Cum afecteaza sexul emotiile?

Actualizat: 06 Septembrie 2019
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Sexul, un carusel emotional


Sexul poate reprezenta expresia suprema a iubirii, a romantismului si a intimitatii. Totusi, acesta poate reprezenta un adevarat carusel emotional, deoarece afecteaza in mare masura si emotiile.

Sexul reprezinta un act complex ce poate implica numeroase aspecte diferite. Astfel, sunt implicate lucruri diferite pentru fiecare persoana in parte si nu inseamna ca exista anumite reguli stricte ce trebuie urmate.

Pentru unele persoane, actul sexual reprezinta doar metoda de a concepe un copil, in timp ce pentru altele reprezinta doar un moment prin care se pot simti bine. De asemenea, sexul poate insemna lucruri diferite chiar si pentru o singura persoana, variatiile putand surveni chiar si in timpul aceleiasi zile.

Legatura dintre genul unei persoane si raspunsul emotional la sex

Conform unor stereotipuri, persoanele de sex feminin sunt mult mai predispuse unor fluctuatii emotionale, in timp ce barbatii au mai putine emotii si reusesc sa le stapaneasca mult mai bine. Aceste idei sunt bine inradacinate, dar specialistii au reusit sa demonstreze ca oamenii sunt mult mai complecsi, iar genul unei persoane nu are legatura cu raspunsul sau emotional la sex.

Au existat cateva studii care au sugerat ca femeile pot fi foarte afectate emotional de actul sexual, cel putin atunci cand vine vorba despre persoanele din Statele Unite si Europa. De asemenea, s-a sugerat ca barbatii au cel putin acelasi raspuns fiziologic la agentii stresori emotionali. Totusi, anumite diferente inregistrate s-ar putea datora influentelor culturale.

Conform altor studii, in zilele noastre, oamenii sunt mult mai putin inclinati sa se conformeze simplelor categorizari de gen. Astfel, indiferent de genul unei persoane si daca aceasta il exprima deschis sau nu, raspunsul emotional la sex este unic pentru fiecare individ in parte.

Atractia fizica si cea emotionala

Atractia emotionala inainte de cea fizica

Unele persoane necesita atractie emotionala pentru a putea experimenta atractia fizica. Acest lucru insemna ca unii oameni nu se gandesc la sex pana cand nu se simt atrasi emotional de partener. De asemenea, exista persoane ce simt nevoia de a se simti conectate la nivel spiritual cu partenerul sau partenera sau chiar sa impartaseasca anumite filozofii de baza ale vietii.

Atractia emotionala poate fi reprezentata si de momentele in care o persoana produce emotii printr-un umor de calitate. Multi oameni se indragostesc atunci cand sunt facuti sa rada pana la lacrimi. De asemenea, persoanele atrase emotional de cineva pot intampina situatia in care sa nu poata rosti in cuvinte motivul pentru care s-au indragostit.

Totusi, dupa ce sentimentele a doua persoane s-au potrivit, astfel incat sa se realizeze o conexiune emotionala potrivita, acestea pot simti atractia fizica si pot cauta intimitatea.

Atractia fizica inainte de cea emotionala

Exista si un numar crescut de indivizi care considera ca atractia fizica primeaza, ulterior avand loc atractia emotionala. Astfel, unii oameni sunt atrasi din punct de vedere fizic la fel ca doi magneti. Se considera ca exista reactii chimice si dorinte fizice pure care vor duce la apropierea a doua persoane. Cand chimia dintre doua persoane este potrivita, dorinta fizica se poate amplifica.

Anumite cercetari au analizat zonele creierului care sunt implicate in dorinta sexuala. Un aspect interesant consta in faptul ca unele dintre aceste zone sunt asociate atat cu dragostea si dorinta sexuala, cat si cu dependenta de droguri.

Sexul si mancarea sunt printre lucrurile placute care activeaza dorinta si pofta. De asemenea, procesul de conditionare si de recompensa activeaza partea din creier ce tine de dragoste. Pe masura ce dorinta sexuala este indeplinita, aceasta devine un proces obisnuit care poate conduce catre iubire.

Separarea atractiei fizice de atractia emotionala

Unele persoane considera ca atractia emotionala este complet diferita de cea fizica. Astfel, intre cele doua tipuri de atractie ar trebui sa fie trasate granite clare. Acest lucru inseamna ca o persoana poate fi atrasa emotional de o alta, dar fara a exista chiar si cea mai mica dorinta sexuala. Pe acelasi principiu pot exista atractii fizice impresionante, dar fara implicare emotionala.

Exista doua notiuni ce pot fi aduse in discutie, adica cea de sex si cea de dragoste. Sexul ar putea implica doar actul sexual si dorinta carnala, in timp ce dragostea ar implica si romantismul si emotiile profunde pentru partener. Totusi, chiar si in relatiile de lunga durata, oamenii pot alterna intre a face dragoste si a face sex.

Efectele produse de sex si emotii asupra creierului

Indiferent de perspectivele individuale, sexul si emotiile afecteaza aceleasi zone si circuite din creier. Conform specialistilor, excitatia sexuala nu se intampla in vid, ci intr-un anumit context. Aceasta implica multiple procese, printre care si cele cognitive, fiziologice si neurologice. Toate acestea includ si sunt influentate foarte mult de emotii.

Un studiu realizat in 2018 a sugerat ca exista legaturi importante intre procesele cerebrale sexuale, emotionale si reproductive. De asemenea, aceste conexiuni s-au asociat si cu sistemul endocrin, in special cu producerea de hormoni corelati cu apetitul sexual.

Conform altor studii, majoritatea oamenilor experimenteaza emotii similare in timpul activitatii sexuale, dar si dupa aceasta. Totusi, nivelurile acestor emotii si frecventa lor difera de la individ la individ.

Printre emotiile pozitive se regasesc:

- euforia;
- senzatia de eliberare totala;
- calmul si relaxarea;
- satisfactia.

In functie de circumstante, unele persoane pot intampina si emotii mai putin pozitive, precum:

- vulnerabilitate;
- jena;
- vinovatie;
- coplesire fizica sau emotionala.

In cazul persoanelor ce sufera de disforie postcoitala, emotiile pot fi reprezentate chiar de tristete si anxietate, uneori fiind exprimate prin plans.

Este important de remarcat faptul ca excitatia sexuala poate dezactiva anumite parti ale cortexului prefrontal. Acest lucru nu este recunoscut mereu cand se intampla, dar este evident din punct de vedere retrospectiv. Astfel, excitarea sexuala poate duce la inhibarea zonelor ce ajuta la gandirea critica si la ratiune.

Simturile, buna judecata si rationamentul pot fi alternate, iar dupa incetarea actului sexual multe persoane se intreaba la ce s-au gandit mai inainte, uneori chiar cu o tenta de regret sau jena.

Necesitatea unor studii suplimentare

Cercetatorii inca realizeaza cercetari pentru a stabili care sunt legaturile dintre atractie, dorinta si atasament. Toate aceste elemente sunt extrem de complicate, iar hormonii joaca roluri importante ce necesita inca cercetari amanuntite.

In general, dorinta si pofta sunt elemente determinate de testosteron si estrogen. Atractia poate sa implice sau nu pofta, existand mai multe aspecte care pot conditiona acest lucru. Atasamentul este influentat de oxitocina si vasopresina, avand drept caracteristica stabilirea de relatii si legaturi pe termen lung.

Sexul si dragostea sunt complicate, iar nivelurile de hormoni difera foarte mult cand vine vorba despre aceste doua elemente. Rezolvarea tuturor misterelor cu privire la acestea este inca in lucru, fiind necesare numeroase alte studii.

Aprofundarea relatiei dintre sex si emotii

Legatura dintre sex si emotii poate fi aprofundata prin anumite modalitati, precum:

- intimitatea fizica nu trebuie sa fie o bariera – descoperirea corpului partenerului reprezinta o metoda prin care relatia poate fi imbunatatita;
- atingerile afectuoase trebuie realizate pe tot parcursul zilei intre parteneri, de exemplu prin tinerea de mana, imbratisari sau masaje. Atingerile nu trebuie neaparat sa conduca la sex imediat;
- mentinerea contactului vizual – aceasta metoda poate ajuta la starnirea unor emotii pozitive;
- vulnerabilitatea – vulnerabilitatea emotionala poate fi un lucru benefic, astfel incat partenerii trebuie sa lase garda jos si trebuie sa fie disponibili reciproc;
- sarutarile si comunicarea – sarutul reprezinta un element cheie alaturi de cateva declaratii de dragoste. De asemenea, simpla afirmatie „te iubesc” trebuie spusa de fiecare data cand este simtit acest lucru;
- comunicarea dorintelor fizice si sexuale – comunicarea si indeplinirea acestora poate duce la formarea de legaturi stranse intre parteneri atat din punct de vedere sexual, cat si emotional;
- evitarea factorilor stresanti – sexul si dragostea nu trebuie sa implice stresul de zi cu zi. De asemenea, trebuie indepartate toate elementele ce ar putea deranja, cum ar fi televizorul sau telefonul mobil.

Bibliografie:
Cacioppo S, et al. (2012). The common neural bases between sexual desire and love: A multilevel kernel density fMRI analysis. DOI:
10.1111/j.1743-6109.2012.02651.x
Castro G. (2014). Being turned on and emotions.sites.tufts.edu/emotiononthebrain/2014/10/14/being-turned-on-and-emotions/
Chaplin TM. (2014). Gender and emotion expression: A developmental contextual perspective. DOI:
10.1177/1754073914544408
Earp BD, et al. (2017). Addicted to love: What is love addiction and when should it be treated?ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5378292/
Magon N, et al. (2011). The orgasmic history of oxytocin: Love, lust, and labor. DOI:
10.4103/2230-8210.84851
Meston CM, et al. (2007). Why humans have sex. DOI:10.1007/s10508-007-9175-2
Scott CL, et al. (2011). “No relationships, no emotions, just sex”: Friends with benefits.
emeraldinsight.com/doi/full/10.1108/S1530-35352014000008A000
Wu K. (2017). Love, actually: The science behind lust, attraction, and companionship.
sitn.hms.harvard.edu/flash/2017/love-actually-science-behind-lust-attraction-companionship/
Yang L, et al. (2018). Intrinsic links among sex, emotion, and reproduction. DOI:
10.1007/s00018-018-2802-3
Zeki S. (2007). The neurobiology of love. DOI:10.1016/j.febslet.2007.03.094


Citeste si despre:

Cum afecteaza COVID-19 copiii? Cum afecteaza menopauza metabolismul osos? Cum afecteaza internetul fertilitatea masculina Cum afecteaza lupusul starea de sanatate Cum afecteaza schimbarile bruste de temperatura sanatatea 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre scarlatina Ce este uterul didelf si cum afecteaza sarcina? Cum afecteaza gonoreea cavitatea bucala? Hidatidoza osoasa - cum afecteaza oasele si cum o putem trata Cum afecteaza lumina sanatatea unei persoane Sexul pe intuneric, impediment pentru viata sexuala