Tratamente si remedii alternative pentru migrene

Actualizat: 25 Aprilie 2014
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Migrenele, resimtite ca o durere pulsatila in diverse regiuni ale capului, pot fi tinute sub control cu ajutorul mai multor tratamente si remedii alternative, lipsite de efectele secundare ale substantelor medicamentoase prescrise pentru inlaturarea disconfortului si a celorlalte simptome asociate, respectiv greata, varsaturile sau sensibilitatea la lumina.

Ce sunt migrenele

Migrenele sunt dureri de cap intense, care persista intre 4 si 72 de ore, cu un impact important asupra vietii profesionale, sociale si familiale. Distinctia dintre migrene si durerile de cap obisnuite este uneori dificil de realizat. Disconfortul provocat de migrene este asociat de regula cu sensibilitatea la sunete, mirosuri sau lumina, instalandu-se fie pe o singura parte a capului, fie bilateral.

In unele cazuri, pacientii care sufera de migrene experimenteaza simptome premergatoare debutului durerilor pulsatile, precum punctele luminoase in campul privirii, punctele oarbe in raza vizuala si slabiciunea corporala pe o parte a corpului. Aceste manifestari clinice pot fi confundate cu simptomele unui atac vascular cerebral.

Statisticile arata ca aproximativ 25% din populatie sufera de cel putin un episod de migrena pe parcursul vietii, pacientii fiind in numar mai mare de sex feminin. Exista o predispozitie genetica la aceasta problema de sanatate, insa cauzele exacte ale afectiunii nu sunt cunoscute.

Variante alternative de tratament pentru migrene

Pacientii cu acest diagnostic joaca un rol important in controlul frecventei si al severitatii migrenelor. Un jurnal in care sunt notate simptomele ajuta la prevenirea atacurilor dureroase si la identificarea celor mai bune variante de tratament. Modul de viata influenteaza si el major frecventa si intensitatea migrenelor, intrucat un program de somn sanatos si o dieta echilibrata functioneaza in sine ca un remediu pentru aceasta tulburare.

In afara de tratamentul medicamentos prescris pentru tratarea migrenelor, exista o serie intreaga de remedii alternative care contribuie la controlul simptomelor suparatoare.

Biofeedback

Un tratament complementar modern pentru migrene este biofeedbackul, in care senzorii masoara transformarile fiziologice premergatoare migrenelor (rata cardiaca accelerata, tensiunea musculara sau circulatia sanguina deficitara catre regiunile corporale periferice) si transmit aceste informatii sub forma unor lumini pulsatile sau a unor sunete.

Acest semnal de alarma este util pentru punerea in practica a unor tehnici de relaxare menite sa controleze reactia corpului in fata modificarilor fiziologice care conduc la instalarea simptomelor migrenelor. Practic, biofeedbackul urmareste dobandirea controlului asupra propriului corp, in vederea opririi declansarii atacurilor dureroase. Mai multe studii au demonstrat ca acest tratament alternativ poate reduce frecventa si intensitatea migrenelor intr-o proportie ridicata.

Masajul de relaxare

Desi efectele sale asupra migrenelor recurente nu au fost studiate in profunzime de cercetatori, descoperirile recente despre eficacitatea masajului de relaxare sunt promitatoare. Un studiu efectuat in anul 2006 a descoperit ca acest tip de terapie poate diminua numarul durerilor de cap experimentate de participanti in mod curent, fara sa aiba insa un efect asupra intensitatii acestora, odata ce debuteaza.

Ceea ce medicii confirma fara rezerve este faptul ca masajul ajuta la reducerea nivelului de stres, un factor declansator al migrenelor.

Suplimentele alimentare

Alte studii de specialitate sugereaza ca suplimentele cu riboflavina (vitamina B12) pot reduce frecventa migrenelor, fara sa diminueze insa severitatea durerilor.

Coenzima Q10 este un alt supliment care s-a dovedit a fi util in reducerea episoadelor de migrene in randul adultilor si copiilor, insa efectele tale se fac resimtite dupa mai multe luni de utilizare.

Este foarte importanta consultarea unui medic inainte de inceperea unui tratament cu suplimente alimentare, pentru reducerea riscului unei interactiuni periculoase cu alte medicamente.

Tehnicile de relaxare

Exercitiile de respiratie, relaxarea musculara progresiva, yoga sau meditatia sunt exemple de tehnici de relaxare recomandate ca forma de tratament alternativ pentru migrene. Rezultatele lor pozitive se explica prin efectul de reducere a nivelului resimtit de stres, o cauza importanta a debutului migrenelor.

Antrenamentele cardio regulate

Antrenamentele usoare de tip cardio pot fi un adevarat remediu pentru migrene, potrivit cercetatorilor. Un studiu suedez publicat in anul 2014 a studiat efectele sportului, in comparatie cu cele ale medicamentelor pentru tratarea simptomelor specifice migrenei.

Sesiunile de cardio cu durata de 40 de minute, urmate de trei ori pe saptamana, au fost la fel de eficiente in reducerea severitatii si frecventei migrenelor, precum tratamentul medicamentos. Important de retinut este ca exercitiile care implica sarituri sau ridicare de greutati pot agrava migrenele, deci sunt de evitat.

Terapia cognitiv-comportamentala

Poate suna surprinzator, insa terapia cognitiv-comportamentala, care se concentreaza pe modificarea unor ganduri si actiuni curente, poate ajuta la un mai bun control al migrenelor. Acest lucru nu inseamna ca pacientii cu acest diagnostic sufera de probleme emotionale sau ca simptomele lor sunt imaginare si dictate de o boala mentala. Psihoterapia contribuie la adoptarea unei noi perspective de actiune in situatiile care conduc de obicei la debutul unui episod al migrenei.

Stimularea magnetica transcraniana

Acest tip de terapie utilizeaza un dispozitiv magnetic pozitionat la nivelul scalpului, care transmite impulsuri la nivel cerebral. In cazul pacientilor cu simptome premergatoare migrenelor (tulburarile vizuale, in principal), stimularea magnetica transcraniana poate scurta durata migrenei si diminua intensitatea durerilor.

Schimbarile in dieta

Pacientii care sufera de migrene depisteaza deseori ca unele alimente actioneaza ca factori declansatori ai simptomelor. Printre acestea se numara alcoolul, cofeina, ciocolata, alimentele la conserva, carnea procesata, branza cu mucegai, lactatele sau indulcitorii artificiali (aspartamul).

Acupunctura

Terapia prin care mai multe ace subtiri sunt introduse in puncte corporale strategice s-a dovedit in special eficienta in tratarea migrenelor, in cadrul mai multor studii derulate in acest sens. Acupunctura reduce atat numarul episoadelor de migrena, cat si intensitatea durerilor.


Citeste si despre:

Care sunt afectiunile pentru care se recomanda tratament homeopat Tratamentul alergiilor sezoniere Homeopatia: intre mit si adevar Sindromul oboselii cronice in timpul sarcinii Ce este chiropraxia? Delfino Romania – manifest pentru sanatatea ta Afla cum poti scapa de acnee Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi! Beneficiile uleiului de ricin Tot ce trebuie sa stii despre durerile de cap Migrena menstruala