Castile audio, un real pericol pentru urechi

Actualizat: 22 Aprilie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Foarte multi tineri si adolescenti, dar nu numai, asculta pe strada muzica in casti, la MP3 player sau la telefoanele mobile.

De asemenea, inclusiv in transportul public se asculta in acest mod muzica de catre majoritatea oamenilor. Volumul este setat de regula, la maximum, depasindu-se pragul admis de 89 de decibeli.

Cercetatorii avertizeaza ca o expunere prelungita la un volum fonic ridicat poate avea efecte negative asupra auzului.

Este recomandat ca, in cazul castilor, nivelul muzicii sa nu depaseasca 60-70% din capacitatea maxima a aparatului.

De asemenea, studiile efectuate atrag atentia si asupra faptului ca folosirea excesiva a telefonului mobil la un volum marit poate avea repercusiuni asemanatoare.

La fel de daunatoare sunt si zgomotele din mediul inconjurator, care pot afecta auzul.

Astfel, zgomotele produse de pickhammer, masini de gaurit sau alte sisteme automatizate din intreprinderi, dar si zgomotele produse de motociclete, ATV–uri si scutere pot dauna auzului.

Important de retinut este faptul ca intensitatea sunetului la un concert rock este de 110-120 decibeli, in cazul castilor de la mp3 playere, sunetele pot ajunge si la 100 decibeli.

Cele mai multe sisteme audio portabile pot produce sunete de pana la 115 decibeli.

Cat si cand este afectat auzul

Gradul de afectare a auzului este in stransa legatura cu volumul, adica cu intensitatea sunetului masurata in decibeli - dB, dar si de timpul de expunere.

• la 95 dB, problemele pot sa apara la 4 ore de expunere pe zi;

• la 100 dB, problemele pot sa apara dupa 2 ore de expunere pe zi;

• la 105 dB, problemele pot sa apara dupa o ora de expunere pe zi;

• la 110 dB, problemele pot sa apara dupa 30 de minute de expunere pe zi;

• la 115 dB, problemele pot sa apara dupa 15 minute de expunere pe zi;

• la 120 dB, tulburarile de auz se instaleaza imediat.

Ce tipuri de casti sa alegeti

Castile care pot acoperi urechile sunt mai putin daunatoare, deoarece izoleaza mai bine, nefiind necesara marirea volumului.

In comparatie, castile care se introduc in urechi cresc riscul infectiilor la nivelul urechii externe si medii. Mai mult, aceste casti care se introduc in ureche produc mai multi decibeli.

Primele semne ale afectarii auzului

• senzatia de tiuit, de fluierat, de suierat;

• dificultatea de a intelege pe cineva intr-un mediu zgomotos;

• senzatia de ureche infundata.

Cum este afectat auzul

In urechea interna exista celule senzoriale care au rolul de a transmite semnale creierului, acesta interpretandu-le drept sunete.

Sunetele puternice pot afecta aceste celule care, odata distruse, nu se mai refac, iar auzul se deterioreaza.

Diagnostic

Singurul mod prin care se poate diagnostica pierderea de auz este un consult ORL de specialitate, care sa includa si evaluarile audiometrice efectuate de un audiolog.

Tratament

Pierderea temporara a auzului poate fi tratata cu medicatie de specialitate, insa, din pacate, pierderea de auz permanenta nu poate fi tratata.

Preventie

Este important sa reduceti volumul, sa faceti pauze cat mai dese si eventual sa va luati casti care sa va acopere urechile, deoarece acestea nu sunt la fel de periculoase pentru auz.


Citeste si despre:

Dispozitive tehnologice care va ajuta sa dormiti mai bine Microtia - defectul congenital al urechii Primul ajutor in caz de accident rutier Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat? Influentarea sarcinii prin expunerea accidentala la substante toxice Sarcina - Luna a IV-a Inundatiile: afectiuni provocate De ce merg romanii la stomatolog? Pentru un zambet ca la Hollywood Probioticele. De la disbioza la eubioza si imunitate optima. Tulburari de somn periculoase Cat de periculos este fumul de tigara? Cum sa preveniti rezistenta la antibiotice Alergia la ambrozie, confundata cu viroza. Ce trebuie neaparat sa stii Evolutia limfomului non - Hodgkin in sarcina Drumul catre fericirea copilului tau Gripa - cum separam mitul de adevar