Astigmatismul la copii

Actualizat: 09 Februarie 2016
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate

Generalitati


Astigmatismul este o boala a ochilor ce se manifesta prin vedere incetosata ca un prim si principal simptom al acestei boli.

Suprafata frontala a ochiului (corneea) unei persoane cu astigmatism nu este curbata, cum trebuie sa fie in mod corespunzator, ci aceasta suprafata are o curba neregulata si de obicei este cu jumatate mai plata decat cealalta.

Uneori, zona este mai abrupta decat ar trebui sa fie.

Cand razele de lumina intra in ochi, acestia nu se concentreaza in mod corect asupra retinei, rezultand o imagine neclara. Astigmatismul poate fi cauzat si de lentilele cu forme neregulate, care se afla in spatele corneei.

Astigmatismul poate sa apara atat la copii, cat si la adulti. Este o boala destul de comuna si nu este contagioasa.

De obicei este congenitala – fiind prezenta la nastere – dar se poate dezvolta si dupa o operatie la ochi sau in urma unei leziuni la nivelul ochiului. Aceste leziuni apartin unui grup de afectiuni oculare numite erori de refractie. Miopia, hipermetropia si astigmatismul sunt tipuri de erori de refractie.

Astigmatismul este unul dintre cele mai frecvente probleme de vedere din copilarie. Aproximativ 10% dintre copiii prescolari prezinta aceasta conditie, potrivit unor studii realizate recent.

Aceleasi studii au constatat ca astigmatismul este deosebit de raspandit in randul copiilor foarte mici, astfel ca 23% dintre copiii cu varsta cuprinsa intre 6 luni si 1 an dezvolta astigatism. 9% dintre copiii cu varsta intre 5 si 6 ani au astigmatism.

Eroarea de refractie inseamna ca forma ochiului nu indoaie lumina in mod corespunzator, astfel ca rezulta o imagine neclara.

Tipuri

Cele mai frecvente doua tipuri de astigmatism sunt:

-Astigmatismul cornean - corneea are o forma neregulata;
-Astigmatismul lenticular – lentila are o forma neregulata.

a.Astigmatismul corneancorneea este o foita transparenta care acopera partea din fata a ochiului. Protejeaza ochiul de infectii si de diverse daune. Corneea trebuie sa fie o curba perfecta, in scopul de a fi patrunsa de lumina intr-un mod corespunzator atunci cand trece in ochi.

In cazul in care corneea nu este curbata perfect, lumina nu se va retrage in mod normal si astfel imaginea va deveni imperfecta. Persoanele care au vederea incetosata vor dezvolta astigmatism. Aceste persoane au o cornee sub forma alungita (forma ovala), mai degraba decat in forma de sfera.

Expertii nu sunt siguri de ce unele persoane se nasc cu o cornee care nu are forma curbata corect. Unele studii indica faptul ca un copil poate avea un risc ridicat de a avea astigmatism daca unul dintre parinti are aceasta conditie.

Un procent mai mare de copii nascuti prematur, precum si cei nascuti cu o greutate scazuta pot dezvolta astigmatism.

b.Astigmatismul lenticular – problema este similara cu astigmatismul cornean. Obiectivul are variatii in curbura, mai degraba decat cu o curba perfecta, provocand imagini imperfecte pentru a ajunge la fundul retinei.

Cei mai multi pacienti cu astigmatism lenticular au forma corneei normala, doar defectul este in curbura lentilei. Persoanele cu diabet zaharat dezvolta in mod obisnuit astigmatism lenticular, deoarece nivelul de zahar din sange ii poate provoca lentilei o schimbare a formei sale.

Procesul se dezvolta de obicei intr-un mod lent si se detecteaza atunci cand pacientul incepe sa primeasca tratamentul pentru diabet zaharat.

Urmatoarele simptome sunt comune pentru astigmatism:

-Vedere neclara sau distorsionata la toate distantele;
-Fotofobie – sensibilitate la lumina;
-Durere de cap;
-Persoanele inchid in mod constant ochii;

Diagnostic

Pentru a diagnostica starea de sanatate a copilului dumneavoastra, medicul oftalmolog poate examina simptomele si poate efectua si o analiza a ochilor. Examinarea ochiului poate cuprinde mai multe teste, precum:

-Testele de vedere – medicul ii poate cere sa citeasca litere pe un grafic pentru a testa vederea;

-Testele pentru masurarea curbei corneei – prin masurarea luminii reflectate de suprafata corneei, un dispozitiv numit Keratometru masoara curbura suprafetei corneei care poate prezenta astigmatismul.

Curbura corneei este o piesa importanta pentru montarea lentilelor de contact. Pentru a masura variatiile de curbura a suprafetei corneei, medicii pot utiliza un proces numit cartografie computerizata a corneei. Acest proces este dotat cu o camera video pentru a crea o harta a suprafetei corneei.

-Testele pentru masurarea focalizarii luminii – pentru a masura cat de mult ochii focalizeaza lumina, medicul poate plasa diverse obiecte in fata ochilor, folosind un dispozitiv numit foropter.

Aceste proceduri pot evalua gradul de eroare a refractiei si ii pot ajuta pe medici in calcularea retetei pentru lentilele de contact si pentru ochelari.

Scopul principal de tratare a astigmatismului este de a aborda curbura inegala ce cauzeaza o vedere neclara si pentru a imbunatati vederea. Tratamentele includ lentile corectoare si chirurgia refractiva.

Tratament

Lentilele corectoare. Purtarea lentilelor de corectie trateaza astigmatismul, contracarand curbura inegala a corneei. Tipuri de lentile de corectie includ printre altele:

-Ochelarii de vedere – ochelarii de vedere se pot realiza cu lentile speciale ce ajuta in compensarea formei inegale a ochiului.

-Lentilele de contact – aceste tipuri de lentile pot corecta astigmatismul. O mare varietate de lentile de contact sunt disponibile. Adresati-va medicului oftalomog pentru a va da diverse argumente pro si contra in ceea ce priveste tipul de lentile de contact care se potriveste.

Chirurgia refractiva. Aceasta metoda de tratament a astigmatismului corecteaza prin remodelarea suprafetei ochiului. Inainte de operatie, medicii evalueaza si vor stabili daca copilul dumneavoastra este un candidat ideal in ceea ce priveste chirurgia refractiva. Metodele de refractie includ:

-Chirurgia LASIK – este o procedura in care un medic foloseste un instrument numit keratom pentru a face o taietura circulara la nivelul corneei.

-Keratectomia fotorefractiva – chirurgul indeparteaza stratul protector exterior al corneii inainte de a utiliza un laser excimer, pentru a schimba curbura corneei.

-Chirurgia LASEK – un strat mai gros de cornee este pliat inapoi, ceea ce face ca ochiul sa fie mai putin vulnerabil la daune.

Este astigmatismul mai frecvent in randul anumitor etnii? Raspunsul este da. Unele studii au aflat ca astigmatismul are o prevalenta de 13% in randul copiilor hispanici, comparativ cu 9% pentru copiii afro-americani si 6% pentru copiii de culoare alba non-hispanici.

De ce este astigmatismul numit eroare de refractie? Astigmatismul, miopia si hipermetropia sunt anomalii ale ochilor, numite si erori de refractie. Astigmatismul apare frecvent in combinatie cu alte erori de refractie.

Astigmatismul este un factor de risc pentru ambliopie? Da, daca astigmatismul este destul de sever. Aceasta conditie poate fi un factor de risc pentru ambliopie, principala cauza de pierdere a vederii in randul copiilor, in functie de gravitatea astigmatismului si a varstei copilului.

Liniile directoare recomanda ca orice screening este benefic pentru a detecta daca astigmatismul este mai mare de 2 dioptrii, pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 12 luni si 48 de luni, mai mare de 1,5 dioptrii in cazul in care copilul este mai mare de 48 de luni.


Facilitati de tratament

Clinici si cabinete medicale

NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Tel: 0374499499
Constanta, Strada Mircea Cel Bătrân 99c

Medici

Medic Primar Oftalmolog, Chirurg, FEBO-SP Dr. Raluca Nițescu
Oftalmologie - NeoVista Constanta - Clinica de Oftalmologie
Constanta, 0374499499

Citeste si despre:

Ambliopia sau ochiul lenes Probleme de sanatate ale ochilor Albinismul Bolile ochiului Consecintele nepurtarii ochelarilor Ce afectiuni pot fi detectate cu ajutorul unui RMN cerebral Ce este albinismul? 5 exercitii pentru corectarea strabismului Astigmatismul: beneficiile si riscurile optiunilor de tratament Cand este nevoie de ochelari de citit? Interventiile chirurgicale pentru tratarea miopiei