Sexul si mituri legate de sex si sarcina

Actualizat: 01 Octombrie 2024
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Exista o serie de mituri in legatura cu metode de evitare a unei sarcini nedorite.

Iata cateva dintre acestea:

- nu poti ramane insarcinata daca faci sex in picioare

- nu poti ramane insarcinata daca e prima data cand faci dragoste

- nu poti ramane insarcinata daca faci sarituri dupa actul sexual.

Acum trageti un X peste toate acestea, intrucat sunt FALSE. Mituri legate de evitarea unei sarcini nedorite si alte "remedii" s-au transmis de-a lungul generatiilor.

Indiferent daca esti fata sau baiat, este bine sa cunosti adevarul in legatura cu aceste mituri si cu alte probleme legate de viata sexuala, pentru a putea evita confruntarea cu o sarcina nedorita sau contactarea unei boli cu transmitere sexuala.

Pentru inceput, vom recapitula principiile de baza ale reproducerii.

Spermatozoizii sunt niste microorganisme foarte mobile.

Ei au fost proiectati sa ajunga din punctul A (barbatul) in punctul B (femeia). Spermatozoizii au un mecanism propriu si unicul lor scop este sa ajunga la ovulul femeii.

Vor face asta prin orice mijloc posibil.

Pot supravietui pentru cateva zile la nivelul uterului.

Mituri legate de sarcina

Unul dintre miturile legate de sarcina, care circula in randul adolescentilor, este acela ca "nu vei ramane insarcinata, daca nu ejaculeaza in interiorul vaginului" sau "nu vei ramane insarcinata daca baiatul iese inainte de ejaculare sau daca intra numai de cateva ori".


Gresit
.

Exista asa numita pre-ejaculare.

Este vorba de lichidul care se prelinge inainte de ejaculare. Acest lichid contine sperma, iar spermatozoizii vor face tot ce le sta in putinta pentru a fecunda ovulul.

Daca exista sperma in jurul penisului si aceasta vine in contact cu orice portiune din vagin, exista riscul de a ramane insarcinata.

Unele cupluri folosesc "metoda calendarului" ca si masura anticonceptionala, incercand sa faca sex doar in perioada sigura a ciclului menstrual.

Din nefericire, si in acest caz exista un risc crescut de a ramane insarcinata. De asemenea, exista riscul contactarii unei boli cu transmitere sexuala, intrucat se face sex neprotejat.

Exista foarte multe alte mituri legate de sarcina.

Va prezentam cateva dintre ele. Unele pot parea amuzante, insa exista persoane care cred in ele.

Mit legat de sarcina: Nu vei ramane insarcinata daca vei face sex in picioare.
Realitate: Fals. Sexul vaginal, indiferent de pozitie, implica riscul de sarcina nedorita.

Mit legat de sarcina: Nu vei ramane insarcinata daca vei face sarituri dupa contactul sexual.
Realitate: Fals. Poti sari de cate ori vrei, insa daca un spermatozoid fecundeaza un ovul, cineva va ramane insarcinata.

Mit legat de sarcina: Daca fata nu are orgasm, nu va ramane insarcinata.
Realitate: Fals. Orgasmul femeii nu are nici o legatura cu faptul ca ea va ramane sau nu insarcinata.

Mit legat de sarcina: Daca faci sex in apa, nu vei ramane insarcinata.
Realitate: De asemenea fals! Orice contact dintre sperma si vagin, creste riscul de a ramane insarcinata.
In cazul in care temperatura apei este adecvata, spermatozoizii pot supravietui in apa timp de cateva minute. Foarte multi copii s-au nascut la noua luni dupa ce o femeie si un barbat au facut sex in timp ce inotau intr-un lac sau in ocean.

Mit legat de sarcina: Nu vei ramane insarcinata daca faci sex in timpul ciclului menstrual.
Realitate: Din nou, neadevarat. Spermatozoizii pot supravietui la nivelul uterului timp de o saptamana.

Mit legat de sarcina: Daca se fac spalaturi vaginale dupa contactul sexual, nu vei ramane insarcinata.
Realitate: Fals. A se aminti ca spermatozoizii sunt proiectati pentru un singur scop-sa fecundeze ovulul. Chiar daca se spala dupa contactul sexual, nu este sigura ca se previne o sarcina nedorita.

Metode contraceptive

Persoanele active sexual sau cei care doresc sa-si inceapa viata sexuala ar trebui sa consulte un medic specialist sau sa discute cu parintii despre metodele de contraceptie (protectie impotriva unei sarcini nedorite).

Gama de medicamente anticonceptionale este formata din tablete, injectii si chiar produse cu eliberare lenta care se aplica cutanat.

Prezervativele sunt de forme variate. Cele mai eficiente au in compozitie si substante spermicide, ce ajuta la scaderea riscului unei sarcini nedorite. De asemenea sunt cele mai eficiente in prevenirea bolilor cu transmitere sexuala.

Chiar si folosind cele mai eficiente tratamente hormonale anticonceptionale ca tabletele sau patch-urile cutanate sau combinand acestea cu folosirea prezervativului, exista riscul unei sarcini nedorite sau contactarii unei boli cu transmitere sexuala.

Cea mai eficienta metoda pentru prevenirea acestora este abstinenta (alegerea de a nu face sex).

Boli cu transmitere sexuala

In afara de riscul de a ramane insarcinata, exista alte riscuri destul de severe.

Bolile cu transmitere sexuala se transmit prin contact sexual.

Acestea sunt human papilomavirus (HPV), chlamydia, trichomonas, gonoreea, herpes, sifilis si HIV (virusul imunodeficientei umane, microorganismul ce produce SIDA).

S-a estimat ca in fiecare an circa 3 milioane de adolescenti se imbolnavesc de o boala cu transmitere sexuala (BTS).

O boala cu transmitere sexuala poate aparea si in urma sexului oral sau anal. Unele BTS pot determina afectari severe ca infectii trenante, greu tratabile, infertilitate, atrofie sau cancer de col uterin.

Boala inflamatorie pelvina (BIP) este consecinta infectiei cu chlamydia si/sau gonococ la femeile tinere.

Este cea mai frecventa cauza de infertilitate, poate determina obstructia trompelor uterine, impiedicand ovulul sa ajunga la nivelul uterului. Insa ovulul poate fi fecundat de catre spermatozoizii ce reusesc sa traverseze blocajul falopian.

Acest lucru determina o sarcina extrauterina (sarcina ectopica) care ameninta viata pacientei daca nu este depistata la timp.

Desi mare parte dintre BTS sunt tratabile, exista si unele netratabile ca herpesul sau infectia cu HIV.

Sarcina nedorita

In Statele Unite, in fiecare an, aproximativ 800 000 de adolescente raman insarcinate.

Dintre aceste sarcini intre 75% si 95% sunt neplanificate. Sarcinile nedorite reprezinta o mare responsabilitate pentru tinerii parinti, fete si baieti.

Statisticile arata ca adolescentele care raman insarcinate au sanse mult mai mici de a-si continua studiile. Multe dintre ele renunta la studii pentru a-si creste copilul.

Este foarte usor sa ramai insarcinata sau sa contactezi o boala cu transmitere sexuala.

Daca doresti sa iti incepi viata sexuala, este indicat sa practici sex protejat si sa vorbesti cu cineva in care ai incredere despre riscurile pe care le implica.

Se recomanda consultul medicului specialist sau in cadrul unui cabinet de planificare familiala in legatura cu informatii despre contraceptie si BTS.


Citeste si despre:

Metode contraceptive Frigiditatea si absenta orgasmului feminin Cum se trateaza corect acneea chistica? Spalaturile vaginale Disfunctii sexuale feminine Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Intelegerea autismului: definitie, simptome, trasaturi, cauze si tratament Sexul pe intuneric, impediment pentru viata sexuala Cand vorbim despre sex cu cei mici? 6 greseli pe care barbatii le fac cand vine vorba de sex Cum sa vorbim cu adolescentii despre sex?