Pierderea auzului sau diminuarea acestuia odata cu varsta poarta numele de prezbiacuzie, fiind o afectiune intalnita la 1 din 3 adulti cu varsta de peste 65 de ani, respectiv la 50% dintre adultii cu varsta de peste 75 de ani. Desi este un proces de diminuare a auzului, prezbiacuzia nu este considerata patologica, ci un fenomen fiziologic, normal.
Desi este normala in randul persoanelor varstnice, acest lucru nu inseamna ca trebuie sa traiti cu un auz slab. Exista optiuni de tratament ce pot imbunatati calitatea vietii, chiar si in prezenta prezbiacuziei.
Simptomul principal ce apare atunci cand se instaleaza prezbiacuzia este, in mod evident, dificultatea de a auzi.
Pierderea auzului este variabila de la pacient la pacient si se poate inrautati odata cu inaintarea in varsta. Astfel, unii pacienti vor auzi inca la capacitate destul de buna, insa vor avea dificultati in ceea ce priveste sunetele de intensitate joasa. In alte cazuri, prezbiacuzia se poate manifesta sever inca de la inceput, cu tulburari de auz a sunetelor de intensitate normala sau chiar crescuta.
Alte semne prin care va puteti da seama ca dumneavoastra sau o persoana din jurul dumneavoastra are prezbiacuzie, sunt:
• Dificultati de auz ale sunetelor cu frecventa inalta, precum vocile copiilor sau sunetele electronice
• Incepeti in mod involuntar sa cititi pe buze atunci cand o persoana va vorbeste
• Apare nevoia de a da sonorul mai tare la televizor sau radio
• Aveti dificultati in a intelege cuvintele spuse intr-un loc aglomerat sau galagios
• Apare tinnitus (un sunet ascutit) in una sau ambele urechi
In majoritatea cazurilor, prezbiacuzia apare ca o consecinta a modificarilor structurale din urechea interna, modificari ce apar odata cu varsta. Unele structuri importante responsabile de auz isi pot reduce dimensiunile, isi pot pierde elasticitatea sau pot aparea alte modificari.
Prezbiacuzia este de regula egala pentru ambele urechi si are o evolutie progresiva. Multi pacienti vor avea o combinatie de cauze ale pierderii auzului: inaintarea in varsta si pierderea auzului indusa de zgomote.
Zgomotele de intensitate mare, pe perioade lungi de timp, vor induce hipoacuzie. Astfel, pacientii care au lucrat multi ani in locuri cu poluare fonica, vor avea o pierdere a auzului si din aceasta cauza.
De asemenea, sunt mai predispuse la a dezvolta prezbiacuzie persoanele care sunt diagnosticate cu diabet zaharat sau hipertensiune arteriala, precum si cele care au istoric familial de hipoacuzie.
Stabilirea diagnosticului de pierdere a auzului (hipoacuzie) incepe printr-un examen specializat ORL. Medicul ORL-ist se va uita, cu ajutorul unor dispozitive speciale precum otoscopul, in interiorul urechii. Otoscopul are proprietatea de magnificare si este dotat cu o lumina la capat, astfel incat se pot vizualiza structuri anormale. Medicul va cauta semne de leziuni ale timpanului, inflamatie sau infectie.
Un alt test care se poate realiza este audiograma, in care pacientul va asculta cu ajutorul unor casti diferite sunete. Acesta va apasa pe un buton de fiecare data cand aude un sunet. Testul se interpreteaza pe baza intensitatilor pe care pacientul nu le-a putut auzi.
Astfel, atunci cand nu exista alta cauza de hipoacuzie, fiind excluse inflamatiile si infectiile sau leziunile traumatice, iar pacientul indeplineste criteriul de varsta, prezbiacuzia poate fi diagnosticata.
Tratamentul nu este necesar pentru prezbiacuzie, intrucat nu are rol curativ. Acesta insa poate imbunatati considerabil auzul pacientului si astfel calitatea vietii.
Medicul poate recomanda una sau mai multe dintre urmatoarele:
• Dispozitive de ascultatie asistata: aceste dispozitive moderne includ dispozitive de amplificare a soneriei telefonice, aplicatii de pe smartphone sau diverse sisteme de tip circuit ce pot fi instalate in casa.
• Aparatul auditiv. Acesta este cel mai comun tip de dispozitiv utilizat, fiind in ziua de azi de dimensiuni mici si foarte subtil. Are diferite intensitati de volum si poate fi reglat cu usurinta de catre pacient.
• Implantul cohlear. Implantele cohleare pot fi utile in unele tipuri de prezbiacuzie severa. Acestea necesita interventie chirurgicala de implantare si vor stimula direct nervul acustic.
Cercetatorii nu au descoperit o metoda universal valabila pentru a preveni pierderea auzului odata cu varsta. Puteti reduce acest risc in primul rand prin evitarea poluarii fonice si prin propria protectie impotriva zgomotelor puternice.
Alte modalitati de reducere a riscului de prezbiacuzie includ:
• Evitati mediile zgomotoase, precum concertele sau stadioanele sportive
• Controlati eventualele patologii precum hipertensiunea arteriala si diabetul zaharat
• Nu va expuneti la volume ridicate ale dispozitivelor electronice precum televizorul, pentru a nu favoriza modificarile structurale
• Utilizati materiale de protectie precum castile speciale sau dopurile de urechi, atunci cand trebuie sa va expuneti unui astfel de mediu
Pierderea auzului odata cu varsta este o afectiune progresiva, ce se inrautateste in timp. Prin instaurarea tratamentelor, puteti gestiona cu usurinta inrautatirea auzului. Astfel, majoritatea persoanelor cu prezbiacuzie invata sa isi gestioneze afectiunea si isi continua activitatile zilnice fara probleme.
Deoarece diminuarea auzului poate veni cu o incarcatura psiho-emotionala puternica, este recomandat mai ales la inceput sa cereti ajutorul celor dragi si/sau ajutor de specialitate.
Astfel, va va ajuta la gestionarea prezbiacuziei:
• Informarea familiei, a prietenilor si a oricarui partener cu care comunicati despre pierderea auzului. Astfel, acestia vor accepta si se vor adapta, usurandu-va situatia
• Cereti celor dragi sa se indrepte cu privirea spre voi atunci cand vorbesc
• Cereti cu precizie ceea ce aveti nevoie, pentru ca interlocutorii sa fie atenti la cum vorbesc
• Evitati, pe cat posibil, locurile aglomerate cu mult sunet de fundal
• Opriti televizorul sau radioul atunci cand nu le folositi, nu le transformati in sunet de fundal
• Utilizati tratamentul si mijloacele de protectie recomandate
Pierderea auzului legata de varsta este o parte tipica, normala, din procesul de inaintare in varsta. Prezbiacuzia este un fenomen foarte comun. Desi nu poate fi prevenita, pierderea progresiva a auzului poate fi gestionata prin metode eficiente si simple precum tratamentele de amplificare. Nu ezitati sa cereti ajutorul si sa informati persoanele din jur ca experimentati pierderea auzului, pentru o gestionare cat mai buna a acesteia.
Bibliografie
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/presbycusis
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/5840-age-related-hearing-loss
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.