Uterul retrovers si sarcina

Actualizat: 03 Februarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


La cele mai multe femei, uterul este inclinat spre inainte, astfel incat acesta se afla peste vezica urinara, cu partea de sus catre peretele abdominal.

O alta varianta normala ce se gaseste la femei este localizarea uterului in pozitie verticala, in cazul in care fundusul este pozitionat drept in sus.

Aproximativ un sfert dintre femei au uterul retrovers. Aceasta inseamna ca uterul este inclinat inapoi, astfel incat fundusul se gaseste pozitionat spre rect.

In timp ce un uter retrovers nu provoaca probleme in cele mai multe cazuri, unele femei resimt diferite simptome, inclusiv durere in timpul actului sexual.

Uterul retrovers se mai numeste si uter retroflex.

Vaginul nu este pozitionat vertical in interiorul pelvisului – acesta este inclinat spre partea din spate inferioara.

Simptome

In general, un uter retrovers nu produce nicio problema corpului uman. Daca apar probleme, acestea ar putea fi din cauza faptului ca femeia are o tulburare asociata cu endometrioza.

O tulburare de acest fel ar putea duce la urmatoarele simptome:

-Actul sexual este dureros;

-Diferite pozitii sexuale provoaca femeii disconfort;

-Menstruatii cu dureri insuportabile (in special in cazul in care uterul retrovers este asociat cu endometrioza).

Cauze

Unele dintre cauzele aparitiei uterului retrovers includ:

-Variatia naturala – in general, uterul se indreapta inainte ca femeia sa se maturizeze. Uneori, acest lucru nu se intampla si uterul ramane rasturnat inapoi.

-Aderentele – o aderenta este un conglomerat de tesut cicatricial care uneste doua suprafete anatomice distincte (de obicei). Interventiile chirurgicale pelviene pot provoca aderente ce pot trage uterul intr-o pozitie retroversa.

-Endometrioza – endometrul este mucoasa uterului. Endometrioza reprezinta cresterea celulelor endometriale in afara uterului. Aceste celule pot provoca retroversiuni de lipire a uterului la alte structuri pelviene.

-Fibroamele – acestea sunt mici, non-canceroase, dar pot face uterul sa devina sensibil la inclinarea pe spate.

-Sarcina – uterul este tinut de un lant de tesut conjunctiv numit ligamente. Sarcina poate intinde excesiv ligamentele si permite uterului sa se incline spre inapoi. In cele mai multe cazuri, uterul revine la pozitia sa normala inainte de nastere, insa exista si cazuri in care nu revine niciodata.

-Probleme sexuale – in cele mai multe cazuri de uter retrovers, ovarele si trompele uterine sunt inclinate spre inapoi. Acest lucru inseamna ca toate aceste structuri pot fi impinse in timpul unui act sexual. Acest lucru este cunoscut sub numele de dispareunie. Daca actul sexual este puternic, este posibil ca ligamentele din jurul uterului sa se rupa sau sa fie ranite.

Diagnosticarea

Un uter retrovers este diagnosticat printr-un examen pelvian de rutina. Uneori, femeile pot descoperi ca sufera de uter retrovers in timpul unui test Papanicolau.

Daca va confruntati cu simptome cum ar fi act sexual dureros, primele masuri luate de catre medic pot include o serie de teste pentru a afla daca nu cumva si alte conditii provoaca uterul retrovers, cum ar fi endometrioza sau fibroamele.

Tratamentul

In cazul in care un uter retrovers cauzeaza probleme, optiunile de tratament pot include:

-Tratamentul pentru boala de baza – cum ar fi terapia hormonala pentru endometrioza.

-Exercitiile – daca miscarea uterului nu este impiedicata de endometrioza sau fibroame, iar in cazul in care medicul poate repozitiona manual uterul in timpul examinarii pelviene, exercitiile va pot ajuta. Cu toate acestea, medicii au diferite pareri: a face sau nu exercitii pelviene, intrucat nu se stie daca merita sa fie o solutie pe termen lung. In multe cazuri, uterul pur si simplu se poate repozitiona.

-Pesarul –un dispozitiv mic de plastic sau de silicon poate fi plasat temporar sau permanent pentru a ajuta la repozitionarea uterului. Cu toate acestea, ovulele au fost legate de un risc crescut de aparitie a infectiilor si a inflamatiilor. Un alt dezavantaj este ca actul sexual este inca dureros pentru femei, astfel ca pesarul poate provoca neplaceri si pentru partener.

-Chirurgia – folosind tehnica de chirurgie numita laparoscopie, uterul poate fi pozitionat astfel incat sa se afle peste vezica urinara. Aceasta operatiune este relativ simpla si in cele mai multe cazuri are succes. In alte cazuri, se poate folosi si indepartarea chirurgicala a uterului (histerectomie).

-Optiunile de tratament pentru uterul blocat – includ spitalizarea, inserarea unui cateter urinar pentru golirea vezicii urinare si o serie de exercitii (cum ar fi oscilarea pelviana) pentru a ajuta la eliberarea uterului.

Uterul retrovers si sarcina

Un uter retrovers afecteaza aproximativ 20% dintre toate femeile. Ea poate fi cauzata de orice problema legata de fertilitate, cum ar fi boala inflamatorie pelvina, endometrioza sau o interventie chirurgicala pelviana. Acest lucru este observat la femeile care au avut deja o nastere sau la cele mai in varsta.

Unele dintre aceste lucruri sunt deja bariere pentru a ramane insarcinata, cum ar fi endometrioza sau varsta avansata a mamei. Deci, este posibil sa fiti infertila, insa nu neaparat din cauza pozitiei uterului.

Infertilitatea nu este de obicei considerata a fi cauza unui uter retrovers, cu exceptia cazului in care toate celelalte cauze au fost excluse. Medicul va poate face un examen fizic rapid si fara durere pentru a vedea daca aveti uterul retrovers, urmat de o ecografie pentru a verifica concluziile la care a ajuns. Uneori, uterul poate afecta sansa de a ramane gravida.

Incercati masajul de fertilitate. Acest mesaj este o tehnica utilizata de multe femei si se pune accent pe regiunea pelviana inferioara si uter, ajutand la echilibrarea organismului. Un uter inclinat poate fi ajutat prin masajul de fertilitate.

Incercarea diverselor pozitii sexuale. De obicei, pozitiile nu devin o problema atunci cand incercati sa concepeti un copil. Un sfat pe care il puteti incerca este sa va odihniti dupa actul sexual timp de 30 de minute, asta in loc de a va ridica sau a merge.

In cele din urma, incercati sa discutati cu medicul dumneavoastra pentru a va informa si ajuta prin consiliere, despre cum puteti ramane gravida cu un uter retrovers. Dar tineti minte, aceasta conditie se inverseaza de foarte multe ori si nu este in nicun fel responsabila pentru orice probleme de infertilitate cu care va confruntati.

Cum poate afecta uterul retrovers nasterea unui copil? In timp ce unele femei se intreaba daca uterul retrovers provoaca complicatii la nastere, acest lucru este foarte putin probabil. Dupa primul trimestru, uterul va fi atat de crescut, incat nu va fi inclinat sau pozitionat in alt loc.

Ce se va intampla cu uterul dupa nastere? Dupa ce o femeie naste, pozitia uterului se va stabili in functie de mai multi factori, inclusiv de cat de mult ligamentele au fost intinse in timpul sarcinii sau cat de mult a castigat femeia in greutate (greutatea adaugata pune presiune pe uter si poate afecta pozitia postpartum).

Dar chiar daca uterul revine la pozitia sa retroversa, acest lucru nu va avea niciun impact asupra viitoarelor sarcini.


Citeste si despre:

Manifestari ale encefalopatiei hipoxic-ischemice perinatale (EHIP) Hipoxia perinatala Uterul didelf (uterul dublu) Contractiile uterine pot fi declansate de un uter iritabil Cauze anatomice de infertilitate - Uter Aparitia polipilor endometriali – Implicatii clinice si tratamente inovatoare Uter fibromatos Ce se intampla cu uterul in timpul sarcinii Ce este uterul didelf si cum afecteaza sarcina? Anomalii congenitale ale uterului Laparoscopia in diagnosticul afectiunilor uterului, trompelor si ovarelor