A trai cu libidoul ticnit. Pentru un numar important de femei, scaderea secretiei hormonale, stresul legat de locul de munca, probleme in cuplu, menopauza si alte probleme se reflecta la nivelul vietii sexuale.
Pierderea interesului pentru sex, cunoscuta sub denumirea de tulburare hipoactiva a dorintei sexuale, este cea mai frecventa forma de disfunctie sexuala in randul femeilor de orice varsta.
Un studiu recent a aratat ca aproximativ o treime dintre femeile cu varste cuprinse intre 18 si 59 de ani, sufera de o pierdere a interesului pentru sex, iar acest lucru nu e numai in mintea lor.
Spre deosebire de principala problema a barbatilor, disfunctia erectila, principala problema a femeilor, consta intr-o combinatie intre factori fizici si psihici, care nu se rezolva numai cu medicamente.
„Sexualitatea femeilor tinde sa fie multifatetata si destul de complicata” afirma sexologul Sheryl Kingsberg. ”Desi incercam sa o simplificam, astfel incat sa existe un tratament standard, nu prea este posibil acest lucru.”
Dar introducerea tratamentelor impotriva impotentei in ultimii ani, a impulsionat cercetarile asupra cauzelor disfunctiei sexuale in randul barbatilor si a femeilor, fiind disponibile in prezent terapii efective pentru ca femeile sa-si redobandeasca dorinta sexuala.
Contrar credintelor populare, expertii afirma ca frecventa contactelor sexuale nu are nici o legatura cu dorinta sau satisfactia sexuala.
„Unul dintre primele lucruri pe care le comunic femeilor care vin cu probleme sexuale, este acela ca nu exista o frecventa sexuala normala sau un set de comportamente, iar anumite lucruri se schimba cu trecerea anilor” afirma Jan Shifren, profesor-asistent la Scoala Medicala Harvard. „Daca merge pentru ea si partener, atunci nu este nici o problema.”
Dar cand o femeie prezinta o scadere marcata a interesului pentru sex, care are consecinte asupra vietii sale si produce stres, atunci aceasta este considerata o tulburare cu scaderea interesului sexual.
Kingsberg afirma ca dorinta sexuala este mai mult decat o problema de libidou scazut sau viata sexuala. Ea afirma ca viata sexuala este componenta biologica a dorintei, fiind reflectata ca si interes sexual spontan, incluzand fanteziile erotice, gandurile sexuale si visele cu ochii deschisi.
Kingsberg, profesor asociat la Scoala de Medicina Vestica - sectia de biologie reproductiva, afirma: „organismul insusi semnaleaza ca vrea sa fie sexual. Chiar daca exista sau nu intentia de a actiona, toti avem un anumit nivel de dorinta sexuala.”
Dorinta sexuala scade in mod natural cu varsta, in functie de factori fiziologici, dar dorinta sexuala cuprinde factori fiziologici si interpersonali ce creeaza placerea de a fi sexual.
„Inainte si dupa excitatia sexuala este simtul intimitatii in cadrul relatiei” afirma Kingsberg. „Daca esti innebunit dupa sotia ta, ai putea fi excitat, dar nu vei vrea sa fii sexuala cu acea persoana in particular.”
Asadar, toate aceste aspecte ale dorintei sexuale trebuie examinate pentru a afla cauza problemei.
Cauzele frecvente de pierdere a interesului sexual la femei includ:
Chestiuni personale legate de cuplu: tulburari ale performantei partenerului, lipsa satisfacerii emotionale in cadrul relatiei, nasterea unui copil sau a deveni purtatorul de grija asupra persoanei iubite, toate acestea pot scadea dorinta sexuala.
Influentele socioculturale: stresul legat de locul de munca, presiunile persoanei iubite, precum si imaginile media asupra sexualitatii pot influenta dorinta sexuala.
Scaderea secretiei de testosteron: testosteronul afecteaza comportamentul sexual atat la barbati cat si la femei. Secretia de testosteron atinge un varf in jurul varstei de 20 de ani la femei, apoi incepe sa scada treptat pana la menopauza, cand inregistreaza o scadere marcata.
Probleme medicale: afectiuni medicale ca depresia sau alte boli ca endometrioza, fibromul uterin si disfunctii tiroidiene, afecteaza comportamentul sexual feminin atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.
Medicamentele: anumite antidepresive (incluzand noua generatie de inhibitori selectivi ai recaptarii serotoninei), antihipertensivele si contraceptivele orale, pot diminua comportamentul sexual in diverse moduri, de exemplu prin scaderea nivelului de testosteron disponibil sau prin afectarea fluxului sanguin.
Varsta: nivelul sanguin de androgeni scade treptat la femei pe masura inaintarii in varsta.
Intrucat pierderea dorintei sexuale la femei este produsa de o combinatie de factori fizici si mentali, de obicei este necesar mai mult un tip de tratament pentru rezolvarea problemei. „Pentru femei este mult mai complex. Ele nu se plang numai de o singura problema, deci trebuie sa fim mai atenti asupra modalitatii de tratament aplicate.”
Odata ce factorii care cauzeaza dorinta sexuala scazuta au fost stabiliti, optiunile terapeutice posibile pot include:
Terapie sexuala si/sau consiliere relationala - „Terapia sexuala este foarte eficienta pentru cupluri si indivizi, fiind situata intotdeauna in capul listei”. Disfunctia sexuala afecteaza ambele parti intr-o relatie si ar trebui discutata impreuna sau separat cu un specialist in probleme psihologice.
Schimbarea medicatiei sau tatonarea dozelor - daca problema este produsa din cauza medicamentelor administrate, se poate schimba medicamentul sau pot fi folosite terapii alternative. Daca este suspectat un contraceptiv oral in scaderea secretiei de testosteron, se poate folosi o alta formula sau o metoda contraceptiva diferita.
Tratarea afectiunilor asociate - anumite probleme medicale pot contribui la scaderea dorintei sexuale, necesitand tratament medical, de exemplu indepartarea chirurgicala a fibroamelor dureroase sau tratament medicamentos.
Estrogeni vaginali - la femeile postmenopauza, scaderea secretiei vaginale poate fi tratata cu creme vaginale cu estrogeni.
Terapia cu testosteron - desi nici un medicament sau hormon nu a fost aprobat de Asociatia Drogurilor si Alimentelor pentru tratarea problemelor sexuale la femei, foarte multi ginecologi recomanda terapia cu testosteron pentru femeile cu apetit sexual scazut, pentru a restabili nivelul normal (inainte de menopauza) al testosteronului.
In plus, in prezent sunt in studiu, asteptand aprobarea Asociatiei de Droguri si Alimente, o serie de terapii pe baza de testosteron, sub forma de tablete sau patch-uri cutanate, destinate specific pentru tratarea problemelor sexuale ale femeilor.
De exemplu, Shrifen este implicata intr-un studiu ce include tratarea dorintei sexuale scazute la femei, cu patch-uri cutanate cu testosteron. Studiile initiale au aratat ca patch-urile imbunatatesc semnificativ atat dorinta sexuala cat si gradul de satisfacere, comparativ cu un studiu placebo in randul femeilor din postmenopauza, carora li s-a practicat anexectomie bilaterala.
Ea afirma ca in prezent se desfasoara un studiu clinic de faza trei, cu patch-uri de testosteron, aplicat asupra a cateva sute de femei din intreaga lume, iar rezultatele vor fi publicate in curand.
Pentru prima data, acest studiu determina efectele patch-urilor cu testosteron la femeile la menopauza, cat si la cele care au suferit o interventie chirurgicala sau sunt in menopauza precoce secundara chimioterapiei sau anexectomiei bilaterale.
In evaluarea unui tratament pentru tulburari sexuale, expertii spun ca este important sa recunoastem ca exista un efect placebo important, bazat pe asteptarile pacientului asupra tratamentului. De aceea, medicamentele trebuie testate cu un placebo (o tableta fara nici o substanta activa) pentru a le masura stiintific efectul.
De asemenea, astfel se explica faptul ca multe suplimente pretind ca sunt eficiente in tratarea problemelor sexuale, ca de exemplu dorinta sexuala scazuta.
Intrucat asteptarile au un rol atat de important in dorinta sexuala, anumite produse naturiste pot pretinde ca sunt eficiente, dar de fapt este numai un efect placebo.
„Este foarte important pentru femei sa inteleaga ca orice tip de produs naturist pe care il folosesc, nu a fost testat pentru eficacitate si siguranta” afirma Shifren.
Phylis Greenberger, presedinte al Societatii de Sanatate a Femeii, afirma ca mai multe femei se plang de probleme sexuale decat barbatii, dar cercetarile si tratamentele pentru problemele sexuale ale femeilor sunt inca destul de inapoiate.
De exemplu, din 1990 pana in 1999, au fost publicate aproximativ 5000 de studii despre functia sexuala masculina, in timp ce pentru cea feminina numai 2000 de studii, afirma Greenberger. Dar expertii afirma ca cercetarile asupra functiei sexuale a femeilor, recupereaza treptat in era post-Viagra.
„Aceasta este unul dintre primele momente cand vedem studii de calitate pentru disfunctia sexuala la femei” afirma Shifren. Ea spune ca pana de curand, singurele studii asupra problemelor feminine, erau fie foarte mici, de scurta durata, si foarte rar bine proiectate.
„Cred ca este foarte reconfortant faptul, nu numai ca speram sa avem mai multe produse disponibile pentru femei, dar mai ales faptul ca exista studii in desfasurare si ca sunt bine proiectate” afirma Shifren.
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.