Cand si cum se poate efectua un test de sarcina?

Actualizat: 11 Martie 2022
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Testul de sarcina


Testul de sarcina este un test care determina prezenta sau absenta sarcinii. Acesta functioneaza prin masurarea unui hormon, si anume a gonadotropinei corionice umane (HCG). Inca din primele zile de sarcina, organismul femeii incepe sa treaca prin anumite schimbari, pentru a sustine dezvoltarea embrionului si ulterior a fatului.

Una dintre primele schimbari este secretia de HCG, substanta gasita doar in organismul femeilor insarcinate si secretata in urina si sange. Aceasta incepe sa se secrete si astfel sa poata fi masurata la 10 zile de la conceptie.

Tipuri de teste

Exista 2 tipuri principale de teste de sarcina - cele din urina si cele din sange. Testele din urina sunt acele teste ce pot fi achizitionate de la farmacie, fara prescriptie, pentru un pret scazut. Acestea pot fi facute acasa si interpretate cu usurinta. Testele din sange sunt efectuate intr-un cabinet medical sau in alta unitate spitaliceasca, fiind interpretat de catre un medic.

Testul cu urina contine o portiune de plastic, impregnata cu substante speciale. Bandeleta impregnata cu substante va detecta prezenta HCG si va colora zona respectiva. Astfel, atunci cand dupa urinare, pe test apare o singura linie, inseamna ca testul a functionat si nu sunteti insarcinata, HCG nefiind prezent in urina.

Testul este negativ. Atunci cand apar doua linii, inseamna ca testul a functionat si sunteti insarcinata, testul fiind pozitiv. Daca nu apare nicio liniuta, testul este considerat neconcludent, nu a functionat si trebuie repetat. De regula, dupa cateva minute (maxim 15 minute), testul va avea un rezultat.

Cat de sensibile sunt testele de sarcina?

Testele de sarcina sunt foarte sensibile si precise, atunci cand sunt utilizate corect. Testul luat din farmacie da rezultate corecte in 99% din cazuri. Acestea sunt cel mai sensibile atunci cand sunt facute dupa ce ati ratat o menstruatie.

Desigur, in cazul in care este expirat, testul de sarcina nu va mai da rezultate corecte, astfel ca trebuie sa verificati mereu data de expirare inainte de utilizare. De asemenea, cititi instructiunile de pe ambalaj inainte.

Cand pot efectua un test de sarcina?

Exista cateva motive pentru care sunt efectuate testele de sarcina. Fie ca incercati sa ramaneti insarcinata si cautati un rezultat pozitiv, fie ca ati avut o problema cu metoda de contraceptie si vreti sa fiti sigura, testul de sarcina este o metoda de testare eficienta. De asemenea, exista cazuri in care inainte de inceperea unui tratament medicamentos, se recomanda un test de sarcina, intrucat sarcina poate interfera cu medicatia. Indiferent de motiv, testul de sarcina este neinvaziv si usor de facut, asa ca il puteti face oricand simtiti nevoia.

Exista cateva indicatii cu privire la perioada ce trebuie sa treaca inainte de efectuarea unui test de sarcina. Timpul ideal pentru acesta este imediat dupa ce nu ati avut menstruatie timp de o luna, acesta fiind primul semn ca ati putea fi insarcinata.

Cu cat mai repede faceti testul, cu atat mai repede veti afla urmatorii pasi, urmatoarele optiuni pe care le aveti, fie ca rezultatul este pozitiv sau negativ. Desigur, puteti face testul in orice zi doriti, cu mentiunea ca este ideal sa il faceti dimineata.

Aspectele pe care ar trebui sa le aveti in minte inainte de a efectua un test din sarcina, includ:
• Utilizarea primei urini de dimineata, daca este posibil. Dimineata este momentul in care nivelul de HCG este cel mai ridicat, fiind astfel mai usor de detectat prin testul din urina.
• Nu beti cantitati excesive de lichide inainte de a face testul. Acest lucru va duce la cresterea volumului urinar, dar si la diluarea nivelului de HCG, facandu-l mai greu de detectat.
• Cititi instructiunile si indicatiile de pe ambalaj si respectati toti pasii. Daca nu sunteti sigura ca intelegeti, intrebati medicul sau farmacistul.

Unele teste de sarcina au indicatie de utilizare chiar inainte de ratarea unei menstruatii, dar acestea sunt de regula mai putin sensibile. Astfel, asigurati-va ca cititi instructiunile de pe ambalajul testului de sarcina si respectati indicatiile.

Pentru pacientele cu menstruatie neregulata, care nu sunt sigure cand sau daca rateaza o menstruatie, cel mai bun rezultat este atunci cand testul de sarcina este facut la 3 saptamani dupa contactul sexual neptrotejat.

Unde pot efectua un test de sarcina?

Testul de sarcina poate fi luat de la farmacie si poate fi facut acasa, de catre dumneavoastra. Testele de sarcina pot fi primite si in unele spitale sau cabinete medicale, in cadrul unor campanii sau programe. Astfel, testul cu urina va fi efectuat acasa, prin urinarea direct pe test, conform instructiunilor de pe ambalaj.

Testul de sarcina din sange se efectueaza intr-un cabinet medical sau spital, fiind nevoie de analize de laborator. Se va recolta sange periferic care va fi trimis la laborator, iar rezultatul va fi primit cat mai repede, de obicei in cateva zile. De regula testul din sange este efectuat pentru confirmarea testului din urina sau in cazul in care testul din urina da rezultate neconcludente, de care nu sunteti sigura. Pentru orice situatie de acest gen, contactati un medic care sa va indrume mai departe, pentru confirmarea sau infirmarea sarcinii.

Mai departe, prezenta sarcinii poate fi confirmata prin ecografie, facuta de un medic specialist. Pentru acest lucru, contactati-va medicul de familie pentru indrumari. Absenta sarcinii va fi confirmata prin reluarea menstruatiei, iar intarzierea sau ratarea menstruatiei ar trebui semnalata unui medic ginecolog. Acesta va va explica ce s-a intamplat.

Ce ar trebui sa fac daca testul de sarcina este pozitiv?

In cazul in care testul este pozitiv, ar fi bine sa mai faceti unul, pentru siguranta si confirmare. De asemenea, medicul dumneavoastra poate confirma sarcina prin analize de sange si/sau ecografie. In cazul in care nu sunteti sigura in legatura cu sarcina, cel mai bine este sa discutati cu medicul si cu un consultant familiar, care va vor prezenta toate optiunile si va vor asigura ingrijirile medicale. Optiunile sunt cu atat mai variate si mai accesibile, cu cat sarcina este descoperita mai devreme.

Concluzie

Testul de sarcina din urina este cel mai frecvent folosit test, fiind foarte sensibil si precis in detectarea sarcinii. Desigur, pentru a evita rezultatele eronate, exista cateva indicatii de care trebuie sa tineti cont, indicatii ce sunt de obicei scrise pe ambalajul testului. Indiferent de rezultat, consultati un medic specialist pentru a afla pasii si recomandarile urmatoare.

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9703-pregnancy-tests
https://www.medicalnewstoday.com/articles/295001


Citeste si despre:

Controlul sanilor: cand si cum? Renuntarea la fumat – cum se poate renunta la fumat? Cum te poate ajuta Parodontax la oprirea sangerarilor gingivale? Cum se poate preveni dementa Cum se poate corecta astigmatismul? Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Cum te poate ajuta hipnoza? Cum iti poate afecta sanatatea aparatul de aer conditionat Transplantul hepatic - cand si cum se realizeaza Cum iti poate salva viata consumul de avocado Totul despre testele de sarcina