Aventura emotionala a devenit cea mai comuna forma de infidelitate a secolului XXI.
Daca odinioara, aventurile se caracterizau prin relatii sexuale in afara cuplului, prezentul arata cu totul altfel ambii parteneri ai cuplului au o cariera, accesul la informatie si comunicare la distanta este nelimitat, iar tentatia de a conduce relatiile interumane in sfera platonica este mult mai mare.
Surprinzator este faptul ca aventura emotionala devine, deseori, mai dificil de iertat decat o legatura carnala adultera.
Psihologii si specialistii in probleme de cuplu definesc aventura emotionala ca fiind un atasament profund fata de o alta persoana din afara relatiei intime, care se consuma la nivelul gandurilor si actiunilor subtile.
Aceasta legatura, considerata in prima faza o pura prietenie intre doua persoane, implica impartasirea celor mai secrete dorinte si nazuinte si transferul emotivitatii care ar trebui sa se petreaca in mod normal cu partenerul oficial de cuplu. Nu de putine ori, spun specialistii, aventurile emotionale conduc la o relatie de natura sexuala.
Prin investirea energiei emotionale si a timpului intr-o alta persoana din afara casatoriei, relatia platonica initiala se poate transforma intr-o legatura sentimentala periculoasa pentru bunastarea cuplului. In timp ce exista multe voci care considera aventura emotionala ca fiind inofensiva, majoritatea expertilor maritali echivaleaza aceasta legatura cu inselatul, chiar si cand nu exista o relatie de natura sexuala la mijloc.
Pentru unele persoane, cea mai dureroasa consecinta a aventurii emotionale traita de partener este aceea ca se simt tradati, mintiti si amagiti.
Caracteristicile principale ale unei aventuri emotionale sunt
- transferul de sprijin emotional si sustinere in afara relatiilor oficiale;
- sentimentul de apropiere afectiva mai mare de o alta persoana, decat de partener;
- impartasirea secretelor intime cu o a alta persoana, nu cu partenerul de cuplu;
- prietenia cu o a treia persoana ajunge sa fie tinuta secreta;
- exista o atractie fizica rostita sau nerostita;
Multe persoane implicate intr-o aventura emotionala realizeaza tarziu ca traiesc o relatie tandra platonica in afara mariajului sau a legaturii intime oficiale. Initial, acestea traverseaza o perioada de negare, in care simt nevoia sa accentueze faptul ca lucrurile sunt complet inocente si ca nu interfereaza cu armonia relatiei de cuplu. Pe parcurs, apar cateva semne care ajuta la recunoasterea veridicitatii aventurii emotionale. Cele mai importante dintre acestea sunt
- distantarea de partener (dezvoltarea unei relatii reci si superficiale);
- gandurile si fanteziile indreptate frecvent catre un prieten special;
- pierderea interesului sexual si emotional fata de partener;
- mai putin timp petrecut cu partenerul de cuplu;
- nevoia de a accentua ideea ca este vorba doar de o prietenie cu altcineva;
- anticiparea momentelor de singuratate si interactiune cu prietenul special;
- cautarea de motive pentru oferirea de cadouri si atentii prietenului special;
- prezenta ostilitatii fata de partener si izbucnirea frecventa de conflicte;
- problemele de comunicare in cuplu;
- tendinta de a ascunde adevarul de partener;
- dorinta ascunsa de a fi alaturi de altcineva, decat de partenerul oficial;
Daca va regasiti in mai mult de 2-3 situatii descrise mai sus, este foarte probabil sa traiti o aventura emotionala alaturi de o alta persoana.
Daca va doriti ca mariajul sau relatia oficiala sa continue, este important sa puneti punct cat mai curand posibil aventurii emotionale in care v-ati angajat. Micile placeri pe care le traiti in spatele cortinei pot atrage dupa sine consecinte nefaste, care sa va afecteze iremediabil viata personala. Urmatorii pasi va ajuta sa iesiti in acest cerc vicios periculos
- Asumati-va cu sinceritate situatia. Intrucat stiti deja ca legatura de prietenie extrem de apropiata cu o alta persoana implica lipsa de sinceritate si o oarecare forma de infidelitate, detasati-va emotional si priviti obiectiv traseul pe care ati pornit va aflati pe cale sa va perturbati viata proprie, a partenerului de cuplu si a celei de-a treia persoana implicata, intr-o masura in care lucrurile ar putea sa nu mai revina niciodata la normal.
- Identificati cauza infidelitatii emotionale. De cele mai multe ori, aventurile pur emotionale se nasc din pricina problemelor nerezolvate in cadrul unei relatii de cursa lunga. Cand un prieten, coleg de munca sau cunostinta se transforma intr-o gura de aer proaspat, inseamna ca v-ati refugiat in bratele altcuiva, in loc sa rezolvati disensiunile cu partenerul.
- Evaluati-va propriile rani emotionale. In loc sa cautati alinare in alte parti, incercati sa va analizati cu atentie propriile rani afective, altfel riscati sa treceti de la o aventura emotionala la alta, fara sa va gasiti pana la urma linistea. Aflati ce se afla la baza tumultului interior si a insatisfactiei in relatie si gasiti o rezolvare. Apelati la ajutorul unui specialist, care va poate indruma in acest sens.
- Acceptati faptul ca relatiile de cuplu sunt dificile. Daca intr-o aventura emotionala, este usor sa se impartaseasca doar cuvinte frumoase si incurajati, intr-o relatie de cuplu reala intervin multe probleme si obstacole aducatoare de conflicte. Cu cat acceptati mai repede acest adevar, cu atat mai usor veti adopta o perspectiva realista asupra situatiei.
- Intrerupeti legatura cu cea de-a treia persoana. In aceste cazuri, singura cale de a trece peste o aventura emotionala cat mai usor este sa va detasati complet de amicul special. Comunicati-i personal sau in scris faptul ca ati ajuns la concluzia ca lucrurile au depasit anumite limite si ca ati decis sa le opriti evolutia potential nociva. Indiferent de reactia acestei persoane, pastrati-va devotamentul pentru propriile pareri si sentimente si reiterati ideea ca relatia nu poate aduce nimic bun partilor implicate.
- Concentrati-va pe intarirea relatiei de cuplu. Acum este momentul sa acordati toata atentia partenerului de viata, sa cautati impreuna solutii pentru problemele din cuplu si sa regasiti armonia la care amandoi tanjiti cu siguranta.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.