Sfaturi pentru mentinerea sanatatii sexuale

Actualizat: 28 Octombrie 2015
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Sanatatea sexuala – pentru unii oameni, orice subiect sexual este in afara limitelor. Dar Organizatia Mondiala a Sanatatii considera sanatatea sexuala o dimensiune esentiala a sanatatii umane si a bunastarii.

Din ingrijorarea pentru diferitele intrebari in legatura cu aspectul de a avea contacte sexuale intr-o modalitate confortabila si placuta, despre testarea pentru bolile cu transmitere sexuala si cum se previn aceste tipuri de boli, multe subiecte importante se afla sub o umbrela larga a sanatatii sexuale. Sanatatea sexuala este o dimensiune esentiala si benefica fiintei umane.

Foarte multe persoane au diferite intrebari, insa aspectul fundamental care se ia in vedere este: ”Sunt normal?”. Acest lucru este cel mai bun motiv pentru a fi educat cu privire la sanatatea sexuala, adica a avea o intelegere realista a ceea ce este sanatatea sexuala si de a interveni atunci cand apar probleme cu privire la acest aspect.

Aspecte ale sanatatii sexuale

Ejacularea precoce si capacitatea unei femei de a atinge orgasmul sunt subiectele cele mai de interes ale oamenilor, insa trebuie sa invete cum sa gestioneze aceste lucruri.

Alte aspecte ale sanatatii sexuale despre care oamenii ar trebui sa fie educati includ:

a. Elementele de baza ale sexului – intelegerea diferitelor dorinte, a stimularii. Raspunsurile acestea imbunatatesc sanatatea sexuala.
b. Problemele de reproducere – sanatatea sexuala este strans legata cu reproducerea.
c. Vaginul uscat – femeile care trec prin schimbari in viata, cum ar fi sarcina si nasterea sau menopauza, ele pot experimenta o lipsa de lubrifiere a vaginului. Acest lucru face ca actele sexuale sa fie neplacute, insa exista solutii pentru aceasta problema.
d. Apetitul sexual scazut – o sursa frecventa de conflict intre diferitele cupluri este ”discrepanta dorintelor”, un partener doreste cu ardoare mai mult decat celalalt partener sa faca sex.
e. Disfunctia erectila – Exista diferite motive fizice si emotionale pentru care diferite persoane nu pot realiza o erectie pe durata actului sexual.
f. Provocarile fizice – handicapul fizic, problemele de sanatate, precum si alte conditii pot necesita probleme creative de rezolvare pentru a avea relatii sexuale.

Sexul poate fi deseori placut, insa, poate fi, de asemenea, si riscant. Bolile cu transmitere sexuala pot fi incomode sau dureroase, ele putand avea efecte grave, pe termen lung, ce includ pierderea fertilitatii si au uneori potential de a pune in pericol viata.

Bolile cu transmitere sexuala

Invatati despre sanatatea sexuala si ce trebuie sa stiti despre bolile cu transmitere sexuala:

a. Identificarea bolii cu transmitere sexuala – aflati mai multe despre semnele si simptomele bolilor cu transmitere sexuala, precum si potentialele consecinte de infectie.

b. Prevenirea bolilor – luati-va masuri pentru a preveni raspandirea bolilor cu transmitere sexuala, protejand atat sanatatea dumneavoastra, cat si pe cea a altor persoane.

c. Testarea bolilor cu transmitere sexuala – testarea acestor boli este o parte esentiala a planului de sanatate sexuala. Aflati mai multe detalii despre boala pe care o aveti si incepeti tratamentul infectiei si protejati si partenerul dumneavoastra sexual.

d. Conditiile de viata cu o boala de transmitere sexuala – unele boli cu transmitere sexuala pot fi prezente toata viata, cum ar fi herpesul, virusul HIV/SIDA. Pentru persoanele ce traiesc cu aceste boli cu transmitere sexuala, sanatatea sexuala inglobeaza aceste infectii pe un termen mai lung.

e. Violenta partenerului intim – siguranta in relatiile sexuale continua sa fie un motiv de ingrijorare. Femeile prezinta un risc deosebit in ceea ce priveste violenta sexuala.

Abuzul sexual, de cele mai multe ori, lasa in urma sa foarte multe efecte negative si grave asupra oricarei relatii. Multi parteneri care au fost abuzati se simt neajutorati si confuzi si vor mai mult decat orice sa repare lucrurile cat pot de repede. Aceasta nu este o sarcina usoara, deoarece simptomele pe termen lung ale traumei sexuale sunt atat de complexe si sunt adesea mascate de anumite comportamente, cum ar fi dependenta de partener, dezechilibru emotional sau altele se manifesta ca frica, neliniste sau vinovatie. Aproximativ 30% dintre femei sunt victime ale abuzului sexual si pentru acestea, sexul poate fi foarte complicat si plin de emotii terifiante si dureroase.

Reinventati placerea de a face sex

Sfaturi ce va pot ajuta sa reinventati placerea de a face sex:

1. Incercati terapia individuala – cei mai multi supravietuitori ai traumelor sexuale au gasit in terapie o parte foarte importanta de recuperare. Terapia ofera un loc sigur pentru a vorbi despre abuzul lor, precum si o oportunitate de a explora sentimentele lor in ceea ce priveste sexul, dragostea si relatiile lor. Vorbind despre abuzul avut este o parte esentiala a vindecarii, deoarece nimic nu este mai rau decat a ramane blocat in propriile greseli si confuz. Pentru a scapa de aceste lucruri neplacute, victima trebuie sa aduca la lumina ceea ce s-a intamplat, chiar daca acesta este un pas foarte infricosator si totodata provocator.

2. Luati in considerare terapia de cuplu – trauma sexuala este una dintre cele mai dificile abuzuri pe care o persoana o poate suporta. Ea poate afecta totul, de la starea de spirit a persoanei, la sanatatea fizica si pana la sentimentul de autoevaluare. Cel mai important, aceasta poate afecta sentimentele de siguranta. Daca v-ati luptat cu increderea partenerului dumneavoastra, ar putea fi o idee buna pentru amandoi sa mergeti la o terapie impreuna. Un terapeut poate ajuta cuplurile intelegand nevoile, in a va ajuta in demersul dumneavoastra de vindecare si recuperare. Consilierea va poate ajuta si la imbunatatirea comunicarii, astfel incat sa va puteti simti confortabil.

3. Atingerea si imbratisarile – cei mai multi dintre noi avem tendinta de a asocia imbratisarea si alte moduri de intimitate cu un preludiu pentru sex. Cu toate acestea, este important sa puteti beneficia de atingere si intimitate fara neaparat dorinta partenerului de a face sex. Acest lucru este valabil mai ales pentru victimele traumelor sexuale.

4. Incercati sa va respectati partenerul de viata – daca sunteti partener cu o victima a traumelor sexuale, acesta s-ar putea simti confuz, speriat si neajutorat. Din fericire, exista multe grupuri de sprijin si nenumarate resurse pentru partenerii victimelor abuzului sexual. Puteti cauta un terapeut specializat pentru un grup de sprijin din zona dumnevoastra sau puteti cauta unul on-line.

5. Intelegeti ca abuzul i se poate intampla oricui – multi baieti si barbati au fost victime ale traumelor sexuale si, in unele cazuri, acestora le-a trebuit un timp mai indelungat in abordarea acestor probleme, deoarece societatea noastra se asteapta ca oamenii sa nu isi arate vulnerabilitatea. Nimeni nu ar trebui sa sufere singur sau sa isi ascunda durerea, ci are nevoie de un partener iubitor care trebuie sa isi sprijine partenerul pentru a se vindeca.

6. Practicati un stil de viata sanatos – victimele unui abuz sexual au sanse de trei ori mai mari sa sufere o depresie, de pana la treisprezece ori sanse mai mari de a abuza de alcool si pana la de douazeci si sase de ori sanse de a incepe sa consume droguri. Ele au, de asemenea, de pana la patru ori sanse de a se sinucide. De multe ori, victimele iau droguri si consuma alcool, insa aceste abuzuri fac numai sa inrautateasca situatia. In loc de a face aceste lucruri, autoingrijirea este o modalitate perfecta de a face fata situatiilor problema (de exemplu, o dieta sanatoasa, alcoolul trebuie baut cu moderatie, mersul la terapie, exercitii fizice regulate), care sa va ajute sa va vindecati si sa puneti la cale un drum spre recuperare.

Consiliere pentru sanatatea sexuala

Din pacate, multi oameni asteapta foarte mult timp inainte de a gasi o solutie pentru preocuparile lor de sanatate sexuala. Pana in momentul in care se ajunge la un profesionist, de obicei acest lucru devine o nevoie presanta. Si, uneori este foarte dificil.

In functie de problemele pe care doriti sa le rezolvati, o echipa de sanatate sexuala ar putea include o varietate de profesionisti din domeniul sanatatii, cum ar fi :
a. Un medic primar de ingrijire;
b. Un medic obstretician-ginecolog;
c. Un medic urolog;
d. Un medic terapeut;
e. Un specialist profesionist de sanatate mentala.

Cel mai bun mod de a va feri de infectii cauzate de bolile cu transmitere sexuala este acela de a evita sa le dobanditi. La orice varsta am putea sa amanam sa facem sex pana nu stim ce partener avem, daca e suficient de bun, si sa gasim modalitati de a ne proteja. Nu uitati, este doar decizia dumneavoastra. Toate celelalte persoane trebuie sa respecte alegerea si sentimentele dumneavoastra.

In cazul in care credeti ca exista o sansa ca dumneavoastra sau partenerul sa fi fost expus la o infectie, mergeti si testati-va, apoi cereti tratament imediat. Amintiti-va ca este posibil sa aveti o infectie cu transmitere sexuala fara sa aveti vreun anumit simptom. Puteti obtine diverse teste ecranate (folosite atunci cand nu aveti niciun simptom vizibil) pentru unele boli cu transmitere sexuala. Este necesar sa faceti acest lucru, daca sunteti la inceputul unei noi relatii, faceti sex cu mai mult de o persoana sau daca stiti ca partenerul dumneavoastra are si un alt partener de sex.

Daca dumneavoastra sau partenerul aveti o infectie cu transmitere sexuala, sexul este riscant. Adresati-va medicului cat timp trebuie sa asteptati pentru a fi sigur ca puteti sa aveti un contact sexual. Inainte de a accepta tratamentul, asigurati-va ca ati inteles ce v-a recomandat medicul si pentru cat timp, efectele secundare ale medicamentelor. Nu fiti jenat in a pune intrebari suplimentare, intrucat este spre binele dumneavoastra. Adresati-va medicului dumnevoastra cu privire la obtinerea unui vaccin impotriva hepatitei B.

Examinati-va in mod regular corpul, mai ales organele genitale, pentru a vedea daca totul este normal. Daca vi se pare ceva anormal sau simtiti mirosuri neplacute, puteti spune medicului ca aveti nevoie de un test. Chiar daca o durere dispare, aceasta poate fi inca un semn ca ati fost infectat.

Faceti diverse examene regulate pelviene, teste Papanicolau de rutina sau proiectii impotriva infectiilor cu transmitere sexuala. Gasiti un medic potrivit pentru a discuta confortabil despre sanatatea dumneavoastra sexuala. Incercati sa gasiti pe cineva care ofera informatii complete si usor de inteles, care va incurajeaza, va raspunde la intrebari si care sa va indrume in functie de obiceiurile dumnevoastra sexuale. Nu asteptati ca medicul sa va intrebe despre sanatatea sexuala. Daca aveti nevoie de ajutor, cereti-l.

Fie ca este vorba despre cunostintele dumneavoastra despre organism sau informatii despre tratarea unei conditii specifice, incercati sa luati masuri potrivite pentru a fi educat si consiliat in orice aveti nevoie pentru a avea o sanatatea sexuala pefecta.


Citeste si despre:

Masuri preventive pentru pastrarea unei vieti sanatoase Artrita reumatoida si viata sexuala Alimentatia sanatoasa, sportul si relaxarea imbunatatesc viata sexuala! Exercitii pentru impotenta Importanta vietii sexuale 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Cum sa imbatranim sanatos Dieta pentru stimularea fertilitatii Sfaturi utile pentru calatorii…exotice! Educatia sexuala Top 10 mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala