Terapia prin ras este denumirea oferita procesului terapeutic de obtinere a unor efecte benefice pentru sanatate prin stari emotionale asociate cu amuzamentul.
Umorul si rasul s-au dovedit a avea o influenta pozitiva asupra sistemului imunitar, nivelului de energie si combatere a stresului, in urma cercetarilor derulate in acest sens. Insa impactul pozitiv al terapiei prin ras nu se opreste aici.
Terapia prin ras nu are la baza un concept nou, fiind mentionata inca din timpurile biblice in raport cu vindecarea trupului si a sufletului. Interesul pentru acest tip de terapie alternativa a inceput sa creasca la nivel global in anii '70, cand jurnalistul, profesorul si scriitorul Norman Cousins a inceput sa povesteasca in detaliu cum si-a tinut sub control spondilita anchilozanta (o forma de artrita), razand copios la emisiuni televizate de comedie. Cousins sustinea ca doar 10 minute de amuzament erau suficiente pentru a scapa de dureri timp de doua ore.
Beneficiile rasului sunt mentionate chiar si in Biblie, in Pildele lui Solomon, la Capitolul 17: "O inima vesela este un leac minunat, pe cand un duh fara curaj usuca oasele". In secolul al XIV-lea, chirurgul francez Henri de Mondeville utiliza terapia prin ras pentru a ajuta pacientii sa se recupereze mai usor dupa operatie.
In secolul al XVI-lea, Robert Burton, un pastor englez, ajuta persoanele care sufereau de "melancolie" (n.r. depresie), facandu-le sa rada. Tot in aceeasi perioada, Martin Luther utiliza terapia prin umor in cadrul consilierii sale pastorale pentru persoanele depresive, pe care le sfatuia sa nu se izoleze, ci sa se inconjoare de rude si prieteni care i-ar putea face sa rada.
In secolul al XVII-lea, sociologul Herbert Spencer promova rasul ca pe o forma de eliberare de tensiune, iar in secolul al XVIII-lea, filosoful german Emanuel Kant spunea ca umorul este o cale excelenta de echilibrare psihica. In anii '30, cand terapia moderna prin ras a inceput sa prinda contur, erau adusi clovni in spitalele din SUA pentru a inveseli copiii suferinzi. In 1972, a fost fondat Institutul Gesundheit de catre medicul Hunter Adams, o unitate spitaliceasca gratuita, care vrea sa readuca distractia, prietenia si bucuria in domeniul sanatatii.
Cercetatorii Universitatii din Standford sustin ca rasul stimuleaza productia de hormoni ai starii de alerta, numiti catecolamine, care declanseaza secretia de endorfine. Acestea din urma induc o stare profunda de relaxare si bunastare emotionala, avand si un efect natural de anesteziere a durerilor.
Recent, Fundatia de Umor (Humour Foundation) a promovat activitatea unui centru de sanatate din Brazilia, in care pacientii diagnosticati cu depresie, anxietate si diabet sunt tratati cu terapia prin ras, fiind incurajati sa rada in hohote la unison. Medicii spitalului spun ca acest tip de terapie ajuta la reducerea costurilor pentru ingrijirea medicala, arde calorii, imbunatateste sanatatea arteriala si stimuleaza circulatia sangelui.
De-a lungul anilor, s-au raportat numeroase beneficii pentru sanatate de catre medici si alti experti in sanatate. Cele mai importante dintre acestea sunt:
- reducerea nivelului de hormoni ai stresului in organism;
- intarirea sistemului imunitar;
- relaxarea musculara;
- ameliorarea durerilor;
- scaderea tensiunii arteriale;
- prevenirea si controlul bolilor cardiovasculare;
- prevenirea si tratarea depresiei;
La nivel mental, terapia prin ras imbunatateste starea de spirit, combate anxietatea, elibereaza psihicul de stres, inlatura teama si creste rezistenta psihica. Tot umorul are efecte pozitive si in plan social, consolidand relatiile interumane, crescand nivelul de atractie intre doua sau mai multe persoane, solutionand conflicte si facilitand adeziunea grupurilor.
Trairile pozitive stimulate de ras continua sa produca efecte si dupa ce amuzamentul se incheie. Umorul ajuta pe oricine sa adopte o perceptie optimista asupra situatiilor dificile, dezamagirilor si pierderilor semnificative din viata. In plus, rasul:
- Dizolva emotiile negative (anxietatea, furia sau tristetea nu exista in timpul rasului);
- Elimina stresul si creste nivelul de energie, imbunatatind capacitatea de concentrare;
- Naste noi perspective, ajutand o persoana sa priveasca lucrurile intr-o lumina mai realista, nealterata de teama sau pesimism. Aceasta distanta psihologica fata de factorii stresanti ai vietii previne aparitia sentimentelor coplesitoare de neputinta.
Terapia prin ras este disponibila oricui, intrucat rasul face parte din natura umana. Nou-nascutii incep sa zambeasca inca din primele lor zile de viata, semn ca acest proces natural vine de la sine si are un rol important pentru bunastarea fizica si emotionala.
Stimularea rasului se poate realiza prin metode specifice, usor de dedus si recomandate de medicii care cred in puterea terapiei prin umor.
- Zambiti. Primul pas catre un ras copios este zambetul, la fel de contagios precum rasul in hohote. Cautati motive sa zambiti in fiecare zi, fie ca va amuza un animal sau propria grimasa in oglinda.
- Gasiti motive de fericire. Faceti o lista cu toate lucrurile bune din viata, astfel incat sa va distantati de gandurile negative care creeaza o bariera masiva in fata umorului si rasului.
- Socializati cu persoane vesele. Petreceti mai mult timp in compania persoanelor optimiste si jucause, care stiu sa rada copios chiar si de ei insisi. Perspectiva din care acesti oameni privesc viata este una sanatoasa, asadar aveti repere utile in a adopta o atitudine similara.
- Cautati umorul in toate aspectele vietii. Chiar si situatiile dificile ascund o ironie de care va puteti amuza si care sa va ajute sa nu supraestimati gravitatea lor. Zambiti in fata norilor de furtuna si soarele se va arata din nou, foarte curand.
- Copiati comportamentul copiilor. Cei mici sunt experti in a privi viata cu ochi buni si in a gasi motive de bucurie si amuzament in tot ceea ce ii inconjoara. Imprumutati din cand in cand aceasta atitudine a copiilor si va veti obisnui cu beneficiile sale incontestabile.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.