tel: 0319300
Bucuresti, Str. Tony Bulandra Nr. 27 Sector 2 Bucuresti, Incinta Spitalului Monza

Citeste si despre:

Hipertrofia cardiaca Hipotensiunea ortostatica Labirintita Cei mai periculosi aditivi alimentari De vorba cu Dr. Bulescu Cristian, despre pregatirea pentru o interventie chirurgicala cardiovasculara pediatrica Mama aproape perfecta Mituri despre mirosurile corpului si halena Cum putem preveni obezitatea? Iata ce dieta putem adopta pentru beneficii pe termen lung O pacienta cu luxatie congenitala bilaterala de sold si interventii chirurgicale succesive a ales recuperarea in spitalul de recuperare din orasul medical Pasi importanti si eficienti in gestionarea durerilor Hipertensiunea arteriala la copii Canalul Radicular - Intrebari frecvente referitoare la tratamentul canalului radicular Hipertensiunea arteriala: simptome si monitorizare Preeclampsia si hipertensiunea arteriala in timpul sarcinii Tensiunea arteriala Nomenclatorul de specialitati medicale, medico-dentare si farmaceutice pentru reteaua de asistenta medicala
Cere sfatul medicului ×