Etnobotanicele reprezinta substante cu efecte asemanatoare drogurilor recreationale precum cannabisul, LSD-ul, cocaina, ecstasy-ul etc. Cu toate acestea, compozitia celor doua tipuri de droguri este diferita, etnobotanicele avand in alcatuire substante legale.
In Romania legea interzice utilizarea acestor substante de catre om, dar producatorii si distribuitorii le vand sub pretextul utilizarii lor in alte domenii, precum medicina veterinara, agricultura sau diferite industrii.
Etnobotanicele mai sunt cunoscute si sub denumirea de droguri sintetice. Consumul etnobotanicelor este deosebit de ridicat in randul adolescentilor si tinerilor din intreaga lume, inclusiv din Romania.
Etnobotanicele au inceput sa fie consumate inca de la varste mici, acest lucru facandu-le si mai periculoase. Chiar daca sunt considerate droguri usoare, consumul de etnobotanice are rezultate grave si imprevizible, iar efectele pe termen lung nu sunt pe deplin cunoscute, acest lucru ingreunand sarcina medicilor de a acorda un tratament.
De cele mai multe ori, etnobotanicele sunt produse in laboratoare ilegale si sunt distribuite sub mai multe forme si denumiri, pentru diferite moduri de consum. Aceste droguri pot fi obtinute sub diferite forme, adaptate pentru a fi fumate, vaporizate, inhalate din tigari electronice, inghitite sau chiar baute sub forma de ceaiuri.
De asemenea, etnobotanicele sunt vandute sub denumiri si forme legale, precum odorizante de camera sub forma de betisoare parfumate, sare de baie, plante maruntite si uscate, diferite tipuri de ingrasamant etc.
Cannabis/marijuana sintetica
Acest tip de substante etnobotanice poate fi cunoscut sub numeroase denumiri precum: K-2, Spice, iarba legala etc. Aceste droguri se compun din substante active pulverizate pe material vegetal uscat si pe ierburi tocate.
Spre deosebire de marijuana, care contine THC (tetrahidrocanabiol), marijuana sintetica incorporeaza canabinoide sintetice pentru a replica efectele produse de THC. Deoarece exista peste 120 de forme chimice cunoscute ale substantelor canabinoide sintetice, drogurile se pot schimba drasticla fiecare lot.
De multe ori, marijuana sintetica este promovata in mod fals ca fiind „sigura” si „naturala”, din acest motiv multi consumatori considera in mod eronat ca este mai putin periculoasa decat marijuana naturala.
Stimulente sintetice
Stimulentele sintetice contin catinone sintetice si urmaresc sa imite efectele cocainei sau ale altor droguri halucinogene. Doua exemple cunoscute sunt reprezentate de sarurile de baie si ecstasy (MDMA sau Molly). Aceste droguri pot provoca dependenta, efecte adverse grave, iar ulterior decesul.
LSD sintetic
Acest drog sintetic mai este cunoscut si sub denumirile de N-Bomb sau Smiles. Este consumat deoarece imita efectele dietilamidei acidului lisergic (LSD). Poate provoca halucinatii si paranoia, la fel ca LSD.
25I-NBOMe, 25C-NBOMe si 25B-NBOMe sunt denumirile chimice ale acesui tip de drog sintetic.
Fenciclidina sintetica
Fenciclidina sintetica mai poarta denumirile de PCP sintetic, praful ingerilor sau Methoxy (MXE). MXE este un compus sintetic care poate provoca iluzii, psihoze si sentimente de detasare de realitate.
Etnobotanicele pot provoca o serie de efecte daunatoare, dar majoritatea consumatorilor sunt tineri si ignorati fata de aceste efecte. Unii utilizatori au murit inca de la prima expunere la drog.
Efectele drogurilor sintetice sunt reprezentate de:
- Dependenta;
- Anxietate;
- Agresivitate;
- Halucinatii;
- Paranoia;
- Convulsii;
- Agitatie extrema;
- Atacuri de panica;
- Pierderea starii de constienta;
- Cefalee;
- Greturi si varsaturi;
- Violenta;
- Relaxare si euforie;
- Senzatie de zbor sau plutire;
- Dureri retrosternale;
- Delir;
- Confuzie;
- Perceptie alterata a obiectelor din jur;
- Tahicardie si hipertensiune arteriala;
- Comportament suicidal si autovatamare;
- Coma;
- Deces.
In cazul consumatorilor pe termen lung ai sarurilor de baie, utilizarea acestor substante poate duce la depresie, leziuni ale creierului, insuficienta renala si hepatica si, eventual, deces.
Deoarece producatorii dezvolta noi produse chimice pentru a evita legile existente, de foarte multe ori, compozitia si ingredientele substantelor etnobotanice nu sunt cunoscute de consumatori.
Din acest motiv, medicii nu cunosc ce substante s-au folosit si nu pot acorda un tratament care sa fie special destinat. Prin consumul acestor substante, viata utilizatorilor este pusa intr-un real pericol.
Marea majoritatea a etnobotanicelor sunt produse in laboratoare clandestine din Rusia sau China. Din cauza varietatii mari de substante chimice implicate si a metodelor de fabricare diferite, riscurile pentru sanatate ale unui lot de droguri poate fi diferit cu al altor loturi, acest lucru transformand consumul de substante etnobotanice intr-un joc de „ruleta ruseasca”.
In formele lichide de Spice sau K2, varietatea chimicalelor este foarte mare, iar decesul consumatorilor a fost frecvent asociat cu aceste droguri. De asemenea, in drogurile pe baza de cannabis sintetic a fost gasita otrava impotriva rozatoarelor.
Spice sau K2 a fost initial vandut ca drog recreational in 2004, in Marea Britanie. Ulterior, acest drog s-a dezvoltat considerabil pe piata, mai ales pe internet.
A fost ambalat in plicuri mici si colorate si a fost comercializat ca inlocuitor pentru tutun. Aceste lucruri i-au dat un aspect inofensiv.
Dupa ce aceste substante au inceput sa fie interzise, producatorii au inceput sa modifice aspectul acestui drog, comercializandu-l sub forma de odorizant de camera, iar ambalajul fiind inscriptionat cu avertismente prin care se indica faptul ca nu este indicat pentru consumul uman.
Aceste lucruri sunt doar strategii prin care se evita legile, iar consumatorii pot procura in continuare substantele dorite.
Reactiile secundare pe termen lung ale utilizarii canabisului sintetic pot include pierderea memoriei, paralizia, coma si decesul.
Abuzul frecvent de droguri sintetice poate duce la dependenta psihologica si chimica, iar incercarea de renuntare la drog induce sevrajul. In unele cazuri, incercarea de a renunta la etnobotanice a cauzat consumul si mai mare a substantelor de acest tip. Unele dintre simptomele de oprire a administrarii drogului includ:
• Greata;
• Diaree;
• Anxietate;
• Depresie;
• Insomnii;
• Cefalee si ameteli;
• Tremuraturi;
• Transpiratii;
• Senzatie de nevoie de a folosi drogul ce a cauzat dependenta.
Depasirea dependentei de etnobotanice poate fi realizata prin terapii comportamentale si consiliere. Sprijinul din partea familiei si al prietenilor este extrem de important pentru persoanele care incearca sa se opreasca din utilizarea substantelor etnobotanice.
Substantele etnobotanice sunt create de oameni pentru a imita efectele drogurilor psihoactive. Substantele etnobotanice pot produce foarte multe efecte adverse in urma consumului.
Utilizarea substantelor etnobotanice poate provoca o reducere a aportului de sange la nivelul inimii, precum si afectare cerebrala, renala si hepatica. Utilizarea etnobotanicelor este asociata cu un numar tot mai mare de cazuri de deces.
Dependenta de droguri poate fi invinsa, mai ales cu sprijinul si informatiile potrivite. Medicii si consilierii din domeniu pot oferi ajutor persoanelor care doresc sa se opreasca din consumul acestor substante extrem de periculoase.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.