Masuri preventive pentru pastrarea unei vieti sanatoase

Actualizat: 27 Septembrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Cum poate ajuta medicul o persoana sa-si mentina sanatatea


Pe langa schemele de tratament pe care le va recomanda pentru diverse afectiuni, medicul poate recomanda si o serie de masuri preventive pentru mentinerea unei stari optime de sanatate.

Recomandarile medicului vor fi facute in functie de varsta pacientului dar si de istoricul medical si familial.

Ce sunt masurile pentru prevenirea afectiunilor

O masura preventiva poate fi realizarea unor investigatii medicale cu rolul de a verifica starea generala de sanatate sau starea de sanatate a anumitor zone care prezinta un factor de risc.

Printre modalitatile de prevenire pot fi incluse:

- evaluarea periodica a greutatii si tensiunii arteriale

- sfaturi dietetice, conceperea unui program de exercitii fizice, recomandarea de tipuri de tehnici pentru eliminarea stresului, evitarea tutunului, alcoolului si prevenirea accidentelor

- vaccinarile, atat pentru adulti cat si copii

- investigatii speciale, in anumite etape din viata unei persoane, cum ar fi perioada sarcinii, varsta mai mare de 50 de ani.

Respectarea tratamentului medicamentos

Exista unele tratamente de prevenire importante pentru sanatate, cum ar fi cele cu statine care contribuie la scaderea colesterolului.

Aceste medicamente pot preintampina declansarea tulburarilor cardiovasculare si chiar ajuta la tratarea unor boli.

De exemplu, barbatii cu varsta de peste 45 de ani ar trebui sa utilizeze in fiecare zi cate o aspirina pentru a ca sansele dezvoltarii bolilor cardiovasculare sa scada cat mai mult (acest lucru este valabil si pentru barbatii mai tineri de 45 de ani care sufera de hipertensiune arteriala, diabet zaharat, fumeaza sau au un nivel ridicat de colesterol).

Majoritatea oamenilor ar trebui sa se vaccineze periodic impotriva unor afectiuni precum gripa sau pneumonie.

Uimitor este ca multi indivizi nu profita de medicamentele preventive recomandate de medic, le utilizeaza doar o perioada restransa de timp si apoi renunta la ele.

Daca medicul indica tratamente preventive, acestea trebuie urmate.

Procedand astfel se va profita din plin de tehnicile avansate de medicina si se va imbunatati calitatea vietii oricarei persoane.

O dieta sanatoasa

Orice persoana stie ca ar trebui sa consume alimente sanatoase, mai ales ca doar doua portii de legume si fructe pe zi ar putea creste speranta de viata.

O rutina care va implica obiceiuri alimentare sanatoase este probabil unul din cele mai importante lucruri pe care le-ar putea face cineva pentru a-si proteja sanatatea, a preveni declansarea bolilor si a minimiza gravitatea oricarei conditii de care sufera deja.

In plus, o data ce o persoana va avea deprinderi sanatoase va observa ca nivelurile sale de energie vor fi mai ridicate decat in cazul in care consuma alimente de tip junk-food.

Care sunt masurile preventive necesare pentru femei

Femeilor adulte ar trebui sa li se verifice de catre medic, in mod constant, valoarea tensiunii arteriale si greutatea.

De asemenea, acestea trebuie sa faca un test Papanicolau cel putin o data la trei ani pentru screeningul cancerului de col uterin, incepand de la varsta de 21 de ani sau de la aproximativ 3 ani de cand si-au inceput activitatea sexuala.

Persoanele de sex feminin cu varsta de peste 65 de ani sau mai in varsta trebuie sa fie testate pentru depistarea osteoporozei.

Intre varsta de 50-74 de ani, femeile ar trebui sa faca o mamografie la fiecare doi ani pentru prevenirea cancerului de san.

Cele care ar putea avea sanse mai mari de a manifesta aceasta boala vor face aceste investigatii chiar si mai devreme.

De asemenea, incepand cu varsta de 50 pana la 75 de ani, fiecare femeie trebuie sa faca testele specifice pentru depistarea cancerului colorectal.

Tot in scopul preventiei, doctorul va recomanda vaccinurile care considera ca ii sunt necesare unui individ.

Specialistul poate oferi pacientilor inclusiv sfaturi cu privire la activitatea fizica si dietele adecvate, in cazul fiecaruia.

Tot medicul este cel care ii va recomanda unei persoane care este, de exemplu, doza zilnica de calciu necesara pentru prevenirea afectiunilor oaselor sau poate informa o viitoare mama legat de administrarea de acid folic inainte de a ramane insarcinata.

Doctorul ar putea oferi sfaturi despre efectul nociv alcoolului, consumului de droguri, pericolul bolilor cu transmitere sexuala, despre reducerea nivelului de colesterol din dieta unei persoane dar si despre masurile care pot preveni eventualele leziuni in cazul nerespectarii unor reguli minore de siguranta.

Care sunt masurile preventive necesare pentru barbati

Medicul va evalua in mod constant greutatea si tensiunea arteriala a pacientilor adulti de sex masculin.

Barbatii cu varsta de peste 35 de ani ar trebui sa isi verifice valorile colesterolului in mod constant, iar cei cu varsta cuprinsa intre 50-75 ani vor face teste pentru depistarea cancerului colorectal.

Ca si in cazul femeilor, medicul va recomanda pacientilor de sex masculin vaccinurile pe care le considera necesare pentru acestia.

Doctorul va oferi sfaturi legate de importanta dietei, exercitiilor fizice, evitarea alcoolului, tutunului, drogurilor, bolilor cu transmitere sexuala, dar si despre masurile care pot preveni eventualele leziuni in cazul nerespectarii unor reguli minore de siguranta.

Care sunt masurile preventive necesare pentru copii

Vaccinurile sunt unele dintre cele mai importante masuri de prevenire a bolilor la copii si au rolul de a proteja copiii de boli precum poliomielita, rujeola si oreionul.

Medicul va consulta copilul si se va asigura ca acesta se dezvolta normal si le va oferi parintilor sfaturi legate de pastrarea igienei dentare a copiilor lor, dar si sfaturi referitoare la masurile necesare pentru siguranta copiilor si evitarea accidentelor.

Specialistul va informa parintii cum sa isi hraneasca intr-un mod sanatos micutii si le va sugera tipuri de activitati fizice potrivite pentru fiecare copil.

Medicul va invata copilul despre pericolele implicate de consumul de droguri, alool, tutun si evitarea de boli cu transmitere sexuala.


Citeste si despre:

Poliartrita favorizeaza aparitia osteoporozei, sau…invers ? Tulburarile de somn si inaintarea in varsta Boli ale oaselor si tratamentul acestora Cancerul colorectal Afectiuni care pot fi mostenite de la mama Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Gatul rigid si traumatismele regiunii cervicale Diabetul zaharat insulino-dependent (DZ de tip I) la copii Vitaminele sustin un mod de viata sanatos Cat de usor poti avea un stil de viata sanatos Stil de viata sanatos pentru sporirea fertilitatii