Privitul indelung la televizor poate provoca boli neurologice?

Actualizat: 28 Martie 2018
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Orele indelungi petrecute in fata televizorului nu provoaca doar deficiente de vedere, ci si boli neurologice.

Una dintre ele este asemanatoare autismului si este intalnita in special la copiii care sunt lasati sa priveasca prea mult timp la televizor. Este vorba despre copiii "autizati" de mediul in care stau.

Statisticile arata ca, in medie, copiii cu varsta intre 2 si 5 ani petrec saptamanal 32 de ore in fata televizorului sau in fata unui monitor, in timp ce se joaca jocuri video.

Copiii intre 6 si 11 ani petrec aproximativ 28 de ore pe saptamana in acelasi mod.

Sapte din 10 copii cu varsta cuprinsa intre 8 si 18 ani au un televizor in camera, acestia petrecand, in medie, cu 1,5 ore mai mult pe zi la televizor decat cei care nu il au in dormitor.

Aceleasi studii, citate de appliedneurotec.com, arata ca, in majoritatea cazurilor, copiilor nu li se impun reguli cu privire la vizionarea programelor TV si a timpului petrecut in fata micului ecran.

Problema si mai mare vine, spun psihologii si psihiatrii, atunci cand parintii ii incurajeaza pe copii sa se uite la televizor.

Din lipsa de timp si pentru ca cei mici sunt mai cuminti atunci cand sunt concentrati asupra programelor TV, parintii aleg sa ii lase in fata televizorului si sa isi vada de treburile presante.

Rezultatul: numarul copiilor care sufera de cefalee psihogena, de anxietate si de un anumit tip de instrainare este in crestere.

Academia Americana de Pediatrie a lansat recent semnale de alarma cu privire la impactul major pe care il poate avea consumul prea mare de TV asupra creierului copilului. Neuropsihologii numesc autism light „boala” privitului la televizor.

Cum se manifesta autismul light

- copilul devine dezinteresat de mediul inconjurator;
- devine apatic, ii lipsesc reactiile;
- nu mai participa la fel de mult la jocurile sociale si prefera sa se joace singur, se autoizoleaza;
- interactioneaza mai putin cu membrii familiei;
- functia motorie si coordonarea i se depreciaza;
- plange sau rade fara nici un motiv aparent;
- prezinta tulburari de somn sau de alimentatie;
- refuza sa mai citeasca;

Ce inseamna “prea mult televizor”

Potrivit specialistilor, un copil nu ar trebui sa stea in fata televizorului mai mult de o ora in fiecare zi. Studiile clinice sugereaza faptul ca uitatul mai mult de o ora pe zi ii modifica structura anatomica a creierului copilului si ii diminueaza abilitatile verbale.

Transformarile creierului pot fi ireversibile. O crestere in volum a cortexului vizual este cel mai probabil cauzata de suprasolicitarea vederii in timpul vizionarii programelor TV. Insa cand este afectat hipotalamusul, apar tulburarile de personalitate, de dispozitie, agresivitatea este crescuta.

Emisiunile TV, filmele, inclusiv desenele animate au un nivel ridicat de drama, de actiune, inclusiv de comedie, care excita circuitele neurologice si intensifica emotiile.

Cercetatorii au aratat ca, pentru fiecare ora suplimentara petrecuta in fata televizorului in copilarie, sansele adultului de a dezvolta simptome de depresie cresc cu 8%.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

Cabinet Individual de Psihologie Mincu Cornel Laurenţiu
Tel: 0767283595
Sectorul 3, Cabinet: Splaiul Independentei,nr.1
CLINICA VIA MENTIS
Tel: 0775271001
Bucuresti, Str Bardului Nr 5

Medici

DR BURSAN RALUCA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001
DR MANEA OANA
Psihiatrie - CLINICA VIA MENTIS
Bucuresti, 0775271001

Citeste si despre:

Atentie cat timp petreceti la soare. Acesta poate provoca boli grave Piscina si afectiunile pe care le poate provoca Alcoolul poate provoca deficiente nutritionale? 8 boli pe care le poate provoca lipsa activitatii sexuale Pericolul ascuns al bolii ce poate provoca moarte subita Respiratia urat mirositoare poate ascunde boli grave. Afla totul despre halena Sexul oral poate raspandi bolile cu transmitere sexuala (BTS) Controlul natural al emotiilor inaintea examenelor si testelor Stresul, anxietatea necesita calmante naturale eficiente? Virusul Nipah Virusul West Nile - cum se manifesta aceasta boala transmisa de tantari 10 recomandari pe care sa le iei in considerare dupa operatia bariatrica Masurarea tensiunii arteriale pe ambele brate ajuta la reducerea riscului cardiovascular 7 boli surprinzatoare care pot fi provocate de sex Ghid al bolii inflamatorii pelviene Exista o legatura intre privitul la televizor si autism?
Cere sfatul medicului ×