Colestaza de sarcina

Actualizat: 07 Septembrie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este colestaza de sarcina


Colestaza de sarcina este o afectiune hepatica, ce apare la femeile insarcinate. Este numita si colestaza obstretica sau colestaza intrahepatica de sarcina. Colestaza reprezinta acumularea bilei in caile biliare intrahepatice. Bila este produsa de ficat si este depozitata in vezica biliare, circuland prin caile biliare intrahepatice, respectiv extrahepatice, fiind apoi eliminata in duoden. Aceasta are rol in digestia grasimilor alimentare.

Atunci cand se acumuleaza si obstureaza caile biliare, se instaleaza colestaza. Colestaza de sarcina poate cauza unele complicatii pentru mama insarcinata si pentru fat. In timpul sarcinii, fatul se bazeaza pe ficatul matern pentru a filtra sangele, si a metaboliza reziduurile din acesta. Astfel, daca ficatul nu functioneaza corespunzator, cantitatea de bila creste pana la niveluri nesigure pentru fat. Medicul care va monitorizeaza sarcina va urmari progresia colestazei si va controla consecintele acesteia asupra fatului.

Prevalenta

Colestaza afecteaza 1 pana la 2 din 1000 de femei insarcinate. Mai multe dintre acestea sunt diagnosticate in timpul iernii, insa cercetatorii nu sunt siguri de ce. De asemenea, studiile arata ca cele mai frecvente cazuri apar in randul femeilor de origine Hispanica.

Cauze

Colestaza de sarcina apare din cauza nivelurilor crescute de hormoni estrogeni si progesteron, hormoni specifici sarcinii. Acesti hormoni influenteaza capacitatea de transport a bilei la nivelul ficatului, aceasta acumulandu-se. De asemenea, prin comportamente nesigure ale mamei, precum consumul de alcool sau consumul crescut de grasimi, functia hepatica scade si mai mult, favorizand colestaza.

Colestaza de sarcina se dezvolta, in mod tipic, in al treilea trimestru de sarcina, in jurul saptamanii 28, atunci cand hormonii estrogeni si progesteron ating niveluri maxime. In unele cazuri are rol si factorul genetic: daca parintii mamei au colestaza sau afectiuni hepatice, mama este predispusa la colestaza de sarcina, sau la colestaza inafara sarcinii.

Factori de risc

Puteti avea risc crescut de colestaza de sarcina, daca:
• Aveti un membru in familie diagnosticat cu colestaza
• Ati mai avut colestaza de sarcina inainte
• Sunteti insarcinata cu gemeni, tripleti sau mai mult
• Aveti istoric medical de afectiuni hepatice, in special hepatita tip C
• Aveti afectiuni genetice, care afecteaza modul de producere si utilizare a bilei

Seme si simptome

Principalul simptom al colestazei de sarcina este pruritul, sau mancarimea. Pruritul apare atunci cand substantele din bila, numite pigmenti biliari, sunt absorbite in sange si ajung la nivelul pielii, acumulandu-se la acel nivel. Tot din cauza pigmentilor biliari, poate aparea icterul, colorarea in galben a tegumentelor si mucoaselor.

Pruritul incepe la nivelul mainilor si picioarelor, raspandindu-se apoi catre alte regiuni din corp. Pruritul se inrautateste noaptea.

Simptomele mai putin comune, dar posibile, includ:
• Greata
• Urina inchisa la culoare
• Materii fecale decolorate
• Fatigabilitate extrema
• Apetit scazut
• Durere in portiunea superioara a abdomenului
• Icter, ce apare in stadiile avansate ale colestazei, sau atunci cand sunt asociate alte afectiuni hepatice

Cand ar trebui sa mergeti la medic?

Contactati-va medicul ginecolog care se ocupa de sarcina dumneavoastra, daca observati prurit intens ce nu se amelioreaza, sau daca observati colorarea in nuante de galben a tegumentelor si mucoaselor. Acestea sunt semne de alarma ce indica afectarea hepatica, si nu trebuie nicidecum ignorate. De asemenea, mergeti cat mai curand la medic daca experimentati orice fel de simptom neobisnuit sau de intensitate mai crescuta decat in mod normal.

Nu sariti peste consulturile periodice ale sarcinii, ci faceti-le conform indicatiilor medicului.

Metode de diagnostic

Medicul ginecolog care va monitorizeaza sarcina va diagnostica colestaza de sarcina, si se va folosi de examinarea fizica uzuala, precum si teste paraclinice. Testele utilizate sunt in principal analize de sange, in care sunt masurati markerii hepatici, pentru a verifica functia hepatica.

Medicul va recomanda repetarea regulata a analizelor de sange, pentru a verifica evolutia colestazei. In plus, medicul poate efectua si o ecografie abdominala, in care va pune accent nu pe fat, ci pe vizualizarea ficatului, pentru a observa dimensiunea ductelor biliare si a ficatului.

Optiuni de tratament

Medicii pot utiliza mai multe forme de tratament medicamentos, atat pentru controlul simptomelor cat si pentru a trata colestaza in sine. Pentru a trata colestaza, medicii utilizeaza un medicament numit acid urodeoxicolic, care imbunatateste functia hepatica si astfel reduce nivelul de bila ce se acumuleaza.

Tratamentul utilizat pentru simptomatologia data de colestaza de sarcina, include atat medicamente, cat si remedii facute acasa, de catre pacienta:
• Medicamente antri-prurit, pentru a ameliora pruritul
• Purtarea hainelor lejere, largi, care sa nu irite si mai mult pielea
• Odihna
• Evitarea consumului de alcool, care oricum este contraindicat in sarcina
• Evitarea consumului crescut de grasimi alimentare

Daca medicatia prescrisa de catre medic nu scade nivelul de bila acumulata, medicul poate recomanda nasterea inainte de termen. Travaliul indus intre saptamanile 37 si 38 de sarcina, poate reduce riscul de complicatii asupra fatului, din cauza colestazei. Medicul va monitoriza cu atentie fatul, pentru a vizualiza orice fel de problema si pentru a decide daca nasterea prematura este sigura pentru acesta. Daca se decide inducerea travaliului prematur, medicul poate administra medicatie steroida, pentru a ajuta la maturarea sistemului respirator al fatului, precum si Vitamina K pentru a evita hemoragia interna.

Riscuri si complicatii

Colestaza de sarcina poate cauza complicatii pentru femeia insarcinata si pentru fat. In ceea ce priveste mama, pot aparea probleme de absorbtie a Vitaminei K, ceea ce creste semnificativ riscul de hemoragie. De asemenea, colestaza de sarcina este asociata cu diabetul gestational si cu preeclampsia.

Complicatiile posibile asupra fatului includ:
• Nastere prematura
• Aspiratie de meconiu
• Suferinta fetala

Aceste riscuri dispar daca medicul decide nasterea prematura, in conditii de siguranta.

Prognostic

Colestaza de sarcina dispare la cateva zile dupa nastere, intrucat nivelurile de estrogen si progesteron incep sa scada progresiv. Nivelul de bila revine la normal, si medicatia anterior administrata poate fi stopata.

Majoritatea pacientelor ce au fost diagnosticate cu colestaza de sarcina nu raman cu alte afectiuni hepatice, dupa nastere. Totusi, exista un risc de 60% de colestaza in eventualele sarcini viitoare. Riscul creste pana la 90% in cazul pacientelor ce au avut colestaza severa, rebela la tratament, ce a necesitat nasterea prematura, sau care a indus complicatii fetale.

Astfel, este esentiala monitorizarea atenta a sarcinii si a fatului, pentru a observa din timp orice modificari induse de colestaza. In prezenta tratamentului corect, se evita colestaza severa, se pastreaza niveluri constante ale bilei si se evita complicatiile.

Concluzie

Colestaza de sarcina reprezinta acumularea bilei in caile biliare, in timpul sarcinii, din cauza excesului de hormoni estrogeni si progesteron. Chiar daca nu toate femeile fac aceasta afectiune, este bine sa ramaneti intotdeauna informata si atenta la semnele si simptomele ce pot sugera acest lucru. Discutati cu medicul dumneavoastra despre prognosticul si riscurile asociate colestazei de sarcina.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17901-cholestasis-of-pregnancy
https://americanpregnancy.org/healthy-pregnancy/pregnancy-complications/cholestasis-of-pregnancy/


Citeste si despre:

Bolile autoimune 8 cauze ale colesterolului marit Simptome banale care arata ca poti avea probleme cu ficatul Cauzele pruritului tegumentar Afectiunile hepatice Infectii Urinare Dese? Cum poti sa-ti calculezi riscul unei noi infectii urinare Encefalopatia hepatica sau coma hepatica Insuficienta hepatica si leziuni ale ficatului - semne si simptome Hepatita alcoolica Fibroza hepatica - evolutie, complicatii si tratament Hepatitele
Cere sfatul medicului ×