Cum se calculeaza saptamanile de sarcina

Actualizat: 08 Ianuarie 2013
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Aflarea vestii ca sunteti insarcinate este un moment inedit. In urmatoarele noua luni viata dumneavoastra va fi plina de schimbari variate. Este bine sa stiti la ce sa va asteptati.

In functie de numarul saptamanii de sarcina, veti sti daca fatul creste si se dezvolta normal si ce perioada de timp mai este pana la momentul nasterii. Este posibil sa nu puteti cunoaste ziua exacta in care a avut loc conceptia. Indiferent de acest lucru, se poate determina cate saptamani are sarcina dumneavoastra.

O sarcina normala dureaza, in medie, 38-42 de saptamani. Bebelusii se nasc, de obicei, in termen de doua saptamani inainte sau dupa data probabila a nasterii.

Modalitati de calcul a saptamanilor de sarcina

- Cum calculeaza medicul saptamanile de sarcina. Cele 40 de saptamani obisnuite de sarcina debuteaza in prima zi a ultimei menstruatii. Chiar daca nu sunteti insarcinate, inca de la inceputul lunii si cel mai probabil dupa ziua a 14-a, dupa ce a avut loc ultima menstruatie, cei mai multi dintre specialisti incep numaratoarea din acea zi. Totusi, varsta sarcinii si varsta embrionului sunt diferite. Varsta sarcinii este, de obicei, cu doua saptamani mai mare decat varsta embrionului.

- Calculul saptamanilor de sarcina si aflarea datei probabile a nasterii (dpn). Data probabila a nasterii este simplu de aflat daca stiti care a fost prima zi a ultimei menstruatii. Daca prima zi a ultimei menstruatii a fost 5 iunie 2012, veti adauga 7 zile la aceasta data. Adaugati un an si scadeti 3 luni si astfel, veti obtine data de 12 Februarie 2013, ca data probabila a nasterii. Mai apoi scadeti 40 de saptamani de la acea data. De la acea perioada, calculati (numarati) saptamanile care au trecut pana in prezent si veti afla numarul saptamanii de sarcina.

- Cereti ajutor de la medic, in cazul in care nu stiti exact data primei zile a ultimului ciclu menstrual. Este important sa cunoasteti saptamana de sarcina si data probabila a nasterii, iar medicul dumneavoastra este cel care va poate ajuta sa va elucidati. De asemenea, in afara de incercarea de a calcula matematic saptamana de sarcina, medicul poate apela la teste de laborator pentru masurarea hormonilor, teste ce pot indica saptamana de sarcina in care va aflati.

- Evaluarea si masurarea uterului de catre medic. Medicul va masura distanta cuprinsa intre osul pelvian si partea de sus a uterului (chiar sub buric). Numarul centimetrilor va coincide cu numarul actual al saptamanilor de sarcina. De exemplu, in cazul in care uterul dumneavoastra masoara 12 centimetri in lungime, sunteti in saptamana a 12-a de sarcina.

- Ecografia. Informatiile obtinute de medic in urma ecografiei, vor fi utile in cazul in care nu cunoasteti data exacta cand a debutat ultimul ciclu menstrual. Specialistul care va efectua ecografia va masura diferite parti din corpul fatului. Rezultatele obtinute in urma ecografiei pot ajuta medicul sa stabileasca saptamana de sarcina in care va aflati.

- Bataile cardiace ale fatului. Primele sunete ale inimii fatului se vor auzi in saptamanile de sarcina 9-12 (cu ajutorul Dopller-ului). Daca in urma unui Doppler puteti auzi bataile inimii bebelusului, atunci cu siguranta va aflati in aceasta perioada de sarcina.


Citeste si despre:

Sarcina - Prima luna Tratamentul modern al obezitatii. Cum scapam definitiv de kilogramele in plus Femeia insarcinata Organizarea si efectuarea garzilor in unitatile publice din sectorul sanitar Calendarul si Metodologia de organizare si desfasurare a examenului de bacalaureat - 2009 Infertilitatea - sterilitatea Combaterea cresterii ponderale prin abordarea unui stil de viata sanatos Dureri de cap in sarcina: 4 posibile cauze de care sa tii cont Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Importanta nutritionistului in perioada de sarcina Lucruri minunate care se intampla numai in sarcina Cele mai ciudate simptome de sarcina Astmul bronsic si sarcina Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe Poftele si alimentatia sanatoasa in sarcina Dieta vegetariana in timpul sarcinii