Ce se ascunde in spatele dereglarilor hormonale

Publicat: 28 Noiembrie 2016 | Actualizat: 13 Aprilie 2017
Autor: SfatulMedicului

Generalitati


Dereglarile hormonale reprezinta functionari inadecvate ale uneia sau mai multor glande endocrine.

Acestea genereaza fluctuatii hormonale cu implicatii serioase asupra intregului organism.

O influenta importanta in mentinerea echilibrului hormonal o are stilul de viata.

Factorii declansatori ai tulburarilor hormonale

Sistemul endocrin este o retea de glande care produc si elibereaza hormoni cu rol in controlul mai multor functii importante ale organismului, inclusiv capacitatea de a transforma caloriile in energie.

Acesta influenteaza bataile inimii, cresterea oaselor si dezvoltarea tesuturilor, chiar si capacitatea de procreere. Sistemul endocrin joaca un rol vital in dezvoltarea diabetului zaharat, a bolilor tiroidiene sau a tulburarilor de crestere.

Problemele apar atunci cand este tulburat reglajul fin dintre glandele cu secretie endocrina si hipotalamus. O dereglare hormonala poate fi provocata fie de productia hormonala in exces (hiperfunctie), fie de functionarea glandulara insuficienta (hipofunctie).

Cauzele pot fi multiple: genetice, autoimune, tumori, inflamatii, hemoragii, medicamente, radioterapie, stres, obezitate, sedentarism, alimentatie gresita, etc.

Cele mai frecvente disfunctii endocrine

Exista mai multe tipuri de tulburari endocrine:

Diabetul zaharat. Este cea mai frecventa tulburare endocrina diagnosticata la nivel mondial. Este un sindrom complex, cauzat de tulburarea secretiei de insulina de catre pancreas sau de rezistenta celulelor periferice ale organismului la actiunea insulinei.

Insuficienta suprarenala. Glandele suprarenale elibereaza cantitati prea mici de cortizol si uneori de aldosteron. Simptomele includ oboseala, stomac deranjat, deshidratare si modificari ale aspectului pielii.

Boala Cushing. Supraproductia unui hormon hipofizar duce la o glanda suprarenala hiperactiva. Este vorba despre sindromul Cushing, care poate sa apara in special la copiii care primesc doze mari de medicamente cu corticosteroizi.

Gigantism (acromegalie). In cazul in care glanda pituitara produce prea mult hormon de crestere, oasele unui copil si parti ale corpului pot creste anormal de repede. In cazul in care nivelurile de hormon de crestere sunt prea mici, un copil se poate opri din cresterea in inaltime.

Hipertiroidism. Glanda tiroida produce prea mult hormon tiroidian, ceea ce duce la pierderea in greutate, cresterea frecventei batailor inimii, transpiratie si nervozitate.

Hipotiroidia. Glanda tiroida nu produce suficient hormon tiroidian, ceea ce duce la oboseala, constipatie, piele uscata si depresie. Glanda hipoactiva poate provoca incetinirea dezvoltarii la copii.

Sindromul ovarelor polichistice (SOP). Supraproductia de androgeni interfereaza cu dezvoltarea ovulelor si eliberarea lor din ovare, putand cauza infertilitate.

Pubertatea precoce. Reprezinta o tulburare endocrina care presupune aparitia sexualizarii la varste mai mici decat este normal. Se considera la ora actuala ca la fete sexualizarea trebuie sa inceapa dupa 8 ani iar la baieti dupa 9 ani.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Osteodensys
Tel: 0726201589
Bucuresti, Str. Dragoslavele 2-4, Sector 1
Centrul Medical Panduri
Tel: 0219901
Bucuresti, Clinica Panduri: Str. Ioan Athanasiu Nr.34 Clinica Arcul De Triumf:...
Email
Clinici
recomandate

In care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartamentIn care cartier din Bucuresti iti recuperezi cel mai repede investitia intr-un apartament

Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?Test de matematica: Poti obtine punctaj maxim?

Cum ne vorbeste subconstientul?Cum ne vorbeste subconstientul?

Citeste si despre:

Trunchiul si extremitatile iti spun de ce afectiuni suferi!

Importanta Calciului pentru organism

Deficienta enzimatica - cauze, simptome si surse naturale de enzime

Dintre secretele articulatiilor: glucozamina si condroitina

Hirsutism sau doar o hiperpilozitate