Dieta versus exercitii fizice

Actualizat: 24 Octombrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Intr-o lume perfecta, toata lumea ar face exercitiile fizice potrivite si ar manca exact ce trebuie, in mod constant, dar acest lucru nu este posibil intotdeauna.

Care este parerea expertilor despre aceste lucruri, ce conteaza cu adevarat pentru a pierde in greutate, pentru mentinerea unei stari optime de sanatate si pentru cresterea imunitatii: dieta sau activitatea fizica?

Dieta versus sport: pierderea in greutate

Reducerea numarului de kilograme

Pro: Dieta

Motivul: Cercetarile au demonstrat ca scaderea numarului de calorii este calea cea mai directa catre purtarea unei rochii cu cateva numere mai mici. Este mult mai usor ca dieta zilnica sa contina cu 500 de calorii mai putin decat sa se arda acelasi numar de calorii prin intermediul activitatii fizice. Cu toate acestea, atat dieta, cat si exercitiile fizice sunt esentiale pentru mentinerea si reducerea numarului de kilograme.

Scaderea in greutate ca urmare a dietei
Micsorarea numarului de calorii, evitarea exceselor si a grasimilor din dieta pot ajuta in mod real o persoana sa ajunga la un numar dorit de kilograme. Mentinerea acestui mod de hrana va contribui la scaderea invariabila in greutate.

Daca dieta nu mai este suficienta pentru a slabi, acesteia i se vor asocia si exercitii fizice.
Cand se va ajunge in punctul in care rezultatele regimului alimentar nu mai sunt satisfacatoare, diminuarea drastica a caloriilor nu este sanatoasa.

Exercitiile fizice fara dieta reduc numarul de kilograme
Chiar si in conditiile in care o persoana consuma alimentele dorite, poate obtine o scadere in greutate. Acest lucru se intampla, initial, atunci cand exista in mod regulat activitate fizica: daca se vor arde mai multe calorii decat cele consumate intr-o zi, numarul de kilograme va fi in scadere.

La fel ca in cazul dietei, se va pierde in greutate doar pana intr-un anumit punct, de la care reducerea numarului de kilograme va deveni mult mai dificila, iar exercitiul fizic nu va mai avea acelasi efect.

Si in aceasta situatie, cresterea intensitatii sau a duratei programului de exercitii fizice nu este o solutie, existand riscul aparitiei fracturilor, scaderii motivatiei si instalarii oboselii.

Dieta combinata cu exercitii fizice reprezinta cea mai buna metoda de a pierde in greutate

Chiar daca dieta are efect si pare o metoda buna de a slabi, corpul trebuie tonifiat si intretinut prin activitate fizica. Pielea flasca si lipsa tonusului muscular nu sunt la fel de atractive precum muschii sculptati si un corp cu linii bine definite.

Exercitiul fizic corect efectuat implica efort si solicita persoana in cauza. Cu toate acestea, activitate fizica intensa nu va avea efectul dorit daca este urmata de o masa bogata in grasimi si alte alimente nesanatoase.

Pentru rezultate optime, dieta si exercitiile fizice trebuie asociate. Procesul de ardere al grasimilor va fi accelerat daca prin intermediul sportului vor fi dezvoltate grupele de muschi care contribuie la acest fenomen.

Prin sport se stimuleaza arderea caloriilor, iar prin dieta se ofera organismului numarul de calorii necesare pentru mentinerea sanatatii. Este nevoie doar de o dieta adecvata intensitatii programului de exercitii fizice efectuat.

Dieta versus sport: starea de sanatate

Un nivel ridicat de energie

Pro: Activitatea fizica

Motivul: Activitatea fizica determina creierul sa elibereze neurotransmitatori care ii ofera organismului o stare revigoranta, cum sunt dopamina si noradrenalina. Cei care se antreneaza constant au un nivel mult mai ridicat de energie decat persoanele sedentare.

Prevenirea bolilor de inima

Pro: Dieta

Motivul: Substanta nutritiva principala, care diminueaza riscul aparitiei bolilor cardiovasculare este acidul gras Omega-3. Consumul de peste scade cu pana la 64% riscul de dezvoltare al afectiunilor cardiace.

Prevenirea diabetului

Pro: Dieta si activitatea fizica

Motivul: Foarte multi oameni sufera de diabet. Una din cele mai bune masuri pentru ameliorarea simptomelor bolii este asocierea exercitiului fizic si a dietei recomandate de medic. Totusi, activitatea fizica trebuie sa fie moderata in acest caz. Prin activitatea lor, muschii consuma glucoza din sange si ajuta la mentinerea stabila a nivelului de zahar.

Prevenirea cancerului

Pro: Dieta si activitatea fizica

Motivul: O dieta bazata pe fructe si legume si exercitiul regulat constituie modalitatea ideala de prevenire a cancerului.

Imbunatatirea starii de spirit

Pro: Activitatea fizica

Motivul: O sedinta de 20 de minute de activitate fizica intensa este suficienta pentru a imbunatati starea de spirit pentru urmatoarele 12 ore. Aceasta poate fi si o alternativa de tratament pentru depresie la unele persoane.

De asemenea, exercitiile fizice determina modificari la nivelul creierului care contribuie la cresterea rezistentei la stres.


Citeste si despre:

Care este diferenta dintre anorexie si bulimie? Corpul tau: tot ce nu stii despre el! Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ) Pleurezia maligna Dieta Ornish Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi Top 5 lucruri esențiale pe care sigur nu le stiai despre Omega-3 Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Dieta cu ciocolata Dieta Sonoma Dieta restrictiva caloric Dieta celor 3 ore Dieta pentru detoxifierea de primavara Scaderea in greutate: exista o dieta ideala?
Cere sfatul medicului ×