Partile pozitive ale menopauzei sunt rareori luate in calcul de reprezentantele sexului frumos, care asociaza aceasta perioada fireasca a vietii cu o serie de transformari negative, dificil de suportat.
In realitate, exista mai multe consecinte ale menopauzei, in afara de bufeuri, tulburari de dispozitie, stari depresive, subtiere a parului si dificultati ale somnului.
In mod surprinzator, menopauza poate avea si un impact pozitiv asupra vietii. Pe de o parte, nu toate schimbarile fiziologice aduse de transformarile hormonale sunt negative. Pe de alta parte, multe modificari de natura emotionala si sociala pot fi chiar de bun augur.
Menopauza marcheaza sfarsitul vietii reproductive in cazul femeilor, mai exact momentul in care ovarele inceteaza sa mai produca ovule, in vederea fertilizarii acestora si aducerea pe lume a unui copil.
Cele mai multe femei pun semnul egal intre menopauza si aparitia unor transformari fiziologice greu de suportat, fara sa ia in calcul si multele parti pozitive ale fenomenului natural. Cateva dintre acestea le aflati mai jos!
1. Eliberarea de menstruatie
Un motiv suficient de puternic pentru a sarbatori instalarea menopauzei este eliberarea de menstruatie. Femeia scapa, in sfarsit, de simptomele neplacute ale sindromului premenstrual, de nevoia achizitionarii de absorbante si tampoane, de crampele menstruale si de disconfortul specific zilelor delicate din luna.
In plus, disparitia totala a menstruatiei mai pune capat si nelinistii din perioada perimenstruala, cand menstruatiile devin neregulate si cu flux modificat, imprevizibile si destul de chinuitoare. In sfarsit, faptul ca menstruatia nu mai este prezenta constituie o asigurare ca tranzitia catre o noua perioada a vietii s-a realizat.
2. Renuntarea la metodele de contraceptie
Un alt aspect pozitiv incontestabil al menopauzei este acela ca o femeie nu mai este nevoita sa foloseasca metode contraceptive in timpul actului sexual. Presiunea de a evita consecintele sexului neprotejat inceteaza sa mai fie o problema, de aceea actul intim poate deveni mai placut decat niciodata.
Un studiu realizat de Women's Health Across the Nation din SUA, concentrat pe schimbarile fiziologice si psihosociale prin care trec femeile la varsta mijlocie, clasifica sexul fara grija unei sarcini nedorite ca fiind unul dintre cele mai mari avantaje ale menopauzei, pe baza unui sondaj multinational extins.
3. Oprirea migrenelor din cauza hormonala
Femeile sunt de trei ori mai afectate de migrene decat barbatii, iar cauza principala pare a fi de natura hormonala. Aproximativ 70% dintre pacientele diagnosticate cu migrene recurente au migrene menstruale, dureri de cap severe care coincid cu perioada ovulatiei si a menstruatiei.
Medicii spun ca, intr-un ciclu menstrual normal, nivelul fluctuant al estrogenului si progesteronului poate declansa migrenele menstruale. Dupa menopauza, cand concentratia acestor hormoni scade semnificativ, sansele instalarii migrenelor se reduc si ele considerabil. Daca in perimenopauza, migrenele se pot intensifica pe fondul dezechilibrului hormonal, acestea dispar aproape in toate cazurile odata cu instalarea definitiva a menstruatiei.
4. Reducerea fibroamelor uterine
Fibroamele uterine, in general excrescente de natura benigna, se dezvolta cand nivelul estrogenului in organism este ridicat (mai ales in timpul sarcinii sau al perimenopauzei). Daca simptomele fibroamelor uterine sunt severe (durere, sangerari menstruale abundente, presiune accentuata pe vezica urinara), medicul ginecolog poate recomanda o interventie chirurgicala pentru eliminarea lor.
Vestea buna este ca, odata cu menopauza, fibroamele uterine se opresc din dezvoltare (pe fondul nivelului scazut de estrogen), devin asimptomatice si chiar isi reduc dimensiunea.
5. Nivelul crescut de energie
Odata ce functia reproducatoare si toate procesele angrenate de aceasta devin inactive, organismul beneficiaza de rezerve suplimentare de energie la menopauza, atat la nivel fiziologic, cat si la nivel psihologic. Din acest motiv, multe femei ajung intr-un moment existential in care incep sa isi vada limpede prezentul si sa isi formuleze strategii clar de modelare a viitorului.
Multe dintre femeile ajunse la menopauza incep sa isi priveasca diferit relatia personala, unele iau decizii noi in privinta profesiei, pe cand altele incep sa se preocupe mai mult de propria sanatate si de moduri in care isi pot creste calitatea vietii.
6. Increderea mai mare in fortele proprii
Un alt fenomen psihologic pozitiv observat in randul femeilor ajunse la menopauza este increderea de sine crescuta. Aceasta poate sa survina partial datorita eliberarii de multe procese fiziologice cu impact direct asupra psihicului (ovulatia, sindromul premenstrual, sarcina si influentele hormonilor asupra starii de spirit) si partial de perioada vietii in care se afla o femeie ajunsa la menopauza (stabilitate personala si financiara, maturizarea copiilor etc.).
Psihologii spun ca dupa 50 de ani de experienta a vietii, cu probleme relationare, crestere de urmasi si cariera gata intemeiata, femeile aflate la menopauza incep sa se indrepte cu mai mult curaj inspre directii care sa le aduca fericirea, fiind mai putin tematoare de necunoscut si provocari.
7. Atentia concentrata asupra sinelui
Cu copiii maturizati si zburati din cuib si cu o cariera bine solidificata, femeile ajunse la menopauza au mai mult timp si energie pentru a-si concentra atentia asupra binelui personal. Acestea ajung intr-un moment optim al vietii in care sa isi evalueze starea de sanatate, sa ia masurile necesare pentru cresterea longevitatii si sa ia decizii care sa le aduca personal beneficii.
Mamografiile si testele Papanicolau sunt extrem de importante pentru femeile la menopauza, iar medicii constata o constiinciozitate crescuta in acest sens, in randul pacientelor. Tot acum exista mai mult timp pentru constituirea unei diete mai sanatoase si pentru mentinerea unui stil de viata activ, cu mai multa activitate fizica si momente prelungite de relaxare.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.