Sanatatea sexuala ramane un aspect inca discutat insuficient, desi sistemul reproducator este cel putin la fel de important ca orice alta regiune anatomica.
Pudoarea, primirea de informatii eronate sau refuzul de insusire a unor cunostinte esentiale despre sanatatea sexuala, toate provenite din prejudecatile cu care multi oameni inca se confrunta, nu doar ca impiedica desfasurarea unei vieti sexuale normale si satisfacatoare, insa multiplica si sansele imbolnavirii si a diagnosticarii tarzii a unor tulburari sexuale grave.
La fel ca sanatatea emotionala, mentala sau fizica, sanatatea sexuala contribuie si ea intr-o proportie semnificativa la bunastarea sanatatii generale a organismului si la echilibrul psihologic individual. Oamenii au dreptul sa se bucure de o sanatate sexuala desavarsita, ce implica functionalitatea optima a aparatului reproducator si obtinerea satisfactiei sexuale in cuplu.
Asadar, orice adult activ sexual trebuie sa cunoasca o serie de aspecte de baza care tin de propria sanatate sexuala
- procesul fiziologic al contactului sexual date despre excitatia corporala, ciclul dorintei sexuale, raspunsurile firesti la stimularea intima, functionarea corecta a organelor genitale, rolul si aspectul normal al secretiilor corporale, rezultatul copulatiei si declansarea orgasmului.
- problemele legate de reproducere scopul principal al functiilor sexuale este acela de reproducere, contactul sexual neprotejat conducand cel mai probabil la obtinerea unei sarcini; este importanta cunoasterea metodelor de contraceptie si prevenirea necesitatii unei intreruperi de sarcina, cu consecinte psihologice si fiziologice majore (in special la varste fragede).
Tot la capitolul reproducerii intra si informatiile necesare despre conceptie, sarcina si implicatiile ei, travaliu si nastere.
- tulburarile fiziologice care afecteaza sanatatea sexuala, uscaciunea vaginala (din pricina tulburarilor hormonale, a unei nasteri sau a menopauzei), disfunctiile erectile, libidoul scazut si discrepanta apetitului sexual intre parteneri, dizabilitati fizice sau alte afectiuni ale corpului care au nevoie de solutii oferite de specialisti pentru o viata sexuala multumitoare.
Alte tulburari de natura sexuala pot fi durerile aparute in timpul actului sexual, sangerarile, senzatiile anormale de mancarime sau intepaturi, disconfortul resimtit la penetrare si cauzele din spatele acestor neplaceri.
- problemele psihologice de compatibilitate in cuplu impedimente de ordin psihologic sau incompatibilitati nesesizate intre parteneri, care impiedica desfasurarea unor acte sexuale reusite. In acest caz, specialistii in consiliere de cuplu sau terapeutii sexuali pot depista solutiile menite sa restabileasca echilibrul sexual si sa rezolve traume personale, care se inscriu deseori pe lista cauzelor tulburarilor intime.
Bolile care afecteaza sanatatea sexuala se regasesc in special in randul populatiei tinere, cu multipli parteneri intimi. Actele sexuale neprotejate mijlocesc transmiterea bolilor cu transmitere sexuala (BTS-uri), care provoaca simptome neplacute sau foarte dureroase, cu efecte pe termen lung ce pot implica pierderea fertilitatii si chiar riscul pierderii vietii.
Prevenirea bolilor cu transmitere sexuala se poate realiza doar prin
- acumularea de informatii furnizate de cadre medicale specializate, despre toate tipurile de BTS, semnele si simptomele lor, consecintele infectiei si metodele de tratament. Aceste informatii au inceput sa fie transmise in scoli elevilor de varsta gimnaziala, care traverseaza varsta pubertatii si au nevoie sa cunoasca acele transformari firesti ale corpului lor, precum si consecintele pe care un comportament sexual necumpatat le poate avea asupra sanatatii generale.
- evitarea contactarii de boli cu transmitere sexuala prin folosirea prezervativului, singura metoda de contraceptie ce ofera o protectie aproape deplina impotriva infectarii cu agenti patogeni sexuali.
- analizele medicale periodice pentru identificarea potentialelor infectii ale aparatului reproducator, dar si a altor probleme de ordin sexual, chiar daca nu exista simptome care sa indice o problema de sanatate la acest nivel.
- informarea corecta despre cum se poate trai o viata cat mai normala dupa contactarea unor boli cu transmitere sexuala ce nu pot fi tratate (hepatita C, contactarea virusului HPV, infectia cu HIVSIDA etc.).
- consilierea privind agresiunile sexuale, ce pot lasa sechele fiziologice si psihologice adanci victimelor acestor tipuri de abuzuri.
O problema cu care se confrunta in prezent expertii medicali este aceea ca foarte multi oameni solicita ajutor pentru problemele lor de natura sexuala, fiziologice sau mentale, intr-un stadiu foarte avansat al tulburarilor. Intrucat se simt stanjeniti sau spera ca problema va disparea de sine in cele din urma, pacientii solicita interventia medicului cand deja conditia medicala degenereaza si ajunge intr-un stadiu foarte dificil de gestionat.
Specialistii la care orice persoana cu probleme de sanatate sexuala poate apela sunt
- medicul de familie
- medicul obstetrician-ginecolog
- medicul urolog
- terapeutul fizic
- consilierul psihologic
Medicul de familie este cel care cunoaste foarte bine istoricul medical al fiecarui pacient, precum si impactul pe care unele medicamente administrate il pot avea asupra sanatatii sexuale. Acesta poate adresa intrebari despre schimbarile din viata pacientului, durerile experimentate de acesta la nivelul aparatului reproducator si alte amanunte semnificative, pentru a corela raspunsurile si a identifica specialistul care poate sa investigheze amanuntit si corect problema suspectata (medicul obstretician-ginecolog, medicul urolog etc.).
Dupa efectuarea analizelor menite sa diagnosticheze potentiala disfunctie sexuala de ordin fiziologic, se poate constata daca sanatatea sexuala este influentata de probleme de ordin psihologic. Un consilier de cuplu sau un terapeut sexual sunt expertii care pot oferi solutii pentru tulburarile sexuale de la nivelul psihicului.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.