Ce nu stiai despre efectele stresului

Publicat: 10 Iunie 2013 | Actualizat: 09 Februarie 2021
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Comparativ cu barbatii, femeile sunt mai predispuse la afectiuni produse de stres. Problemele cu memoria, fluctuatiile de tensiune si disfunctiile sexuale pot fi urmare a tensiunii resimtite zilnic.

Stresul reprezinta totalitatea schimbarilor care survin in rutina ta si care necesita un efort suplimentar din partea organismului tau pentru a le depasi.

Ca fenomen, acesta poate fi pozitiv, atunci cand provocarile la care trebuie sa raspundem ne produc placere sau negativ, atunci cand survin evenimente pe care nu ni le dorim.

Specialistii sunt totusi de parere ca, indiferent de natura lui, pozitiv sau negativ, stresul produce schimbari chimice la nivelulul creierului, afectandu-ne sanatatea.

Schimbarile hormonale au consecinte mai puternice

Femeile sunt predispuse la afectiunile generate de stres deoarece, pe langa solicitarea pe care o presupune munca, organismul acestora resimte si schimbarile lunare, precum cele provocate de ciclul menstrual, dar si de evenimente precum sarcina, nasterea si alaptarea.

Fiindca toate acestea sunt insotite de fluctuatii hormonale, care la randul lor tulbura organismul, per total, stresul resimtit de femei de-a lungul vietii este mai mare.

Favorizeaza racelile

In perioadele de stres intens, provocate fie de epuizarea fizica fie de cea emotionala, organismul devine vulnerabil fiindca nu isi mai consuma resursele pentru a se proteja de microbi, ci isi foloseste energia doar pentru a se mentine in strare de functionare.

Prin urmare, infectiile si inflamatiile sunt frecvente atunci cand traversam astfel de perioade. Mai mult, stresul poate fi factorul ce determina probleme ale pielii ca eczemele sau schimbarea tipului de piele de la normala la grasa sau, din contra, o transforma in piele uscata, favorizand aparitia acneei si a altor inflamatii.

Produce lipsa menstruatiei

Amenorea (lipsa menstruatiei) poate fi urmarea stresului resimtit de femei, la fel si menstruatiile dureroase sau cele care constau in sangerari abundente.

Deoarece determina dezechilibre hormonale, stresul agraveaza fibroza uterina (tumori la nivelul uterului) si entometrioza (prezenta de tesut endometrial functional in afara cavitatii uterine). In plus, atat femeile cat si barbatii au probleme de fertilitate cauzate de stres. Mai mult, stresul este asociat si cu disfunctiile sexuale, in cazul ambelor sexe.

Afecteaza memoria

Un nivel ridicat al hormonului de stres, cortizol, determina rezultate slabe la testele de memorie, arata mai multe studii internationale. Potrivit acestora, trei ani de expunere la stres produc deteriorarea memoriei. Vestea buna este ca efectul poate fi reversibil daca ne stimulam creierul prin exercitii de memorare si daca eliminam stresul.

Bolile cardiace, o consecinta grava

Fluctuatiile de tensiune, palpitatiile si problemele grave ca atacul de cord sau cel cerebral pot surveni pe fond de stres. Dar si afectiuni precum ulcerul, colitele, crampele abdominale, sindromul colonului iritabil si migrenele se pot instala pe fond de stres. In plus, tulburari emotionale ca anxietatea si depresia, precum si problemele cu somnul sunt, in majoritatea cazurilor, produse de stres.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Tel: 0755191265
Bucuresti, Zona Piata Universitatii
Cabinet Individual de Psihologie Iuliana Szabo
Tel: 0751026331
Cluj-Napoca, Strada I. C. Bratianu, Nr 6, Apt 4

Medici

Psihoterapeut Iulia Ciornei Iulia Ciornei
Psihologie - Cabinet Psihoterapie Iulia Ciornei
Bucuresti, 0755191265
Psiholog, psihoterapeut Valentin Iordachescu
Psihologie - Cabinet de psihoterapie, psihologie și consiliere
Bucuresti, 0740018132

Servicii si oferte medicale

Email
Clinici
recomandate
Medici
recomandati
Servicii
specializate

Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant Cercetatorii au descoperit mai multe planete cu conditii de viata mai bune decat cele de pe pamant

Frica ingrasa, lasitatea slabeste...Frica ingrasa, lasitatea slabeste...

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Ce nu stiai despre probiotice

8 activitati zilnice despre care nici nu banuiai ca fac minuni. Vezi daca le practici!

Stiai ca imunitatea organismului depinde in mare masura de sanatatea florei intestinale?

6 lucruri pe care orice femeie trebuie sa le stie despre libido

Dintre secretele articulatiilor: glucozamina si condroitina

Colesterol crescut la 20 de ani? Dr. Irina Macovei-Dorobantu, cardiolog: In cazul pacientilor cu dislipidemii genetice este necesar screening-ul rudelor de gradul I

Top nutrienti care te vor face mai fericit si mai sanatos

5 boli surprinzatoare despre care nu stiai ca te ingrasa

Mituri despre punctele negre: ce sa faci si ce sa NU faci

Top nutrienti care te vor face mai fericit si mai sanatos

Cum ingrijim corect tenul gras cu tendinta acneica?