Consumul de marijuana: efecte asupra organismului, indicii pentru parinti

Actualizat: 27 Septembrie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Marijuana este considerat unul dintre cele mai comune droguri in randul tinerilor; specialistii sustin ca majoritatea consumatorilor de marijuana nu sunt tentati si de alte droguri ilegale.

Consumul de marijuana provoaca atat dependenta fizica cat si psihologica, iar consumul cronic poate determina nenumarate efecte fizice si mentale negative: deteriorarea sau reducerea memoriei de scurta durata si a comprehensiunii, alterarea dimensiunii temporale, reducerea abilitatii de a indeplini taskuri care necesita concentrare si coordonare, cum ar fi conducerea unui autovehicul.

Efectele consumului pe termen scurt

- apatie, somnolenta, cresterea poftei de mancare;
- dificultate in identificarea temporala, deteriorarea memoriei de scurta durata;
- reducerea abilitatilor de concentrare si coordonare;
- cresterea ritmului cardiac;
- potential crescut de infarct in cazul persoanelor ce sufera de afectiuni cardiovasculare;
- ochi congestionati (inrositi);
- diminuarea inhibitiilor sociale;
- risc de paranoia, halucinatii, anxietate intensa.

Efectele consumului pe termen lung

- risc crescut de afectiuni pulmonare cronice, inclusiv cancer pulmonar;
- descresterea nivelului de testosteron in cazul persoanelor de sex masculin;
- cresterea nivelului de testosteron in cazul persoanelor de sex feminin;
- scaderea nivelului de sperma si dificultate in reproducere;
- risc crescut de infertilitate in cazul femeilor;
- diminuarea sau absenta placerii sexuale;
- dependenta psihologica care determina un necesar tot mai mare de drog, pentru obtinerea acelorasi efecte;

Cum poate fi recunoscut un consumator de marijuana?

Daca exista suspiciune pentru adictia de droguri, exista cateva semne care pot diagnostica consumul constant si dependenta de marijuana.

In general, consumatorii de marijuana prezinta urmatoarele semne:

- pupile dilatate;
- ochi congestionati;
- gura uscata;
- vertij sau reprize interminabile de ras, fara un motiv evident;
- prezenta apatica;
- pierderi scurte ale memoriei;
- apetit alimentar exagerat;
- izolare sociala;
- depresie si indispozitie frecventa;
- psihoze, delir, anxietate necontrolabila - necesita atentie medicala;

Indicii ale consumului la copii

Sunteti ingrijorat cu privire la copilul dumneavoastra? Credeti ca influentat de anturaj ar putea sa fumeze marijuana? Va prezentam un mini-ghid care sa va ajute sa identificati principalele semne ale consumului de marijuana in randul adolescentilor.

Din pacate, indiferent de gravitatea efectelor sale, in unele medii, marijuana este foarte usor de procurat de catre adolescenti; cu toate acestea, inainte de a face supozitii sau acuzatii, este important sa fiti convins ca temerile dumneavoastra au baze reale.

In cazul in care presupunerile se vor dovedi a fi reale, este important sa luati masuri in cel mai scurt timp pentru a preveni riscul de inclinare a copilului catre droguri mult mai periculoase.

Indiciul nr. 1: Schimbari comportamentale
Inainte de a gasi orice proba solida care sa demonstreze consumul de marijuana de catre copil, pot exista o serie de dovezi la nivel de modificari comportamentale, care sa tradeze aceasta adictie.

Principalul indiciu sesizat de parintii copiilor consumatori de droguri este scaderea performantei scolare, sau modificari ale atitudinii. Din acest motiv, atentia acordata gesturilor si manifestarilor copiilor este extrem de importanta.

Principalele manifestari comportamentale ale adolescentilor consumatori de marijuana includ:

- scaderea implicarii in activitatile scolare (sau in cadrul serviciului) - lipsirea de la ore, revenirea acasa mult dupa incheierea programului scolar;

- sustragearea de la orice activitate extrascolara sau neasumarea responsabilitatilor - scaderea brusca a ambitiei copilului, in special cand vine vorba de activitati sportive sau alte activitati pentru care copilul manifesta un interes deosebit;

- purtarea de ochelari de soare la ore nepotrivite - daca in mod nejustificat copilul incepe sa-si ascunda ochii in spatele ochelarilor de soare, indiferent de ora sau de vremea de afara (chiar si seara), incercati sa observati daca acesta nu prezinta congestie (inrosire) la nivel ocular;

- schimbarea atitudinii: impulsivitate, stari de iritatie nejustificate, manie, schimbari bruste de dispozitie, reprize necontrolate de ras, fara prezenta unui stimul care sa justifice comportamentul;

Indiciul nr. 2: Indicii directe
Exceptind modificarile comportamentale, exista o serie de indicii directe ale consumului de marijuana.

- Simptomele principale includ inrosirea ochilor, pe care copilul va incerca sa o ascunda prin purtarea ochelarilor de soare sau utilizarea de picaturi pentru ochi.

- Totodata, incercati sa identificati orice miros de marijuana in preajma copilului, pe haine, in respiratie - semne pe care acesta ar putea sa incerce sa le ascunda prin utilizarea excesiva a parfumului.

- Observati daca copilul mananca mai mult decat de obicei, sau incepe brusc sa castige in greutate.
- Sub efectul marijuanei, copilul poate exprima o relaxare neobisnuita, o stare de somnolenta continua; memoria de scurta durata este afectata in prezenta consumului de drog, comunicarea devenind mai dificila.

- Copilul poate deveni interesat de schimbarea tinutei vestimentare, manifestata prin preferarea tricourilor inscriptionate, bijuteriilor sau alte obiecte decorative inutile.

- Daca descoperiti marijuana asupra copilului, probabil ca acesta obisnuieste sa consume respectivul drog; un semn de intrebare trebuie sa ridice orice accesoriu ce poate fi asociat consumului: pipe, hartie de tutun, brichete, grinder pentru prepararea drogului. Majoritatea copiilor prinsi asupra faptei vor incerca sa-si convinga parintii ca aceste obiecte nu le apartin, ci eventual sunt ale unui membru din anturaj; inainte de a-i da crezare, faceti tot posibilul pentru a descoperi provenienta materialelor.

Consecintele negative asupra sanatatii copiilor

De ce este periculoasa marijuana pentru copii si adolescenti? In primul rand, parintii trebuie sa tina cont de faptul ca din punct de vedere fizic si mental, copiii sunt in dezvoltare, ceea ce ii face si mai vulnerabili in prezenta efectelor negative ale drogului, atragand importante probleme de sanatate, cu consecinte importante asupra organismului, pe viitor.

Printre principalele efecte negative asupra copiilor, se enumera:
- consumul de marijuana afecteaza organe importante, precum plamanii si inima;

- utilizarea marijuanei a fost corelata, de-a lungul timpului, cu multe tipuri de cancer;

- consumul in tinerete, prezinta risc crescut de dezvoltare a dependentei psihologice;

- copilul poate dezvolta probleme de memorie manifestate pe tot parcursul vietii, si nu doar in perioada consumului;

- in cazul femeilor, consumul poate duce la probleme reproductive: tulburari ale ciclului menstrual si infertilitate;

- marijuana scade nivelul de testosteron in cazul sexului masculin, afectand cantitatea de sperma. Acest lucru nu dauneaza doar functiei reproductive a masculului si sansei de a avea copii, ci si procesului de maturizare al organismului, testosteronul fiind responsabil de modificari precum: cresterea si dezvoltarea organelor genitale, dezvoltarea vocii si a sistemului muscular;

- la copii se manifesta o scadere vizibila a motivatiei si a abilitatii de concentrare la scoala.


Citeste si despre:

Inhalanti - generalitati Palpitatiile Fasolea alba. Beneficii pentru sanatate MDMA (Ecstazy) Tulburarile psihice (bolile mintale) Medicina stilului de viata: cum poti deveni cea mai buna versiune a ta? Semnele dependentei de heroina Cocktail periculos: alcoolul si medicamentele Infertilitatea - sterilitatea Cauze generale ale infertilitatii masculine Indicatii pentru efectuarea cariotipului