Sarcina ectopica - simptome, complicatii si tratament

Actualizat: 16 Februarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate
Dr. Razvan Pop-Began
Consultant medical:

Dr. Razvan Pop-Began
Medic ginecolog

Generalitati


Sarcina ectopica reprezinta sarcina care s-a nidat, s-a fixat in afara locului sau fiziologic, adica in afara uterului.

O astfel de sarcina care nu se poate dezvolta este asadar neviabila, dar pe langa aceasta poate produce o serie de complicatii nocive, printre care si ruperea sa, adica o sarcina ectopica rupta ce reprezinta o urgenta medicala.

Ca si reprezentativitate, intre 3 si 6 procente din totalul numarului de sarcini, 3-6% sunt sarcini ectopice.

Din acestea, un procent majoritar, de peste 95% dintre sarcinile ectopice sunt sarcini tubare, aproximativ 2% sunt reprezentate de cele cu localizare abdominala si in aproximare de 1% sunt cu localizare ovariana, iar sub 0,5% este localizat la nivelul colului uterin.

Cauze, mod de aparitie

In mod fiziologic in a 14-a zi sau la jumatatea ciclului menstrual un ovul complet maturat va fi eliminat de catre foliculul ovarian prin fimbriile ovariene in tubele Fallopiene sau tubul uterin. Aici localizat, ovulul poate fi fecundat de catre un spermatozoid si astfel apare celula ou sau zigotul care reprezinta prima celula umana.

Din acest motiv au loc doua fenomene concomitente, in primul rand incepe diviziunea acestei celule in 2,4,8,16,32, s.a. a acestei celule ducand in final la crearea fatului care are o viata intrauterina de 38-42 de saptamani.

Al doilea proces care are loc imediat dupa fecundarea ovului este migrarea zigotului prin tuba uterina in uter unde ar trebui sa aiba loc nidarea, sau fixarea acestuia in peretele endometrial al uterului.

Exact in acest proces are loc anomalia si anume ca fie celula nou formata nu mai calatoreste catre uter, sau odata ce ajunge aici nu se fixeaza in endometru. Cea ce se intampla ulterior poate rezulta in doua consecinte, fie celula nou formata nu se nideaza si parcurge mai departe traseul, fie nu se deplaseaza deloc.

In cazul in care zigotul isi continua diviziunea si a ajuns in uter dar nu se nideaza, aceasta poate sa fie eliminata ulterior, fie se poate fixa in colul uterin, acest fapt se intampla la un numar foarte mic de cazuri sub 0,5 procente din totalul sarcinilor.

O alta posibilitate si aceasta destul de rara este sa reintoarca pe calea tubara fie pe aceasi trompa fie pe cea de partea opusa si sa paraseasca cavitatea uterina cu tot cu anexe si sa ajunga in cavitatea abdominala unde se va fixa de organele adiacente de aici (peritoneu, intestin, etc.), ori tot pe calea trompelor uterine va ajunge la ovar unde se va fixa de acesta.

O a treia posibilitate si cu cea mai mare frecventa din toate sarcinile ectopice este aceea ca celula nou formata sa nu mai paraseasca tuba uterina si sa se fixeze de peretii acestuia unde isi continua dezvoltarea pana la un punct, sau care in final va declansa o ruptura a acestei trompe, caz in care este necesara interventia de urgenta pentru efectuarea unei anexectomii partiale, adica indepartarea chirurgicala a acestei trompe uterine afectata de sectionarea sarcinii ectopice.

Ca si cauze, acestea tin in mod predominant de legile hazardului, adica nu exista o cauzalitate clara sau directa intre un singur factor incriminat si aparitia acestui tip de sarcina, sarcina ectopica, insa exista o serie de factori de risc care pot favoriza aparitia unei astfel de sarcini.

Principala dintre cauzele din categoria factorilor de risc este reprezentata de o anomalie morfo-structurala a acestei trompe, adica o trompa care are o forma care va cauza ca ovulul fecundat fie sa nu poata sa isi parcurga traseul mai departe fie ii ingreuneaza aceasta parcurgere, aceasta patologie legata de structura poate fi una din nastere de natura congenitala, fie poate fi vorba de infundare a trompei uterine pe parcursul vietii, infundare care are ca si factori de producere cei similari si producerii de sarcina ectopica.

Cauzele care produc aceasta infundare a trompei sau care predispun si la o sarcina ectopica sunt in unul din locurile fruntase, reprezentati de factorii de risc infectiosi. Aici se poate vorbi de toti germenii si in special de infectiile genitale sau genito-urinare implicate. Aici se poate vorbi de anexite repetate si netratate sau netratate corespunzator, tot aici intra si endometriozele (infectarea, inflamarea mucoasei uterina), tot aici se poate vorbi si de infectii urinare repetate care au o rasfrangere si asupra aparatului genital.

Infectiile cu Chlamydia care este o infectie destul de des intalnita si recurenta la populatia feminina, declansand dupa infectia urinara o infectie genitala ce poarta denumirea de Boala inflamatorie pelvina.

In cazult BTS sau bolilor cu transmitere sexuala de tipul sifilisului sau gonoreei acestea pot lasa urmari si de acest tip la pacienta in sensul infundarii tubei.
Exista si posibilitatea ca aceste infectii sa aiba loc exact in momentul fertilizarii ovului si astfel prin aceasta infectie coexistenta sa fie impiedicata nidarea corecta sau miscarea zigotului dinspre trompa uterina spre uter.

Ca si factori de risc implicati mai putem vorbi si de sterilet care statistic vorbin creste riscul de aparitie de sarcina tubara, sarcina ectopica tocmai prin rolul sau de a impiedica atat fecundarea ovulului de catre spermatozoid dar si prin forma sa si rolul sau de a impiedica nidarea, iar aceasta impiedicare a nidatiei in endometru poate duce tocmai la aceasta sarcina ectopica.

Alte cauze pot fi cele medicale si se refera la proceduri medicale obstetricale, sau operatii in regiunea pelvina ce pot crea aderente si care sa aiba rasunet si asupra tubelor uterine, sau terapie chirurgicala directa asupra trompei uterine si anume o ligaturare de trompa uterina care s-a “desfacut”.

Simptome si diagnostic

In primul rand, primele semne care apar sau ar trebui sa apara sunt cele legate de o sarcina fiziologica, asta ar insemna absenta menstruatiei si mai apoi pozitivarea testului de sarcina.

Insa in momentul in care se poate stabili ca un test de sarcina este pozitiv, certitudinea o pune analiza de sange sub denumirea de Beta-hcg si anume acest hormon o data ce se produce fecundarea ovulului de spermatozoid indiferent de localizare a celulei nou formate, trebuie sa depaseasca valoarea de 20 in saptamana 2-4 de gestatie.

Mai apoi se cere repetarea testului la 2,3 zile de la realizarea primului. In cazul in care sarcina este cu localizare uterina, aceasta valoare trebuie sa aiba minim dublu fata de prima interpretare pentru ca sarcina sa fie una cu localizare fiziologica.

In cazul in care sarcina este una ectopica aceasta valoare a Beta-hcg va depasi cu 10,20 de unitati prima valoare dar in nici un caz nu se va dubla.

Pe langa aceasta, simptomele resimtite de catre o pacienta care are o sarcina ectopica, ar putea disimula o apendicita si aceasta inseamna aparitia febrei, o durere puternica atat abdominala cat si pelvina sau localizata in flancul drept ori stang, depinde unde a avut loc fixarea celulei-ou.

Mai apoi pot sa mai apara durerea la contactul sexual, sau durere ce seamana celei de la menstruatie doar ca avand un caracter mult mai acut sau mai puternic.

Mai apare si sangerarea, care daca pacienta si-a pozitivat testul de sarcina ar trebui sa ii dea de gandit fie ca poate fi vorba de o sarcina ectopica fie ca nu, sangerarea si in special o sangerare insemnata trebuie sa dea obligatoriu de gandit pacientei.

Complicatii

Principala complicatie care apare in cazul unei sarcini ectopice si aici vorbim in special de sarcina ectopica tubara face referire la sarcina ectopica rupta, sau si in sine o sarcina ectopica tubara.

In cazul in care sarcina ectopica localizata pe trompele uterine a fost depistata in timp util si aceasta nu a sectionat trompa uterine, ca si masura terapeutica tot poate fi necesara o sectionare chirurgicala a acesteia si astfel va fi vorba de o anexectomie partiala unilaterala.

Dupa aceasta interventie pacienta nu va ramane infertila deoarece exista inca un ovar si o trompa uterina functionala care va permite pacientei sa sustina o sarcina, iar faptul ca aceasta anexectomie nu include si o histerectomie adica extragerea uterului, o sarcina ulterioara poate fi perfect viabila.

Cand vorbim de complicatia cu caracter de urgenta medicala imediata, vorbim de sarcina ectopica rupta si astfel se va produce hemoragia interna.
Aceasta hemoragie se va prezenta inca de la debut cu durere acuta, intensa in zona trompei uterine, dar daca este depistata si tratata imediat se pot evita ulterioare complicatii si mai nocive.

In primele minute in afara de aceasta algie puternica hemoragia trompei uterina data de o sarcina ectopica rupta nu va produce si alte simptome, deoarece sangele eliminat se va cumula in zona cea mai decliva a organismului din aceasta regiune si anume in fundul de sac Douglas, fapt care poate fi depistat printr-un tuseu rectal in consultul medical.

Prezenta de sange in fundul de sac Douglas la un tuseu rectal (deoarece datorita durerii pacienta nu va mai permite explorarea prin tuseu vaginal) este un semn edificator a faptului ca exista o sarcina ectopica rupta.

Simptomele acestei ruperi a trompei uterine si hemoragiei adiacente sunt specifice crizei hipovolemica (pierderii masive de sange), si anume durere de cap, ameteala, durerea de la nivelul umerilor (cel mai adesea bilaterar), urmate de o pierdere a orientarii temporo-spatiale si finalizate cu lesin/sincopa.

Tratament

Tratamentul sarcinii ectopice este strict legat de un consult de specialitate, adica al medicului obstetrician, care va determina terminarea imediata a sarcinii, deoarece in toate cazurile o astfel de sarcina este neviabila.

In cazul in care aceasta sarcina este o sarcina ectopica rupta va trebuie decurs la procedura chirurgicala de indepartare a acestei sarcinii dar si a trompei uterine lezate si astfel va rezulta o anexectomie unilaterala.

Iar daca localizarea este una abdominala poate fi necesara si participarea in echipa obstetricala si a unui chirurg generalist in functie de complexitatea, gravitatea si localizarea precisa in cavitatea abdominala a sarcinii ectopice.

O sarcina ectopica nu doar una rupta trebuie privita ca o problema medicala severa, astfel ca tinand cont de acesta pacienta trebuie sa realizeze severitatea acesteia si complicatiile la care pot duce aceasta incat trebuie sa se prezinte la medicul obstetrician, macar pentru a depista daca simptomele pe care le manifesta sunt datorate unei sarcini ectopice sau unei alte patologii obstetricale, trebuie la orice semn de anomalie a starii de homeopatie a sarcinii sa mearga la medicul specialist iar daca suspiciunile ii sunt infirmate macar sa fie mai informata.

Un pacient informat si in special o pacienta insarcinata informata este una mai sanatoasa.


Citeste si despre:

Sangerarea in timpul sarcinii Sensibilizarea la antigenul Rh in timpul sarcinii Sarcina - Luna a III-a Avortul provocat - pierderea provocata a sarcinii Sarcina - Luna a II-a Cosuri cadou elegante, cele mai inspirate alegeri din 2024, pentru medici de top Sarcina molara Intreruperea de sarcina Primul trimestru de sarcina Cauzele rezultatelor eronate ale testului de sarcina Bronsita acuta - cauze, complicatii si tratament