Educatia sexuala

Actualizat: 02 Iulie 2012
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Educatia sexuala este procesul prin care o persoana asimileaza informatii, isi dezvolta atitudini si convingeri despre sex, identitate sexuala, relatii si intimitate.


Educatia sexuala implica evolutia abilitatilor tinerilor si are un rol important in comportamentele lor, increderea in sine si competentele care influenteaza aceste alegeri.

Este unanim acceptat sfatul, ca tinerii au dreptul la educatie sexuala. Acest tip de educatie este importanta pentru ca reprezinta un mijloc prin care adultii tineri sunt ajutati sa se protejeze impotriva abuzului, exploatarii, sarcinii nedorite, bolilor cu transmitere sexuala si HIV.

Este de asemenea sustinut faptul ca furnizarea de educatie sexuala ajuta la indeplinirea dreptului tinerilor la informatii despre problemele care ii afecteaza, dreptul de a isi indeplini nevoile si in a-i ajuta sa se bucure de sexualitate si de relatiile pe care le formeaza.

Care sunt obiectivele educatiei sexuale?


Educatia sexuala are ca scop reducerea riscurilor potentialelor rezultate negative ale comportamentelor sexuale, cum ar fi sarcinile nedorite sau neplanificate si infectarea cu boli cu transmitere sexuala, inclusiv HIV.

Aceasta isi propune sa contribuie la experienta pozitiva a tinerilor legata de sexualitatea lor, prin imbunatatirea calitatii relatiilor lor si a capacitatii lor de a lua decizii asupra vietii in cunostinta de cauza.

Educatia sexuala isi atinge scopul, atunci cand ajuta tinerii sa fie in siguranta si sa se bucure de sexualitatea lor.

De ce este necesara educatia sexuala?


Suntem fiinte sexuale. Sexualitatea este o parte integranta a indentitatii fiecarei persoane. Pe masura ce oamenii invata mai multe lucruri despre sexualitatea lor si acumuleaza mai multe cunostinte legate de pastrarea sanatatii sexuale, calitatea vietii lor se va imbunatati, incepand de la nastere pana la sfarsitul vietii.

Desi parintii si educatorii sunt principalii dascali de sexologie pentru copii, acestia primesc mesaje despre sexualitate din numeroase surse. Unele dintre ele pot avea mai degraba impact negativ decat pozitiv. Scoala si alte organizatii pot fi parteneri importanti pentru parintii care trebuie sa le dezvolte tinerilor o educatie sexuala corespunzatoare.


Principalele obiective ale educatiei sexuale isi propun sa ajute tinerii sa aiba o atitudine pozitiva fata de sexualitate si sa le ofere cunostintele si competentele necesare, astfel incat acestia sa poata lua decizii sanatoase legate de viata lor sexuala in prezent si viitor.

Educatia sexuala medicala este o investitie in sanatatea si viitorul copiilor nostri. Rezultatul investitiei ar putea fi o generatie de tineri care a asimilat mai multe informatii utile despre sexualitate si pot face diferenta intre acestea si mesajele sau imaginile provocatoare din mass-media, dar si o generatie de barbati si femei care se simt confortabil in pielea lor, bine informati, care pot lua decizii responsabile, care pot forma relatii sanatoase si pot avea grija de corpul lor.

Ce abilitati ar trebui sa dezvolte educatia sexuala?


Pentru ca educatia sexuala sa fie eficienta, trebuie sa includa oportunitati pentru dezvoltarea abilitatilor tinerilor, intrucat poate fi dificil pentru acestia sa actioneze doar pe baza informatiilor. Competentele tinerilor dezvoltate ca parte a educatiei sexuale sunt legate mai mult de valorile si abilitatile generale de viata. Atunci cand un tanar este capabil sa comunice, sa asculte, sa negocieze cu altii, sa descopere si sa identifice sursele de ajutor si consiliere, inseamna ca a dobandit aptitudini necesare pe parcursul intregii vieti, care pot fi aplicate si la relatiile sexuale.


Educatia sexuala dezvolta si abilitatea tinerilor de a lua decizii, de a fi categorici si de a asculta. Alte competente importante includ capacitatea de a recunoaste presiunile exercitate de alte persoane si de a rezista la acestea, de a face fata provocarilor si de a cere ajutorul adultilor.

Educatia sexuala incurajeaza tinerii sa faca diferenta intre informatiile corecte si incorecte si sa isi insuseasca valori morale si sociale, respectiv sa asimileze perspectivele legate de activitatea sexuala si sexualitate, inclusiv diferentele culturale, dar si probleme sensibile cum ar fi avortul sau contraceptia.

Formarea atitudinilor si convingerilor


Tinerii pot fi expusi la o diversitate de atitudini si convingeri legate de sex si sexualitate. Uneori, acestea ar putea fi contradictorii si confuze. De exemplu, unele mesaje legate de mentinerea sanatatii subliniaza riscurile si pericolele asociate cu activitatea sexuala, iar altele promoveaza ideea ca o persoana activa sexuala ar putea fi mai increzatoare, atractiva si matura.

Pentru ca viata sexuala si sexualitatea sunt subiecte sensibile, tinerii si cadrele diactice care predau educatia sexuala ar putea avea opinii diferite asupra informatiilor cu caracter sexual, dar si legat de cadrul moral care ar trebui sa guverneze comportamentul sexual al oamenilor.

Tinerii ar putea fi interesati de diverse contexte culturale si morale legate de sex si sexualitate. Acestia sunt deschisi la oportunitatea de a-si comunica punctele de vedere legate de subiecte importante cum ar fi avortul, actul sexual inainte de casatorie, relatiile dintre lesbiene si homosexuali, contraceptie si controlul nasterii. Este important sa se sublinieze ca, daca opinia unei persoane este diferita, nu inseamna ca se incearca promovarea unui anumit punct de vedere in detrimentul altuia.

Efectul explorarii si intelegerii aspectelor culturale, religioase si morale, este acela ca tinerii pot afla cu ce sunt sau nu de acord. Cei care predau educatie sexuala au atitudini si convingeri proprii despre sex si sexualitate si este important ca acestia sa nu influenteze in mod negativ educatia sexuala pe care o ofera. O persoana care crede ca tinerii nu ar trebui sa intretina relatii sexuale inaintea casatoriei, nu trebuie sa omita sa ofere tinerilor informatii importante privind sexul protejat si contraceptie.


Educatia sexuala eficienta ofera tinerilor posibilitatea de a explora motivele pentru care oamenii fac sex, sa se gandeasca la modul in care sunt implicate sentimentele, corpurile partenerilor, rolul respectului de sine si al sentimentelor altor persoane si care este importanta deciziilor legate de activitatea sexuala. Tinerii ar trebui sa poata decide care sunt calitatile pozitive ale relatiei pe care o au si sa inteleaga faptul ca intimidarea, stereotipurile, abuzul si exploatarea pot influenta negativ o relatie.

Ce informatii ar trebui sa li se ofere tinerilor?


Tinerii au acces la informatii legate de sex si sexualitate dintr-o diversitate de surse: mass-media, televiziune, reviste, carti, siteuri web, etc. Unele dintre acestea sunt corecte altele nu. Furnizarea de informatii cu ajutorul educatiei sexuale va avea rolul consolidarii informatiilor corecte. De exemplu, tinerii ar putea sa fii auzit ca prezervativele nu sunt eficiente impotriva HIV sau ca exista remedii pentru SIDA.

Este important sa se ofere informatii care sa corecteze convingerile gresite. Informatia este cea care sta la baza dezvoltarii atitudinilor despre sex si sexualitate. Tinerii au nevoie de informatii corecte legate de urmatoarele subiecte:


Tinerilor ar trebui sa le fie furnizate informatii legate de avort, sexualitate si confidentialitate si sa cunoasca sursele de consiliere si sprijin disponibile in comunitatea in care traiesc, dar si cele de la nivel national.

Cand ar trebui sa inceapa educatia sexuala?


Educatia sexuala ar trebui sa aiba loc inainte ca tinerii sa ajunga la pubertate si inainte ca acestia sa-si fi dezvoltat modele prestabilite de comportament. Varsta exacta la care ar trebui sa fie furnizate informatiile depinde de dezvoltarea fizica, emotionala si intelectuala a tinerilor, dar si in functie de nivelul lor de intelegere.


Sunt importante si subiectele care se vor transmite prin intermediul educatiei sexuale, modul in care acestea sunt impartasite, cine este persoana care sustine educatia sexuala, contextul in care se face acest lucru, dar si asteptarile tinerilor carora li se face educatie sexuala.


Este important ca educatia sexuala sa debuteze de la o varsta frageda si sa se faca in mod sustinut. Atunci cand li se ofera tinerilor informatii de baza inca de la o varsta frageda, se va construi un fundament de cunoastere mai complex, care va fi consolidat de-a lungul timpului.

De exemplu, atunci cand sunt foarte tineri copiii pot fi informati legat de modul in care oamenii cresc si se dezvolta in timp, de modul in care copiii se transforma in adulti, iar acest lucru ar putea sta la baza intelegerii a mai multor informatii detaliate despre pubertate, la anii preadolescentei.

Tinerilor, trebuie sa li se furnizeze si informatii cu privire la virusii si germenii care ataca organismul, care ar putea fi punctul de pornire, pentru discutiile despre infectiile care pot fi contactate prin intermediul contactului sexual.

Educatia sexuala ar putea incuraja tinerii sa intretina raporturi sexuale prea devreme?


Unele persoane sunt preocupate de faptul ca furnizarea de informatii despre sex si sexualitate trezeste curiozitatea si, pot duce la dorinta de a experimenta activitati sexuale.

Totusi, in urma unor studii s-a dovedit ca astfel de informatii sau programele de educatie sexuala nu incurajeaza raporturile sexuale. Unii dintre tineri au scazut frecventa actelor sexuale si se pare ca a crescut numarul celor care folosesc atat prezervative, cat si alte tipuri de contraceptive. Este important sa ne amintim ca tinerii vor stoca informatiile primite pana cand vor avea nevoie sa le foloseasca.

Cand ar trebui sa vorbeasca adultii cu tinerii despre sex?


Uneori poate fi dificil pentru adulti sa stie cand este nevoie sa impartaseasca informatii despre viata sexuala cu copiii lor, dar cel mai important lucru este sa mentina o relatie deschisa cu acestia si sa le ofere oportunitatea de a pune intrebari atunci cand doresc sa faca acest lucru. Parintii si educatorii pot fi proactivi si pot implica tinerii in discutii despre sex, sexualitate si relatii intime. Desigur, multi dintre parinti si copiii lor se simt jenati atunci cand vorbesc despre unele aspecte legate de sex si sexualitate.

Educatia sexuala se poate face sub forma unei conversatii legata de valori, atitudini si probleme (exemplele din viata reala, pot fi de ajutor). Cel mai bun mod de a actiona este sa se creeze o relatie solida in care persoana tanara poate sa ridice o problema in cazul in care doreste sa faca acest lucru.

Rolul parintilor ramane esential, intrucat educatia sexuala din scoli pare sa fie predominanta, iar aceasta poate omite anumite abordari relevante pentru tineri, la un moment dat. De aceea, parintii pot avea un rol important in furnizarea de informatii si pot avea oportunitatea de a discuta despre anumite subiecte pe masura ce acestea apar in aria de interes a copiilor lor.

Cine ar trebui sa ofere educatia sexuala?


Educatia sexuala poate avea loc intr-o varietate de contexte, atat in interiorul, cat si in afara scolii si poate fi impartasita de diferite persoane care au posibilitatea si responsabilitaea de a oferi tinerilor informatii despre viata sexuala.


Parintii - La domiciliu tinerii ar putea discuta fata in fata cu parintii sau cei care au grija de ei, pe probleme specifice, ar putea pune intrebari sau ar putea solicita lamuriri legate de anumite aspecte. Dialogul poate sa priveasca atitudinile si punctele de vedere ale parintilor si tinerilor.

Educatia sexuala acasa, instituita de parinti, va avea loc pe o perioada lunga de timp si implica multiple interactiuni scurte intre parinti si copii. Pot fi momente in care tinerii ar putea fi reticenti la comunicare, dar este important sa nu se intepreteze timiditatea ca fiind un refuz.

Este important sa nu se amane prea mult discutarea anumitor subiecte sau probleme intrucat acest lucru ar putea sugera faptul ca parintele nu este pregatit sa vorbeasca despre acestea. Exista dovezi care confirma rolul pozitiv al comunicarii parinte-copil privind folosirea prezervativului si a mijloacelor de contraceptie in randul tinerilor.


Profesorii - In scoala, interactiunea dintre profesori si tineri are o forma diferita: lectii organizate. Aceasta nu este la fel de eficienta ca si sfaturile individuale, intrucat sunt furnizate informatii dintr-un punct de vedere impartial.


Citeste si despre:

Importanta educatiei sexuale Apetitul sexual diminuat Probleme de dinamica sexuala la adolescenti Vor putea medicamentele sa creasca dorinta sexuala a femeilor? Stima de sine si activitatea noastra sexuala 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Top 10 mituri despre sexul protejat si sanatatea sexuala Comportamentul sexual deviant Diabetul si viata sexuala Sexul pe intuneric, impediment pentru viata sexuala Cand vorbim despre sex cu cei mici?