Sarcina pe saptamani

Actualizat: 03 Noiembrie 2023
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Ce este dezvoltarea fetala


Dezvoltarea fetala este un proces complex, ce incepe inca de dinainte ca mama sa stie ca este insarcinata. Intre conceptie si nastere sunt multi pasi ce trebuie sa apara. Exista 3 stagii principale ale dezvoltarii fetale: stadiul germinal, embrionic si fetal.

Stadiul germinal este cel mai scurt dintre cele trei, acesta incepand la conceptie. In aproximativ a treia saptamana de sarcina incepe stadiul embrionic, care dureaza pana la finalul saptamanii 8. Din saptamana a 9-a incepe stadiul fetal, ce dureaza pana in momentul nasterii.

Evolutia sarcinii

In mod clasic ne gandim la sarcina ca la un proces de 9 luni. In orice caz, nu sunt intotdeauna 9 luni. Sarcina la termen este aceea de 40 de saptamani sau 280 de zile. In functie de lunile in care sunteti insarcinata si luna nasterii, termenul variaza intre 9 si 10 luni.

Fatul se dezvolta si creste in toate saptamanile sarcinii. Sarcina mai poate fi impartita si in 3 perioade numite trimestre, fiecare avand aproximativ 3 luni. In fiecare semestru veti observa schimbari ce tin de dumneavoastra si de fat.

Primul trimestru

Acesta dureaza intre momentul conceptiei si 12 saptamani. In ceea ce priveste starea mamei, primul trimestru este cel in care apar cele mai frecvente simptome neplacute.

In primele 2 saptamani de sarcina, organismul mamei ,,pregateste’’ uterul pentru potentiala sarcina.

In saptamana 3 apare fertilizarea ovulului si se formeaza embrionul.

In saptamana 4 se formeaza o mica aglomerare celulara ce se implanteaza in uter, iar placenta incepe sa se formeze.

Incepand cu saptamana 5, majoritatea femeilor incep sa stie ca sunt insarcinate. Se formeaza tubul neural (creier, maduva si alte portiuni ale sistemului nervos). Inima inca incomplet dezvoltata a fatului va bate cu o frecventa de 110 pe minut, pana la finalul acestei saptamani.

In saptamana 6 incep sa se formeze membrele superioare si inferioare, iar circulatia sanguina incepe. Medicul poate acum detecta bataile inimii fatului in timpul ecografiei vaginale.

Saptamana 7: oasele incep sa inlocuiasca cartilajul moale, organele genitale incep sa se formeze si capul fatului este mare si devine evident.

Saptamana 8: toate organele vitale si sistemele organismului sunt in plina dezvoltare. Inclusiv urechile, nasul si ochii devin mai vizibile. Dimensiunea fatului la finalul acestei saptamani este similara unui bob de fasole.

Din saptamana a 9-a incepe a 3-a luna de sarcina, incepand si perioada de dezvoltare si crestere rapida. Se formeaza dintii, se dezvolta musculatura si se contureaza mai bine trasaturile fetei.

In saptamana 10, mainile, picioarele, degetele sunt complet formate. Organele genitale externe incep sa de dezvolte, insa e inca prea curand pentru a fi vizualizate prin ecografie.

Saptamana 11 este saptamana in care fatul incepe sa exploreze mediul sau, deschizand si inchizand gura si pumnii.

In saptamana 12
fatul are toate organele, oasele, muschii dezvoltate aproape complet. Sistemul digestiv si urinar lucreaza de asemenea. Odata trecuta de 12 saptamani (sfarsitul primului trimestru) sarcina este considerata sigura, fara risc semnificativ de avort spontan. Dimensiunea fatului este cea a unei prune.

Trimestrul doi

Odata cu saptamana 13 incepe trimestrul al doilea, un trimestru ideal pentru mama, care nu ar mai trebui sa aiba simptome sau disconfort din cauza sarcinii. Dimensiunile capului fatului incep sa scada, corpul devenind mai proportionat.

In saptamana 14 se ingroasa pielea si incepe cresterea parului. Organele genitale externe sunt complet dezvoltate, iar de acum parintii pot afla sexul copilului.

In saptamana 15 se definitiveaza pozitiva unor organe, iar fatul incepe sa exerseze miscarile respiratorii pe masura ce plamanii se dezvolta.

Din saptamana 16, deseori se observa gesturi precum zambetul sau miscari de degete, iar fatul incepe sa auda vocea mamei. Dimensiunea acestuia este similara cu cea a unui avocado.

In luna a 5-a de sarcina (saptamanile 17-20) majoritatea femeilor incep sa simta lovituri din partea fatului. Acesta isi dezvolta tesuturi noi precum tesutul subcutanat si fanerele.

In saptamanile 21-24 de sarcina, pielea fatului devine rosiatica, acesta incepe sa deschida ochii si sa isi coordoneze miscarile membrelor. Plamanii sunt suficient de dezvoltati, insa nu complet functionali inafara uterului. Astfel, daca acesta se naste prematur, in saptamana 23-24, va supravietui doar cu ajutorul terapiei intensive.

Pana la finalul lunii a 6-a, acesta cantareste aproape 1 kg.

In luna a 7-a ( saptamanile 25-28) continua dezvoltarea si maturizarea rezervelor de grasime din organism, precum si a proceselor metabolice importante. Incepe productia de melanina, substanta ce ofera culoare pielii si ochilor. Poate incepe din saptamana 28 o usoara rotire a fatului cu capul in jos in uter, acesta pregatindu-se de nastere.

Trimestrul trei

Ultimul trimestru incepe odata cu luna a 8-a (saptamana 29) si reprezinta partea finala a sarcinii. Fiecare saptamana din acest stadiu final este importanta pentru ca fatul sa fie complet pregatit de sarcina. Acesta castiga rapid in greutate, avand tesutul adipos bine dezvoltat. Creierul se dezvolta cel mai mult in timpul acestei perioade.

In saptamana 29 puteti observa ca loviturile sunt mai puternice.

Din saptamana 30, fatul isi poate controla caldura propriului corp, semn ca sistemul nervos se maturizeaza si creste repede. Acesta poate procesa mai multa informatie si percepe mai multi stimuli.

La finalul saptamanii 32, singurele organe incomplet dezvoltate sunt creierul si plamanii. Fatul poate cantari pana la 3 kg.

Incepand cu saptamana 33, fatul se dezvolta conform ultimelor nevoi (luna a 9-a). Oasele se intaresc si mai tare, iar plamanii sunt aproape complet dezvoltati. Creierul insa se afla la doar 2/3 dimensiuni optime. Dezvoltarea cerebrala se definitiveaza in saptamanile 35-36.

Incepand cu saptamana 37, puteti intra in travaliu oricand. In acest punct pozitia fatului s-a modificat complet si este pregatit pentru nastere. Pozitia optima este cu capul in jos in uter, pozitie ce poate induce disconfort mamei.

Puteti incepe sa simtiti greutatea fatului in pelvis. Acesta isi definitiveaza greutatea, incepand cu saptamana 38. In saptamanile 39, respectiv 40, fatul este pregatit pentru a fi nascut, cu o greutate optima intre 3.2 si 4 kg.

Concluzie

Sarcina este un proces complex, in care fiecare saptamana, luna, respectiv trimestru, isi are rolul ei si fara de care fatul nu se poate naste complet dezvoltat.

Fiecare pas este important, iar modificarile fetale survin intr-o ordine bine stabilita. Cunoasterea fiecarei etape de dezvoltare poate permite mamei vizualizarea fatului, constientizarea dimensiunii si aspectului acestuia si pregatirea pentru momentul nasterii.

Multe dintre trasaturile fatului se pot vizualiza cu ajutorul tehnicilor medicale moderne, de ecografie fetala bidimensionala sau tridimensionala.

Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/7247-fetal-development-stages-of-growth
https://www.thebump.com/pregnancy-week-by-week


Citeste si despre:

Avortul spontan - pierderea spontana a sarcinii Avortul provocat - pierderea provocata a sarcinii Exercitiile fizice dupa sarcina - cand se pot incepe Emotiile din timpul sarcinii Limfomul Hodgkin in timpul sarcinii Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate Activitatea fizica in timpul sarcinii Metilmercurul si sarcina Sarcina: ce alimente trebuie evitate Masuri pregatitoare sarcinii Importanta nutritionistului in perioada de sarcina